onsdag 12 augusti 2009

LOL anyone?

Idag har flera personer frågat efter något som är lika roligt som Terry Pratchett! Dags för ett inlägg om roliga böcker alltså. Vi har många egna skratta högt-favoriter, men är förstås alltid tacksamma för många fler tips i kommentarerna!!

Först och främst förstås Douglas Adams. The Increasingly Inaccurately named Hitchhiker Trilogy och Dirk Gently-böckerna är lika roliga varenda gång! Han är ju bara bäst helt enkelt.

Om man har läst Pratchetts Discworld-böcker men missat Good Omens, som han skrev tillsammans med Neil Gaiman, så måste man genast plocka upp den. Den roligaste bok om Armageddon och Jordens undergång du någonsin kommer att läsa!

Trilogin om Space Captain Smith av Toby Frost är fylld av fantastiska strereotyper och fyndiga referenser till all sorts litteratur och film. Det Brittiska imperiet, Blade Runner och lämlar får sig alla en känga.

Jasper Fforde är lika beläst som han är rolig. Thursday Next-böckerna handlar om en litterär detektiv - som alltså t ex räddar Jane Eyre när hon kidnappas ur sin roman och jagar fellstavningsvyrus - och Nursery Crime-böckerna löser brott i sagoland. Trillade Humpty Dumpty ner från muren... eller blev han knuffad?

The Princess Bride (The Good Parts Version) by S. Morgenstern av William Goldman är både rolig och meta-rolig, oavsett om man kan filmen utantill eller inte.

Stephen Fry är en väldigt rolig komiker, och är även en mästare på den brittiska humorn som författare. Vi kan bland annat rekommendera tidsresorna i Making History.

Mästaren och Margarita av Mikhail Bulgakov är tyvärr slut på förlaget, så får du syn på den: slå till! Mästerligt absurd rysk humor när Djävulen planerar vårbal i Moskva.

Pride and Prejudice and Zombies var precis så galet rolig som vi knappt vågade hoppas att den skulle vara. Så nu har vi höga förhoppningar på Sense and Sensibility and Sea Monsters! Och på Queen Victoria, Demon Hunter förstås.

Mer brittisk humor i sf- och fantasyland hittar man bland annat hos Robert Rankin, Tom Holt, och Mary Gentle, och en amerikan som upphöjde ordvitsandet till konst var Robert Lynn Asprin. Lite klurigare sf-humor hittar man hos t ex Kurt Vonnegut, och Charles Stross hittar den roliga sidan av ockult skräck i böckerna om The Laundry.

Vilka böcker skrattar du högt åt?

/Karin & Johan

6 kommentarer:

Lina sa...

Samit Basu - Simoqins profetior! Otroligt kul bok, i bästa Terry Pratchettandan. I svensk pocket för bara 19 kronor gör inte saken värre heller.

Gabi sa...

Harry Harrisons Stålråttan/Stainless Steel Omnibus är kul gammal SF.

Även om det inte är en ren humorbok tycker jag många av eskapaderna i Scott Lynchs Gentlemannarövarna lockar till skratt...

Icke att förakta är "The Gospel of the Flying Spaghetti Monster", den komiska men naturligtvis helt sanna Sanningen om hur världen skapades av det Hans Nudelighet. Gör en insats för miljön, rädda en pirat!

J-h:n sa...

Diana Wynne Jones! Nästan vad som helst duger.

Henrik sa...

Steve Aylett skriver korta, rappa SF-romaner fulla med halsbrytande språk och fullständigt absurda komiska situationen. Banken vars inbrottsskydd består i att man skickar rånare framåt i tiden så att polisen ska kunna hinna dit och ta emot dem (i boken Atom) har oanad komisk potential - bara ett exempel av många.

Henrik sa...

PS: Missa inte heller Leonard Richardsons nya online-novell på Strange Horizons, "Let Us Now Praise Awesome Dinosaurs", http://www.strangehorizons.com/2009/20090713/dinosaurs-f.shtml

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Åh, så mycket att läsa, så lite tid.

Alla tips har lagts på minnet, tack ska ni ha!