måndag 3 mars 2008

Bokfemman vecka 10

World of Malins bokfemma denna vecka: Nämn din topp 5 av böcker som innehåller ditt favorittema! Och vi började klura... vi har så många favoritteman ju! Ska det bli zombies? Eller rymden? Några listor i den här stilen har vi ju redan gjort: Varulvar; Lord Byron; fantzy... Men veckans tema blir: Faerie.
Eh, what? frågar sig nu fantasyoskulden. Och vi svarar med den obligatoriska Wikipedia-länken och med att den översta punkten på listan torde fungera som välbekant förslag på definition:

1. William Shakespeare: A Midsummer Night's Dream.
Drottning Titania, kung Oberon och inte minst Robin Goodfellow - Puck - i den kanske mest kända av historierna om hur Faeries invånare älskar att ställa till det för människorna. Finns naturligtvis med i Complete works - och dessutom som film. Neil Gaiman och Charles Vess har dessutom gjort en underbar grafisk novell om hur pjäsen blev till: den finns med i Dream Country.
2. Neil Gaiman: Stardust.
Mer Gaiman - och mer Vess. Denna fantastiska saga, "a romance within the realm of Faerie," finns ju nämligen också i en illustrerad version. Berättelsen om byn Wall som ligger vid muren mellan England och Faerie och om Tristran Thorn, som går igenom muren för att finna en fallen stjärna, har även blivit en magisprakande film.

3. Ellen Kushner: Thomas the Rhymer.
"Where do people usually disappear to for seven years?" En roman som bygger på balladen om den sorglöse barden Thomas the Rhymer, som fördes bort av drottningen av Faerie. Han var hennes sångare och älskare i sju år, och sändes tillbaka till människorna med gåvan - eller förbannelsen - att alltid tala sanning.


4. Holly Black: Tithe och Valiant.
Nu är det nutid och urban fantasy. Ungdomar i dagens New York dras in i det kalla kriget mellan Seelie och Unseelie courts. En mycket övertygande skildring av hur illa det är att vara faerie när metall finns överallt. Ungdomssmärta blandad med sagostämning och samtidssmuts. Alla har väl drömt om att rymma hemifrån eller att ha en mer spännande bakgrund än sina vanliga föräldrar? Här är vad som skulle kunna hända i så fall!

5. Susanna Clarke: The Ladies of Grace Adieu och Jonathan Strange & Mr Norrell.
Vi tror att Susanna Clarke har varit i Faerie (och hon har varit i Wall också). Lyckligtvis slapp hon därifrån med livet i behåll och vågar till och med berätta om det i sina böcker. Män med tisteldunshår, Queen Mab och andra fairies leker med de roliga dödliga... tills de tröttnar och hittar nya förströelser.


Men vi kan inte gärna sluta där! Det finns en hel hord med roliga, spännande, intressanta böcker som har faerie-tema.

Keeping it real av Justina Robson blandar Faerie med science fiction, romans och rock'n'roll. Raymond E Feist har inte bara skrivit en lång fantasyserie, han har också skrivit en Faerie Tale som utspelar sig på den amerikanska landsbygden. Tad Williams, en annan god fantasyförfattare, har också gjort en avstickare till Faerie med The War of the Flowers där en del av handlingen utspelas i Kalifornien och en del i Faerie. Privatdeckarmagikern Harry Dresden hamnar mittemellan Summer och Winter courts i Summer Knight, och "the Gentry" följer efter irländska emigranter till Amerika i Charles de Lints Forests of the Heart.
Ett annat exempel på hur faeries glamour spelar roll i vår värld är Laurel K Hamiltons serie om Meredith Gentry, en förlupen prinsessa från det högsta hovet som lever livet som semikändis i vår värld tillsammans med sin egen lilla klick av tjusiga faerie-män. Och vill man ha mer snusk med faeries så finns She's No Faerie Princess av Christine Warren där en annan faerie-prinsessa träffar en varulv och tycke uppstår.

Och några vackra konstböcker med fairies i: Fairyopolis är gjord som en pysslig scrapbook, Faeries är in illustrerad uppslagsbok om älvor och vättar och annat småknytt, och i Lady Cottington's Pressed Fairy Book ser vi bevarade älvor - pressade som andra pressar blommor...


/Queen Karin från Summer Court och Queen Nene från Unseelie Court

Inga kommentarer: