fredag 8 februari 2008

En lysande författares hårda vardag


För alla dem som läst och uppskattat Caitlin R. Kiernans böcker är det här en post värd att läsa.

Kiernan är en mycket duktig och finstämd författare, i skräck- och dark fantasy-genren, som utvecklats och imponerat med sina böcker (där Daughter of Hounds är en personlig favorit) och med sin månatliga Sirenia Digest där hon skriver noveller, novelletter och vignetter som är omistliga om man gillar genren.
Kiernan är också paleontolog och Lovecraft-kännare. Hennes bibliografi är mycket omfattande.

Nu är det så att Kiernan lider av en sjukdom som är stressrelaterad och ger henne krampanfall som i sin tur har skadat hennes tänder. För dem som är insatta i amerikansk sjukvård så kommer det inte som en överraskning att hon inte får någon hjälp där, för er andra- var glada att vi har fri sjukvård i Sverige!

Det här påverkar naturligtvis hennes skrivande menligt. Hon är frilansförfattare och har alltså ingen sjukvårdsförsäkring, hennes osäkra inkomst gör att hon har svårt att klara läkarräkningarna. Det är förstås en stressande situation som då förvärrar hennes sjukdom och ger henne mindre tid att skriva.

På sin livejournal skriver hon om sjukdomen och hur det påverkar hennes förmåga att arbeta, och får förslaget av en läsare att lägga till en donationsknapp. Nu har hon gjort det.

Det här är det mest direkta sättet att visa sitt stöd för hennes författarskap, att prenumerera på Sirenia Digest är ett annat och att visa att böckerna är eftertraktade är ett tredje. Vill man ha samlarföremål så håller hon auktioner på e-Bay med jämna mellanrum och dem brukar hon annonsera i sin livejournal.

/Nene, Kiernan-fangirl

Inga kommentarer: