tisdag 25 mars 2008

The Age of Unreason


1681 upptäcker den store vetenskapsmannen Sir Isaac Newton att världens väv inte är vad den har trotts vara. Hans upptäckt av Filosofens Kvicksilver förändrar snabbt världen då de fyra elementen med hjälp av detta ämne kan betvingas och formas. Krig rasar i Europa och dess monarker söker med ljus och lykta efter vapen som skall ge dem övertag på slagfältet.

På andra sidan Atlanten, i de engelska kolonierna sliter en pojke vid namn Benjamin Franklin i sin broders tryckeri. Upptäckarlust och nyfikenhet får honom att intressera sig för vetenskap och de nya upptäckter som har gjorts i det gamla landet. Plötsligt finner den begåvade gossen sig mitt i en maktkamp mellan vetenskap och svartkonst, himmel och helvete.

Vid Ludvig XIV hov finner den unga Adrienne deMontchevreuil att det är svårt för en kvinna att ta plats inom den vetenskapliga sfären, för att få vara nära sina kära böcker och uträkningar tar hon tjänst som sekreterare åt en av Sir Newtons före detta elever, något som kommer att förändra hennes och världens öde för evigt.

J Gregory Keyes har med sitt fyrdelade verk The Age of Unreason skapat en alternativ verklighet där science fiction och fantasy väver samman ett stort galleri av kända historiska personer. Genom böckerna få man stifta bekantskap med såväl kapten Svartskägg som Karl XII och Voltaire. Andra kändisar som figurerar är Cotton Mather mest känd från Salems häxrättegångar, Tsar Peter den Store, härskare över Ryssland och även vår egen Carl von Linné.

Med såväl vetenskapliga teorier, teologiska funderingar, en skvätt romans och en hel del fäktning skickas läsaren in i en fantastisk värld vilken efter Benjamin Franklins upptäckter aldrig kommer att vara sig lik.

/ Johanus Ordo Newtonium

Inga kommentarer: