torsdag 16 juli 2009

Har sett Harry Potter and the Half-Blood Prince!

Igår var vi på premiären av Harry Potter och Halvblodsprinsen och det var lysande! Nu när vi kommit till sjätte boken är det en mörkare stämning och det tycker jag att filmen visar.

När man ser en Potterfilm är det (för min del i alla fall) först och främst en fråga om att sätta bilder till boken. Och de bilderna fick man! Miljöerna är precis så fina som man vant sig vid, skolan är sitt gamla goda jag, tvillingarnas affär är finare på film än i boken, Snapes hus ligger i ett område som är om möjligt ännu torftigare än i boken och quidditchmatchen var mer spännande än vanligt.

Skådespelarna har vuxit till sig och provat annat skådespeleri också, jag tycker det märks och är till det bättre. Särskilt road var jag av Ron mitt i sin tonårsångest. Jag minns bokens Harry som extra kvalfylld och aningen gnällig, det kom inte med i filmen. Här får man istället se en trollkarl som tar sin förmåga på allvar. Efter att han druckit sitt Felix-elixir (eller Flytande Flax som det kallas i filmen) så visar han verkligen att han kan göra annat än bara den Harry vi sett tidigare. Och så får vi se Luna i ett par scener. Stort plus!

Till skillnad från de andra filmerna tycker jag att den här lyckades hålla sig från att överförklara eller försöka trycka in onödigheter. Den kan inte stå ensam, men det kan ingen av filmerna, och eftersom det är något man förväntas fatta så förklaras inte saker som redan förklarats en gång. Kartan över skolan, osynlighetsmanteln, rummet med bråte, alla har de varit med förut och därför syntes de helt utan extra snack. Man förväntas ha sett de tidigare fem filmerna, och det med rätta.

En annan sak som filmen lyckats med var att ta bort en massa av det upplysande pratet. När Potter varit med om något så förutsattes det att han berättat för Hermoine och Ron, vi behövde inte se samma sak sägas en gång till. Vi slapp också den tvivlande delen av Harrys förhållande till Dumbledore och fick gå rakt på deras förtroendefulla relation. Underbart!


Det kan få summera kvällen faktiskt - Underbar. Publiken var i sitt esse, applåderade, skrattade, snyftade, jublade och awwwade. Och jag, jag tänker läsa om böckerna och se om filmerna innan nästa kommer. Det här en film för fansen.
/Nene Lovegood

1 kommentar:

Dr Nathleeng Drake sa...

Ett , för mig, lyckat drag var att visa från lite andra perspektiv än bara potters...
visst handlar filmerna/böckerna om honom, men det ger ett fint djup när man får se hur "kriget" påverkar dom andra, för det gör det ju.