onsdag 26 augusti 2009

SVT FTW! igen

Som vi sagt tidigare så tycker vi att SVT rockar och idag bevisar de det igen. True Blood säsong 1 börjar på SVT 1 kl 22.00 (med repris den 28:e). Och eftersom det här är SVT och inte en reklamkanal så föreslår jag att ni bänkar er med alla förfriskningar ni kan tänkas behöva för ni vill inte missa en minut! En lagom varm Tru Blood kanske? Friends Don't Let Friends Drink Friends.

Har ni redan sett den en gång så är det kanske läge för en repris? Eller kanske dags att läsa/läsa om böckerna? För den oinvigde så är True Blood baserad (bitvis rätt löst) på Charlaine Harris böcker om Sookie Stackhouse, en servitris med telepatiska förmågor i en liten håla i södra USA. När japanerna kommer på ett sätt att göra syntetiskt blod som har samma egenskaper som den riktiga varan ser vampyrerna sin chans att komma ut i ljuset (så att säga) och världen blir sig inte lik. Det dyker upp vampyrbarer och den som Sookie så småningom besöker heter Fangtasia. Där träffar vi Eric (i tv-serien spelad av Alexander Skarsgård) och genom honom dras Sookie in i vampyrernas göranden. Och frågan mänskligheten behöver ställa sig är: Om det finns vampyrer, vilka andra varelser från våra legender är också på riktigt?
Jag måste säga att introt till tv-serien är det bästa intro jag sett sen Carnivale. Ett intro jag inte hoppar över ens när jag ser serien tredje gången, så det betyder inte lite det. Det tog mig flera avsnitt innan jag såg var de lagt in Charlaines namn.

/Nene + Hoyt = sant

tisdag 25 augusti 2009

Det ska vara film i höst!

Det är med glädje och förväntan vi vänder våra blickar mot höstens och vinterns bioduk!


District 9 har hyllats efter premiären i USA. En "lågbudget"-utomjordingfilm som ifrågasätter begreppet mänskliga rättigheter. Regissör är Neill Blomkamp, som tidigare varit 3D-animatör åt Smallville, Stargate Atlantis, Dark Angel och annat smått och gott. Det lovar gott! Biopremiär 28:e augusti, och den kommer till Malmö!


Avatar - "We're promised a movie that will create a quantum shift for cinema, up there with colour, the talkies and Ursula Andress emerging from the surf." Och helt utan det citatet ser vi fram emot den här. Den 21:e augusti hade man chansen att se specialtrailern på bio om man var på plats, någon som var där och kan delge oss sina intryck?
Men tråkigt att vi inte har en IMAX-bio i Malmö! Det är ju så den kan ses ... Kanske de har en i Köpenhamn? Hmm ... 18:e december har den premiär.

Moon
verkar ha alla ingredienser man kan önska sig! En ensam man på månen plågad av sin isolering, en artificiell intelligens-dator vid namn GERTY, en hemsk olycka och en twist där allt ställs på huvudet, och identiteter och oklara intentioner - kommer vår protagonist nånsin att komma hem? Oh, the suspension! Den BORDE ha premiär i oktober någon gång, men än så länge finns det ingen info på sf.se om den. Tänk om det är ofavorit i repris?

Nästa film i Twilightserien, New Moon, har premiär den 20/11. Bella, Jakob och Edward tittar in i vårt fönster vareviga dag från SF:s skyltning, så det är inget vi glömmer i första taget!

27/11 kommer Till vildingarnas land! Bara trailern gör oss tårögda och uppspelta. Dags att läsa om denna fantastiska barnbok. Ett nytryck är på väg inför biopremiären. Vi kunde inte vara nöjdare. Eller jo, kanske om vi hade en egen vilding ... Eller en vildingdräkt. Eller både ock.

På juldagen (och det är inte alls långt borta! Kanske dags att börja julklappsshoppa redan nu, beat the crowd?) så kommer Sherlock Holmes i nytappning. Robert Downey Jr och Jude Law som Sherlock och Dr Watson. We thinks we likes... Madonnas exman som regissör kan vi väl ge en chans, speciellt för de enligt ryktena slash-fic-drömmar som besannats.

Parallella dimensioner-rullen 2012 har premiär den 20/11, samma dag som New Moon. Naturkatastrofer och jordens annalkande undergång ska överlevas och stoppas, vilket får en forskare att ta hjälp av sitt parallella jag. There are many of me and we have a plan-knappdags kanske?

Uppföljaren till Arthur och Minimojerna kommer också, Arthur och Maltazard som den så nyskapande heter. Den 4:e december har den premiär!

Skräckisar kommer det så klart som alltid, bland annat i form av Case 39 med barn i en av rollerna. Ska vi slå vad på att det är ett ondskefullt barn kanske, eller i kontakt med övernaturliga krafter? Any takers?

Bara för att vi älskar Roald Dahl så nämner vi också Den fantastiska räven, ytterligare en barnfilm som kickar igång på juldagen. Trailern ger lite härliga 70-talsanimeringsvibbar också.

Såklart kommer Uncle Scrooge i En Julsaga tillbaka till bioduken, och trots att dess inkarnationer (incelluider?) är otaliga, brukar sagan ändå stå sig varenda gång. Redan den 6:e november får vi bänka oss framför den, för att komma i julstämning i lagom tid.


Hunken Gerard Butler tar av sig tröjan i en nära framtid, i ett samhälle där tankekontrollsteknologi tagit över som en ångvält. Den 4:e september kommer denna science fiction-action-rulle vid namn Gamer till Malmö.


Will Ferrell sugs bak i tiden av ett svart hål, och måste slåss mot T-Rex och andra fina odjur för att överleva i Land of the Lost.

Bruce Willis SF:ar igen i Surrogates, premiär den 23:e oktober. Från beskrivningen får iaf jag starka Asimov-vibbar, människor interagerar endast med robotar och sitter helst i sitt hems lugna vrå. Taglinen frågar vem man kan lita på och vem som är riktig. Asimov någon?

2010 kommer en massa roliga filmer också, eller vad sägs om Alice i Underlandet av Tim Burton och med Johnny Depp, The Wolfman eller Planet 51, bara för att nämna några? Men de får vi ta när nästa år nalkas, nu är jag helt färdigskriven.

/Lina, begravd under ett berg av popcorn i en röd biostol.

torsdag 20 augusti 2009

Space Hulk! Begränsad upplaga!

Om man sneglar på onsdagens inlägg på Moderskeppets hemsida (den 19:e) så ser man en reaktion som i mycket liknar vår egen. Space Hulk, detta eminenta spel som så många har nostalgiska minnen från, kommer i en jubileumsutgåva för att fira sina 20 år. MEN, den kommer i en otroligt begränsad upplaga. Inga omtryck.

Ja, säg det goda som varar.

Malmöbutiken kommer inte att få in några lösexemplar. Vill man ha det så får man boka det på hemsidan och när den begränsade mängd vi får in till Stockholm har tagit slut så tas spelet bort.

Nå, än så länge går det att boka, så är du hugad föreslår jag att du gör det.

Fantasymanus i byrålådan?

Sitter du och filar på ett epos? Har du en trilogi liggande? Eller kanske något nytt och frisinnat men med fantasytema?

Ja, vi kan inte låtsas att vi vet vad Kabusa Böcker är ute efter i manusväg men vi vet att de vill ha fantasymanus! Under oktober månad tar de emot fantasymanus och regler för inlämning finns på deras hemsida.

Var nu inte blyga, har ni ett manus ni tror på, en bok som bara väntar på att ett proffs ska titta på den, så skicka in.

/Nene som ser fram emot en stark svensk fantasyutgivning.

onsdag 19 augusti 2009

Dust of Dreams


De vanligaste frågorna de senaste dagarna har varit - Var är Dust of Dreams? och När kommer Dust of Dreams?

