tisdag 28 juli 2009

Ordning eller kaos?

I bokhandeln har vi ju så fin ordning vi bara kan i hyllorna. Vi försöker upprätthålla bokstavsordning efter titel i manga- och film-hyllorna, efter förlag hos de tecknade serierna och efter författares efternamn i övriga hyllor.

Men hemma kanske folk har nördigare, mer kreativa sätt att organisera sina bokhyllor? Dela gärna med er av era sätt att organisera de kära samlingarna!

Anledningen är att jag börjar längta efter att organisera om mina hyllor hemma. I snart två år - väldigt länge för att vara jag - har jag haft bokstavsordning - men efter sista bokstaven i författarens efternamn. Från Mignola längst ner till höger, till Mahfouz längst upp till vänster. Allt som går i serier går baklänges också, som kan ses på exemplet Sandman ->.

Det är ett väldigt bra system, men jag börjar tröttna, och framför allt är det så roligt att organisera om (ja, jag är en boknörd - en stolt boknörd!). Men hur?? Det ska vara nördigt, men helst möjligt att göra konsekvent. Några alternativ jag funderar på:

Färgordning.
Bokstavsordning efter titel.
Ordning efter antalet bokstäver i författarnas namn - eller antalet streck i författarnas namn, på det kinesiska sättet.
Någon form av ämnesordning - t ex klassificera skönlitteraturen efter SAB-systemet eller Dewey, eller hitta på egna kategorier, i så fall med associationskedjor. Från Byron till vampyrer till Louisiana till musik, osv...
Någon form av kronologisk ordning - författarens födelseår, bokens ursprungsår osv.
Bokstavsordning efter bokens första ord.
Eller bara kaos - det har jag nog aldrig haft...

Förslag, idéer, galna infall?

/Kapten Karin

10 kommentarer:

tomas sa...

jag kör den känslomässiga rangordningen, som innebär att det ungefärliga genomsnittet av hur mycket jag gillar en bok eller serie avgör hur mycket den syns i bokhyllan. om man inte vet om detta så ser det ut som kaos. men ja, nu vet ni. dom böcker jag vill se oftast och jag mår bäst av syns mest, och nyare böcker placeras oftast i allra bästa läge ett tag iannan dom placeras in i rätt hylla.
i horisontalt eller vertikalt läge. lite beroende på innehåll. höhö.

-det blonda våpet i fören som bara upprepar vad kapten säger.

Susanna sa...

Här i Göteborg har vi funderat på att sortera efter kronologisk ordning, efter när det utspelar sig i boken. Ex. Fantasybok som utspelar sig år 3089 i sin värld hamnar efter SFboken "2001" osv. I böcker där inget år nämns sorteras efter vilken årstid det är i första kapitlet, därefter bokstavsordning på titel. Detsamma gäller böcker som utspelar sig samma år.

...vi gav upp den tanken, men är glada ändå =D

KELEVRA. sa...

Jag rensar mina böcker i storleksordning. Alltså, större böcker och sedan mindre och mindre. Dock så rotar jag fram och läser om mina så ofta att jag nu börjar lägga mina favoriter på en speciell hylla för att låta de andra vara. Annars rensar jag också i serieordning. Det kan vara en idé. Mest tycker jag man ska rensa sina böcker efter hur man känner och vill. :)

Scifibloggen sa...

Jag kör på ämnesordning! Fint inte bara för ögat (och för att man får göra snygga små skyltar till bokhyllan - NÖRDIGT!) utan även för att underlätta för eventuella boklånare som genomsöker ens hem i jakt på ny spänning i sin tillvaro.

Gabi sa...

Jag kör först på storlek, grovt uppdelat.
Sedan på genre (serie, manga, sf, fantasy)
Och sist på tycka-om-het. Böcker jag ofta läser om står i främre raden, gamla mindre viktiga saker får stå baktill

Och vikt - tunga inbundna längst ner, för stabila bokhyllor

Linn sa...

Jag tycker om att ha mina böcker i färgordning - som en regnbåge! Detta var dock lättare när jag var mindre och läste "tonårsflickböcker" från diverse bokklubbar eftersom omslagen var färggranna. Nu när jag har växt upp och blivit "normal" (i min värld alltså)och läser mest fantasy så blir det lite svårare eftersom ryggarna oftast inte är så färgglada. Annars håller jag med Gabi om storlek först, sedan tycka-om-het. I fråga om pocketböcker kan man ju göra lite som man vill. Hurra för böcker! <3

Johan sa...

Vad sägs om sidantal?

Michael R. sa...

Jag kör på sci-fi för sig, de fina klassikerna (Shakespeares samlade verk, Gilgamesh-eposet osv.) för sig, och resten hur som helst.

Maighstir sa...

serier hålls ihop så gott det går i kronologisk ordning enligt handlingen, vilket oftast betyder nummerordning och utgivningsår för böckerna (som Wheel of Time, men inte Salvatores många olika böcker om Forgotten Realms). Tilläggsböcker (t.ex The Discworld Companion eller Death's Domain) står efter alla andra böcker i den serien. Icke-SF-böcker står ganska kaotiskt, men jag försöker ändå hålla ihop de som hör ihop.

Nene sa...

Susanna: Respekt! Det var en ambitiös tanke och hade varit ett fantastiskt ambitiöst projekt!

Själv har jag en grundtanke på uppdelning med hyllor för olika ämnen, men den fallerar alltid och efter att ha flyttat hyllan minst en gång för mycket utan tid att sortera innan den sätts upp igen (det här är senaste gången) har jag fått hemfalla åt kaosmodellen.