måndag 10 mars 2008

Cthuluesqe lovecraftiana


Saknar skräck i vardagen? Har för mycket vett och sans kvar? Ingen krypande känsla av att folk runt dig har fiskögon? Frukta (inte)! Vi har lösningarna!

Howard Phillips Lovecraft var en besynnerlig man som hade många besynnerliga tankar men tänk om de kom sig av en verklighet som bara han såg? Hur skulle en sådan barndom och ett sådant liv te sig? Det skildras i förtjusande teckningar i Lovecraft, ett tecknat album som är en prydnad för varje lovecraftian samling! Ett annat tecknat album är The Fugue, som kommer att följas av fler i samma serie.

Fler tankar om honom finns i H.P. Lovecraft- emot världen, emot livet. En essä om Lovecrafts uppfattning om världen och mänsklighetens framtid.

Under sitt liv uppmuntrade Lovecraft själv till att andra skulle skriva i hans värld och utforska dess tentakelfyllda mörker. Det har lett till en uppsjö av lysande skräcklitteratur, bland annat Cthulhu 2000 och the New Lovecraft Circle. Båda är samlingar med skräcknoveller av kända namn inom den moderna skräcklitteraturen som t.ex. Poppy Z Brite och Brian Lumley.

Lovecrafts böcker är fyllda av referenser till mystiska böcker med gammalt innehåll. Den mest kända av dem är Necronomicon och nu finns den att få tag på (eller ja, en variant av den i alla fall).

Men mitt hetaste tips på lovecraft-relaterad litteratur är en novell i Fragile Things av Neil Gaiman som heter A Study in Emerald!

... och sen finns förstås böcker av mästaren själv. En särskilt fin utgåva av Pickmans modell och andra noveller har förlaget Bakhåll tryckt.

Skulle man vilja spela istället så har man alltid möjligheten att göra som jag och tillbringa en dag i Arkham (med Arkham Horror, Dunwich Horror, King in Yellow och Curse of the Dark Pharaoh- alla på en gång för min del!). En upplevelse i enastående galenskap och vansinne som jag kanske berättar om en annan gång...

/Nene Carter

5 kommentarer:

Johan Dexter Ward sa...

Mer tentakler till folket säger jag.

Men inte kan man försaka Neils andra Lovecraftesquea novell "Shoggoth's Old Peculiar". Fantastisk på sitt alldeles egna vis. Eller för den delen Zelaznys otippade mythos-epos "24 Views of Mount Fuji, by Hokusai".

!Iä¡ !Iä¡ och resten kan ni...

Anonym sa...

"Shadows over Baker Street" är också en utmärkt bok med massor av nytänkande noveller som kombinerar Cthulhu och Sherlock Holmes! Eller varför inte "Shoggoth in Bloom", en novell av Elizabeth Bear?

Sarajessica sa...

Ja, man fyller ju år snart, man borde köpa på sig lite Lovecraft-böcker. ^_^

Anonym sa...

"Arkham Horror Board Game", hmm, låter intressant med ett co-op spel. Det får jag nog titta närmare på :)
/Palle (Urrk)

Anonym sa...

Ja du Palle, det är ett superspel! Jag hade en lysande upplevelse med det!