Nu kan jag glädjande meddela att Dust of Dreams, den senaste delen i The Malazan Book of the Fallen av Steven Erikson har anlänt till butiken!

tisdag 18 augusti 2009

The Guild


Eftersom jag inte är en World of Warcraft-biten person själv har jag bara lyssnat med ett öra när folk har pratat om The Guild, webserien om ett WoW-guild (förstås), som Felicia Day skriver och spelar i. Felicia Day har varit med i Buffy, men jag minns henne särskilt ur Dr. Horribles Sing-Along-Blog. Men så såg jag ett par avsnitt (ok, jag kunde inte slita mig och skrattade mig blå) och plötsligt var alla nyheter om The Guild av intresse.

Jag verkade inte vara ensam om det heller, för Twitter och bloggvärlden har de senaste dagarna varit fulla av hänvisningar till den nysläppta musikvideon Do You Wanna Date My Avatar? Den finns att se på YouTube nu.

Så, klicka på länken och njut av Felicia Day! You know you wanna.
-Nene

lördag 15 augusti 2009

Skatter från det förflutna












Efter en del kontrovers har Malmö stadsbibliotek bestämt sig för att skänka bort de böcker som har gallrats ut för att ge plats åt nya "mötesplatser", istället för att mala ned dem. Vi har ingen aning av vad som försvinner men vill man verkligen försitta chansen att hitta dyrgripar, kanske översatt rysk science fiction eller den där utgåvan av favoriten man läste i sin barndom?


Kl 12.00 slog dörrarna upp så skynda skynda...

fredag 14 augusti 2009

Nästa Harry Dresden - titel, omslag... och baksidestext!!

Här sitter man i lugnan ro och bläddrar igenom katalogen med kommande böcker och så bara hoppar den ut på en: Nästa bok i The Dresden Files, den som kommer i april 2010.

Den ska heta Changes. Vilket är väldigt meta-roligt med tanke på att alla de tidigare böckerna har haft två-ords-titlar, där båda orden varit lika långa. Titeln Changes är alltså en förändring i sig - snyggt och lovande. Och så läste jag vad den skulle handla om (viss spoiler för dem som inte läst längre än Grave Peril):
Long ago, Susan Rodriguez was Harry Dresden's lover - until she was attacked by his enemies, leaving her torn between her own humanity and the bloodlust of the vampiric Red Court. Susan then disappeared to South America, where she could fight both her savage gift and those who cursed her with it.

Now Arianna Ortega, Duchess of the Red Court, has discovered a secret Susan has long kept, and she plans to use it - against Harry. To prevail this time, he may have no choice but to embrace the raging fury of his own untapped dark power. Because Harry's not fighting to save the world...

He's fighting to save his child.
Oj. Oj oj. (Det kan väl aldrig ha något att göra med att Jim har blivit pappa?) Hmm. Det kan förstås bli väldigt bra. (Får man hoppas på en Angel-Connor-grej?) Men. Hmm. Jag måste nog helt enkelt ha boken NU! Det är obegripligt långt till april!!! Gah!

/Kapten Karin in some turmoil.

onsdag 12 augusti 2009

LOL anyone?

Idag har flera personer frågat efter något som är lika roligt som Terry Pratchett! Dags för ett inlägg om roliga böcker alltså. Vi har många egna skratta högt-favoriter, men är förstås alltid tacksamma för många fler tips i kommentarerna!!

Först och främst förstås Douglas Adams. The Increasingly Inaccurately named Hitchhiker Trilogy och Dirk Gently-böckerna är lika roliga varenda gång! Han är ju bara bäst helt enkelt.

Om man har läst Pratchetts Discworld-böcker men missat Good Omens, som han skrev tillsammans med Neil Gaiman, så måste man genast plocka upp den. Den roligaste bok om Armageddon och Jordens undergång du någonsin kommer att läsa!

Trilogin om Space Captain Smith av Toby Frost är fylld av fantastiska strereotyper och fyndiga referenser till all sorts litteratur och film. Det Brittiska imperiet, Blade Runner och lämlar får sig alla en känga.

Jasper Fforde är lika beläst som han är rolig. Thursday Next-böckerna handlar om en litterär detektiv - som alltså t ex räddar Jane Eyre när hon kidnappas ur sin roman och jagar fellstavningsvyrus - och Nursery Crime-böckerna löser brott i sagoland. Trillade Humpty Dumpty ner från muren... eller blev han knuffad?

