fredag 29 februari 2008

Varulvarna slår tillbaka

Varulvarna må ha fått stryk av vampyrerna, men de hämtar sig snabbt när jag killar dem bakom öronen och vi hämnas subtilt med en lista:

Favoritvarulvsböcker

Varulv av Tormod Haugen.
En släktsaga som sträcker sig över några hundra år, från Schwarzwald i Tyskland till Norge. Familjen von Birkenwald är drabbad av en förbannelse: varje son född i oktober förvandlas till varulv vid fullmåne. En stämningsfull berättelse som behandlar skräcken över förbannelsen, men även lockelsen i den frihet varghamnen innebär.


Wolf moon av Charles de Lint.
En vacker roman om varulven Kern. Han är inte slav under en förbannelse utan kan ändra form när han vill och trivs både som varg och som man. Däremot är han ensam, varken accepterad av människor eller vargar. Tills han kommer till värdshuset The Yellow Tinker, där han finner både vänner och kärlek. Men efter honom jagar en mäktig magiker som vill se Kern död, och helst på grymmast möjliga vis.

Fool moon av Jim Butcher.
De flesta långserier verkar ha sin varulvsbok; Huffs Blood-böcker har Blood trail, Thurmans Cal & Niko-böcker har Moonshine, Harry Potter har professor Lupin i The prisoner of Azkaban osv... I Fool moon träffar privatdeckarmagikern Harry Dresden på en uppsjö av olika varulvar: werewolves, hexenwolves, loups-garou, lycanthropes, och rentav en eller annan varg.

Discworld-serien av Terry Pratchett.
En av mina favoritvarulvar, Angua, en tuff brud i vargförpackning, dyker först upp i Men at arms och är sedan med i Feet of clay, Jingo, The fifth elephant, The truth, Monstrous regiment och Thud!
Nu vill Nene ha med Vaughns Kitty-böcker, men Nene röstade på vampyrerna så den gubben går inte.

/Varg-Karin

1 kommentar:

katafon sa...

Jaha? Och Jag, en varulvsunge då?