torsdag 14 februari 2008

Mad, bad and dangerous to know

Det har dykt upp en bok jag har väntat på, som verkar passa in väl i ett av mina favoritteman. Inspirerad därav blir dagens nischade nörd-lista:

Böcker med Lord Byron i.

The Vampyre av Tom Holland.
Berättar den sanna historien om Lord Byron: han var egentligen vampyr. Detta förklarar en hel del av hans mer demoniska beteenden, och gör dikten The Giaour till självbiografi. Gotisk skräck i dimmigt London och i exotiska miljöer runt Transylvanien och Istanbul; spännande, välskrivet och snyggt.Lord Byron's novel: The evening land av John Crowley.
En roman om - och med - den roman som Byron aldrig skrev, eller som iallafall aldrig hittades. Den romanen är en gotisk skräckroman (vi anar ett tema), och den vävs ihop med historien om hur den hittas i nutid och historien om Byrons dotter Ada, vars liv skiner igenom hennes fotnoter till faderns bok.


Jonathan Strange & Mr Norrell av
Susanna Clarke.
I denna fantastiska alternativhistoriska fantasy träffar magikern Jonathan Strange lorden i Italien. De spelar biljard och diskuterar magi och böcker.

Fevre Dream av George R. R. Martin.
Stämningsfull vampyrroman i 1800-talets amerikanska södern med ångbåtar, plantager, Mississippi-floden och New Orleans. En idealistisk vampyr läser mycket Byron (men uppkallar sin flodångare efter en Shelley-dikt).The privilege of the sword av Ellen Kushner.
Lord Byron är inte med egentligen, men jag är säker på att det är han som är inspirationen till the Mad Duke Tremontaine.
och så den jag just har fått in då:
The Anubis gates av Tim Powers.
En tydligen fantasirik, bisarr och mörk tidsresehistoria med - bland mycket, mycket annat - en hjärntvättad Lord Byron. Nu är bara frågan om jag ska dyka på den direkt eller läsa boken som står och väntar överst på min short list... Var är vår Magic 8-ball...

/Lady Karin

2 kommentarer:

J-h:n sa...

Och om du får tag på den (ur tryck sedan länge, men nyutgåva lär vara på väg) kan du gå vidare till Tim Powers' The Stress of Her Regard, där både Byron, Shelley och Keats medverkar. Fina grejer.

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Ooh, låter bra. Tack!