The Princess Bride (The Good Parts Version) by S. Morgenstern av William Goldman är både rolig och meta-rolig, oavsett om man kan filmen utantill eller inte.

Stephen Fry är en väldigt rolig komiker, och är även en mästare på den brittiska humorn som författare. Vi kan bland annat rekommendera tidsresorna i Making History.

Mästaren och Margarita av Mikhail Bulgakov är tyvärr slut på förlaget, så får du syn på den: slå till! Mästerligt absurd rysk humor när Djävulen planerar vårbal i Moskva.

Pride and Prejudice and Zombies var precis så galet rolig som vi knappt vågade hoppas att den skulle vara. Så nu har vi höga förhoppningar på Sense and Sensibility and Sea Monsters! Och på Queen Victoria, Demon Hunter förstås.

Mer brittisk humor i sf- och fantasyland hittar man bland annat hos Robert Rankin, Tom Holt, och Mary Gentle, och en amerikan som upphöjde ordvitsandet till konst var Robert Lynn Asprin. Lite klurigare sf-humor hittar man hos t ex Kurt Vonnegut, och Charles Stross hittar den roliga sidan av ockult skräck i böckerna om The Laundry.

Vilka böcker skrattar du högt åt?

/Karin & Johan

tisdag 11 augusti 2009

Odöda i lastrummet!


Olidlig väntan är endast av ondo. Äntligen har nästa del av The Walking Dead landat i butiken, inte en dag för sent. För er som har missat detta mästerverk är det utan tvekan världens bästa serieroman med levande döda som tema.

Om man vill läsa första numret kan man göra det här hos Image.

/ J. Broman - Still out there....

måndag 10 augusti 2009

Neil Gaiman är bäst

En rubrik som alltid funkar. Men just idag är det med anledning av att årets Hugo Awards har delats ut på WorldCon. Bästa roman blev - förstås, tycker vi här - The Graveyard Book.

Elizabeth Bear är också bäst, förstås - hon vann för bästa "novelette" med Shoggoths in Bloom. Och Joss Whedon är bäst han med, vann Best Dramatic Presentation, Short Form för Doctor Horrible’s Sing-Along Blog. Läs hela listan på alla som är bäst här!

fredag 7 augusti 2009

Who would win in a mashup-fight?

Det blev en jämn kamp i revolverkampen! Till slut var det Clintan och Lucky Luke som stod ensamma kvar på huvudgatan.

Detta är ett år av mashups. Vi har redan njutit av Pride and Prejudice and Zombies och Buffy vs Edward och ser fram mot bland annat Sense and Sensibility and Sea Monsters och Queen Victoria: Demon Hunter. Så i veckans fight får klassiska fiender slå sig ihop och kämpa mot sina... andra fiender? Skriv gärna en kommentar om varför du röstar som du gör och hur du tänker dig att fighten ser ut!

Who would win in a fight?

Astronauts & Cavemen
Grottmännen vann när de mötte varandra, och nu bildar de ett lag. Men är deras olika teknologier kompatibla?

Ninjas & Pirates
Piraterna lät ninjorna vinna senast, och nu förenar de sina krafter. Blir stealth och stagger en lyckad kombination av strategier?





Vampires & Werewolves
Blodsugarna vann förra gången, antagligen på det där störiga fullmåns-handikappet. Lyckas det här laget övertyga domarna om att fighten bör äga rum om natten?






Zombies & Unicorns
Enhörningarna fnös "vadå zombies är det nya svarta, vi är det uråldriga vita" och krossade hasarna senast. Men vem klarar sig mot enhörningszombies?



Elves & Orcs
Alverna pepprade orcherna fulla med pilar den gången. Men när de väller in från båda flanker, går de att stoppa då?







Cowboys & Aliens
Deras fight sinsemellan har vi faktiskt inte haft (än), men självklart får de vara med - bland annat för kommande filmen Cowboys and Aliens med Robert Downey Jr. Funkar laser-Colts och passar Stetsonen utomjordiska huvuden?

