onsdag 1 juli 2009

Tiden för fantasynördarna är här!

Vi blev hänvisade till den här krönikan av en uppmärksam läsare (Tack!). Vi har läst (förstås), skrattat ("sf-nördarna har vuxit upp, grundat Apple, utvecklat Linux ..."), känt igen oss (jag betalade för min första mantel med barnvaktspengar) och naturligtvis har vi tagit upp stafettpinnen.
"Minus: Fantasyn är tyvärr fortfarande uråldrigt mansdominerad med några få lysande undantag (Ursula Le Guin! Susanna Clarke! Diana Wynne Jones!)"
Vi förstår att det bara var ett axplock och vill lägga till ett gäng.

Översatta författarinnor : Robin Hobb! Katherine Kerr! Naomi Novik! Cornelia Funke! Angie Sage! Tanith Lee! Marion Zimmer Bradley! (den sista ur tryck på svenska, men bibliotek är fina grejjer!)

Ny svensk fantasy: Julia Sandström!

Och får vi drista oss till att ta med författarinnor som inte är översatta än, men borde vara det (ett mycket litet urval): Ellen Kushner! Emma Bull! Sarah Monette! Trudi Canavan! Tanya Huff! JV Jones! Jaqueline Carey!

Och då har vi hållit oss till medeltidsfantasy. (med en liten glidning på 'medeltid') Inom urban fantasy och fantzy finns det ju ett överflöd av kvinnliga författare. Vi är säkra på att fantasy (med undergenrer) är The New Black. Sword optional.

Ett av de stora problemen med fantasyutgivning i Sverige är förlagens tendens att ge upp om böckerna efter en oanständigt kort tid. Därefter går de inte att få tag på alls om man inte är beredd att gå över till engelska utgåvor eller leta på dammiga antikvariat.
/Nene

7 kommentarer:

Gealach sa...

Angående knappen - jag fick min pappa att läsa David Eddings för några år sedan. Han hade aldrig läst fantasy alls tidigare, och undrade om man verkligen kunde sitta på tåget och läsa sådant där, utan att folk tittade konstigt på en. Jag sade att det kunde man, och sedan läste han nästan alla Eddingsböcker jag hade hemma... :-D

Tomb sa...

"Fantasygeekarna har vuxit upp och... visserligen inte kommit mycket längre än att dela ut stridsyxan Snaga, men jag tror att vår tid är nu."

Skandal att döpa sin yxa till slav!

Sebastian sa...

Jag ägnade biologilektionerna i 7:an till att läsa sagan om Belgarion.... typ 6 gånger i rad.

Min första riktiga fantasyupplevelse.

Andreas sa...

Du har glömt en!

Momiji sa...

Jag skulle även vilja ha Lynn Flewelling på listan för the Bone Doll's Twin. Jag har först helt säker på att den hade kommit på svenska, men efter att ha googlat lite inser jag att jag tydligen har drömt det.

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Andreas: menar du att vi har glömt en kvinnlig författare i listan? Vi har ju i själva verket utelämnat hundratals - bl a Lynn Flewelling - just för att listan hade kunnat bli hur lång som helst annars...

Nene sa...

Andreas: Eller var du medvetet kryptiskt smickrande? Jodå, nästa år läggs ett namn till listan. =)