fredag 22 februari 2008

Nästa kamp!

Jaha, ja ja, okej då... Ni såg att frågan inte gällde vem man skulle vilja åka och campa med, utan vem som skulle vinna i ett slagsmål? Men okej: alverna vann!

Denna vecka:
Who would win in a fight: vampyrer eller varulvar?!?


Den stora frågan är ju vilka vampyrer och vilka varulvar? Vad är deras svagheter? (Kors funkar t ex inte mot Henry Fitzroy, som är katolik.) Har de sina krafter hela tiden eller bara under vissa tider? (Dracula kan vara ute på dagen om än försvagad. En del varulvar kan skifta när som helst, andra bara under fullmånen - frivilligt eller motvilligt.) Blir de till genom födsel, förbannelse eller bett? Och hur mycket har de gemensamt egentligen? (Vampyrerna i Fevre dream får ökad blodtörst vid fullmåne.)

Karin: Jag röstar på varulvarna. Angua skulle klå Otto any day of the week. Med tassen bakbunden! Dessutom: Buffy, som spöar vampyrer på löpande band, blev omkringslängd som en trasa av Oz när han var wolfy.

Nene: Tja, min genetiska kod kräver att jag ska vara motvalls (även om vi var rörande överens om att orcerna regerar!) så det är klart att vampyrerna vinner! När varulvarna försöker landa en labbe blir vampyren dimma, och så kan de bli vargar, och fladdermöss, och bitas, och... Jag känner att jag inte är den bästa advokaten här.... Kan det inte handla om vem som är överlägsnast på andra områden? Konst? Litteratur? Människoavel?

Omröstningen är öppen - och kommentarspåret är öppet! Motivera gärna ert val och var med i projekt "Fördjupa vår kunskap om vampyrer och varulvar".

10 kommentarer:

Johan sa...

Nej, jag måste hålla med Nene.
Vampyren vinner. Finess och list slår brute force any day.

Och även om bevisföring som involverar Buffy oftast är korrekt så måste jag nog säga emot här. Skillnaden är ju solklar. Buffy känner Oz, mer än bara "hej vi gick i samma klass och nu är jag vampyr". Klart hon inte kan nita Oz hur som helst. Vad skulle Willow säga?

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Finess har inte mycket att säga till om när en blodtörstig best anfaller med tänder och klor... Och varulvar måste också vara listiga, de är överlevare (till skillnad från somliga odöda...).

Buffy visste att det gällde att knocka Oz. Och vad Willow skulle säga - det var ju hon som sköt honom med bedövningsgeväret.

Staffan sa...

I en match mellan en varulv och en vampyr som är ungefär lika gamla så skulle jag lätt satsa pengar på vovven. Varulvar har liksom jakt och slagsmål som primärt syfte, medan vampyrer mest har det som sidosyssla, och beroende på vampyrtypen så jagar de ofta på mera subtila sätt (ragga upp folk på nattklubbar o dyl).

Dock så bör det nämnas att varulvar väl bara har en normal livstid till förfogande, medan vampyrer kan bli hur gamla som helst. En vampyr som varit med i 100-200 år kan nog hantera en varulv. Med andra ord, för att ta det i Buffy-termer: Oz kan lätt slita dussinvampyrer i stycken, men lär ha problem med Angel, och får definitivt spö av the Master.

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Alla tecken från universum pekar på att varulvarna vinner. Inte nog med att the powers that be på eget bevåg skickade oss En amerikansk varulv i London (http://www.sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=39927)
- dessutom påpekar mitt Humorscope (http://humorscope.com/) för idag att "If you had known this was "act like a dog" day, you might have been better prepared."
/Varg-Karin

Glömd sa...

Jag tror tyvärr att de skabbiga varulvarna vinner den här matchen. De har instinkten och går bärsärk innan de brackiga vampyrerna ens hunnit byta pose.

katafon sa...

Skämtar ni?

1) Vampyren är vampyr 7 nätter i veckan. Varulven (standardregler) max 3 dagar i månaden. 28 dagar i månaden är varulven en mes.

2) Vampyren är intelligent. Beroende på kanon minst lika intelligent som en människa. Varulven är en hund.

3) Varulvar har tassar. Med klor, visserligen, men dock tassar. De kan inte hålla i svärd, vitlök eller träpålar, även om de skulle vara av den sorten som är smarta nog att använda dem. Det mesta en varulv kan göra är alltså att göra vampyren illa; nästan natt är varulven en vanlig skolunge igen och vampyren har läkt och är förbannad. (Dessutom kan de flesta vampyrer hantera ett gevär med silverkulor, även om han/hon/hen kanske måste använda handskar.)

Och ska vi anföra Buffyverse som bevis så har vi ju kanon:

SPIKE: I had a wee spat with a werewolf myself once. Fought for over an hour. Brutal, vicious. Almost lost my -

FRED: Angel killed him with a *pen*.

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Skönt att vi är fler som sett ljuset. Eller kanske inte direkt ljuset, men ni förstår- vampyrerna kommer att gå segrande ur striderna oavsett vad fan-klubben för de ludna säger.

Och jag tänker inte lyssna på mina medarbetares inlägg om att vampyrerna sover på dagen och då är känsliga även för de mesigaste av skolpojkar med en påle... Och vi vet ju hur det är med skolpojkar, de kan sin Buffy de!

/Nene

ecthelion sa...

vampyren vinner så klart... både vampyrer och varulvar kräver ju specifika medel för att avrätta.
men medens vampyren med all sin erfarenhet är långt mer intelligent än "your average joe"
så är varulven ett blodtörstigt djur, han kan inte göra annat än tillfällig skada på en vampyr. vampyren läker snabbt och kommer tillbaka ett par nätter senare och då är inte månen full längre. och den stackars människan som nyss var varulv blir antingen vampyrens blodslav eler mat.

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Och hör sen!

/Nene

^totte sa...

Jag tror ni bortser från en väsentlig del av vampyrernas natur här. De är listiga och kommer med säkerhet att....fuska!

När hårbollen kutar omkring och frenetiskt viftar på tassarna i sina försök att slita vampyren i stycken, kommer dess polare helt enkelt att peppra vår ludne vän med diverse mer eller mindre elaka vapen.

Det eller ett förgiftat entrecôte placerat på en strategisk plats i arenan...