Alla medel tillåtna.

torsdag 6 augusti 2009

Eisner Awards

2009 års Eisner Awards delades ut på Comic Con i San Diego (som alla var på utom vi?). Flera av våra favoriter blev mycket välförtjänt belönade!

Mike Mignolas Hellboy vann Best Graphic Album-Reprint och Best Publication Design för de fina inbundna utgåvorna, Best Coloring (Dave Stewart), och Best Limited Series för The Crooked Man.

Fables vann för både Best Writer (Bill Willingham) och Best Cover Artist (James Jean, som även gjort Umbrella Academy).

Best Publication for Teens/Tweens blev den tecknade versionen av Coraline, av Neil Gaiman och P. Craig Russell. Bästa antologi blev Comic Book Tattoo: Narrative Art Inspired by the Lyrics and Music of Tori Amos. Läs hela listan här!

onsdag 5 augusti 2009

Graveyard Book-film! Tintin-film! Cowboys and Aliens!

Vi bläddrar igenom senaste numret av SFX och hittar en massa intressanta nyheter.

Neil Jordan ska filma Neil Gaimans The Graveyard Book. Jordan är kanske mest känd för The Crying Game och Interview with the Vampire och ska enligt IMDb även filmatisera Joe Hills Heart-shaped Box. Jag känner väl någon sorts... försiktig optimism? Men The Graveyard Book känns ändå mer ofilmbar än t ex Coraline. Bokens mörka sagostämning och underbara sense of wonder måste vara precis rätt och parallellerna till Djungelboken ska vara subtila men snygga. Och nu måste jag ju börja fundera på vem de ska få casta som Silas! Hmm...

Simon Pegg och Nick Frost (från bl a Shaun of the Dead) ska spela Dupontarna i Spielbergs Tintin-film! Sedan tidigare visste vi att Andy Serkis ska spela Kapten Haddock, och nu talar IMDb om för oss att Daniel Craig ska spela Haddocks pirat-förfader Rackham den Röde. Yarrrr!

Och som om det inte var nog att James Marsters har gjort en science fiction-western (klipp) - och det är klart att det inte är nog!! - så ska Robert Downey Jr också göra det. Cowboys and Aliens är planerad till 2011. "In Silver City, Arizona, Apache Indians and Western settlers must lay their differences aside when an alien spaceship crash lands in their city." Och Downey ska förstås också vara Sherlock i jul, med Jude Law som Watson. Yarrr!

/Kapten Karin

tisdag 4 augusti 2009

Abarat 3 inlämnad till förlaget!!!

"I've just delivered Abarat 3 to my publishers. I have about 100 of the oil paintings done of the 120 which will go into the book, so I owe them 20 pictures. The book is longer than the first two (...) and it is the darkest."
- Clive Barker på San Diego Comic Con, 24 juli 2009. Mer här.
Hurra!!!
/Karin, f. n. på Soma Plume

Over the top and take to the skies!

Efter att ha fastnat för det fantastiska figurspelet Wings of War och läst ut Toby Frosts trilogi om Space Captain Isambard Smith så har jag fått en smak för Britannica och första världskriget.

Min jakt på fantastisk litteratur som utspelar sig under Det stora kriget har precis börjat men jag vänder mig till er för hjälp i mitt sökande, än så länge har jag ögnat Turtledoves The Great War och Mignolas Baltimore. Alla tips välkomnas!

/ Sgt John M. Bridgeman

lördag 1 augusti 2009

Vardagsrummet på Nautilus

Apropå steampunk: En avundsvärd nörd i gissningsvis Tjeckien har byggt om sin hemmabio - så att den ska se ut som att den ligger i ubåten Nautilus i En världsomsegling under havet!
Dregla över många fler bilder här. Och missa för allt i Universum inte britten som byggt om sitt vardagsrum till Enterprises kontrollbrygga!!
Om detta får det att klia i heminredningsfingrarna, skicka för all del in bilder :)

/Kapten Karin är avundsjuk