onsdag 30 september 2009

Nytt i butiken

På mittfältet har vi Terry Pratchett: Unseen Academicals är en sprillans ny Discworld-bok, den trettioandra i ordningen. Den här gången är det dags för trollkarlarna i Ankh-Morpork att starta ett fotbollslag. UA flankeras av pocketutgåvan av Nation - som inte utspelar sig på Discworld, men har kallats "Just possibly the best book Pratchett has ever written" - och pocketutgåvan av The Folklore of Discworld av Jacqueline Simpson.

Som överraskande anfallare har vi Sense and Sensibility and Sea Monsters av Jane Austen och Ben H. Winters. Den stackars familjen Dashwood har förflyttats till en värld där haven vänt sig mot människan och onämnbara faror lurar i djupen. Tentacles galore! Boken är utgiven av Quirk Classics som stod bakom dundersuccén Pride and Prejudice and Zombies - som nu har kommit på svenska: Stolthet och Fördom och Zombier!

Ett oväntat nyförvärv är Dracula: The Un-Dead av Dacre Stoker och Ian Holt. Den officiella uppföljaren till vampyrböckernas vampyrbok, Dracula av Bram Stoker, har skrivits av en ättling till författaren och handlar om Jonathan och Mina Harkers son Quincey, och en teateruppsättning av en viss pjäs av Bram Stoker ...I försvarsområdet: Varulvs- och vampyrguider har man ju sett förut, men nu är det guider för vampyrer och varulvar. The Werewolf's Guide to Life och The New Vampire's Handbook ger praktiska tips som kostråd och The Joy of Scrapbooking och varnar för de faror som hotar den nyligen förvandlade.

Och på andra sidan plan har vi ett stadigt lag av nya intressanta antologier på vitt skilda teman. Zombie Raccoons & Killer Bunnies om blodtörstiga små kritter. Intelligent Design om evolution vs. kreationism. Poe's Children samlar 24 av de bästa nutida skräckförfattarna. Peter Straub är redaktör för den och för samlingarna American Fantastic Tales: Terror and the Uncanny - From Poe to the Pulps och From the 1940s to Now. I Blood Lite skriver bl a Charlaine Harris, Jim Butcher och Kelley Armstrong noveller som "put the fun back into dark fiction". I Strange Brew skriver ... eh ... bl a Charlaine Harris, Jim Butcher och Patricia Briggs noveller runt temat magiska drycker. Och vi har två nya mammut-böcker: Love Bites - The Mammoth Book of Vampire Romance 2 (ettan), och The Mammoth Book of Merlin.

Som domare har vi en bok som fick oss att utbrista "Vilken snygg ny bok!!", men den var inte ny ... Brandon Sandersons The Final Empire, första boken i Mistborn, har kommit ut på Orion/Gollancz, som kan snygga omslag./Kommentatorer Karin & Nene

2 kommentarer:

Gabi sa...

Pratchett är mycket bra än så länge!
/Hunnit ca halvvägs

Tomb sa...

När man inte lever på studielån och har lön kanske handböcker blir något att samla på.. Så om... tre år? :D