torsdag 24 januari 2008

Astronauts vs Cavemen

Helt i linje med "Hole in the World"-avsnittet i Angel säsong 5 har vi här i butiken fört ett långtgående argument kring vilka som skulle vinna en fajt, astronauter eller grottmän.

Det börjar naturligtvis med en uppeldad debatt kring vilka som är grottmännen i fråga...

Nene: *kastar sig in i diskussionen beväpnad med grävslev och kursböcker* Det är avgörande för saken ifall vi menar Cro Magnon eller Neanderthalare. Neanderthalare är de som vanligen kallas grottmän och de har större muskelfästen och större hjärna än den klenare grenen av homo sapiens-trädet, Cro Magnon. Trots detta får jag hävda att grottmännen i vår fajt måste vara Cro Magnon, våra förfäder, de överlevde neanderthalarna (eller slog ihjäl dem, juryn har inte bestämt sig än...) alltså vore det dumt att redan i det här stadiet rigga fajten med en utdöende ras... även om den är fysiskt överlägsen i storlek...
Och grottMÄN förresten, tror vi inte att tjejerna kunde slåss om de velat? Jag hävdar att vi måste kalla dem för grottfolk...

Karin: Pah! Alla vet ju att grottmännen (eller vi kan kalla dem troglodyter om du vill?) gick under när golgafrinchanerna dök upp - i rymdskepp! (Okej, det kraschade, men det hade fört dem dit och de gjorde sig hemmastadda och tog över. Uppfann badkar och allt möjligt.)

Nene: Här skulle jag vilja påpeka att Liftarens guide till galaxen är en förtjusande FIKTION. Jag baserar mina åtagande på VETENSKAP.

Karin: Hädare!! LGTG innehåller Svaret! Skulle Douglas Adams ha ljugit?! För övrigt: antagandet att "vetenskap" skulle vara mer "värt" eller mer "pålitligt" än "fiktion" är en felaktig hierarki som bygger på den rådande paradigmens förstelnade antaganden och som bara går att bevisa med sina egna medel, vilket gör att bevisen inte håller för närmare granskning utan faller som de endast i språket existerande luftslott de är. Vetenskap är fiktion med en fanatisk fanbase. Så det så. ;-p

Nene: Precis som religion menar du? På tal om hädare då alltså...

Karin: Ja, det är vad jag menar. *hukar sig för stenarna som plötsligt viner runt öronen och glaset som rasar från taket* Att tro ironiskt på något man vet är fiktion är fullständigt försvarbart. Men för att nu återgå till själva fajten, håller jag med katafon: Mal, Zoe och Jayne mot ett gäng undernärda, obildade bär-och-asätare...

Nene: Undernärda! *splutter, fnys* De hade minsann bättre matvanor än de där tofuätande, algälskande generationsskeppsnissarna!

Karin: Mänskligheten har ju utvecklats, och vegetarisk rymdmat är bara ett exempel! Det här är inte bara en fysisk kamp utan även en intellektuell. Visionerna och tänkandet som krävs för att inte bara drömma om the last frontier utan dessutom faktiskt söka upp den och boldly go where no man (or woman!) has gone before är vad som kommer att vinna kampen för astronauterna! Och vi har definitivt tjejer, dvs övertag: Ripley, Leia, Zoe, Vatta, Janeway, Trillian, Kara... Dessutom har vi ju The Force.

Nene: Nu är du där igen! Fiktiva karaktärer, pah! Armstrong och Fugelsang skulle inte överleva en hand-to-hand med en stadig jagar-för-att-överleva grottmänniska!

Karin: Inte? Har du sett Det rätta virket? Och den är dessutom baserad på verkliga händelser (även om det förstås blir fiktion i berättandet, men i alla fall.)

Nene: Dina argument och exempel är så hypotetiska att det ekar tomt mellan dem.

Karin: Det kallas att anpassa sig efter sitt forum. Hur hypotetisk är inte vår fajt? Det enda sättet på vilket vi skulle kunna göra verklighet av den är med hjälp av tidsresor - redan ett-noll till astronauterna, som alltså tillochmed kan avgöra om och hur kampen blir av.

Nene: Och skulle det vara en fråga om fiktiva karaktärer *viftar bort alla dekonstruktivistiska invändningar* så skulle Herman Hedning garanterat, med sin kroppsodör enbart, driva dina förkämpar på flykten. Och att boldly go where no one has gone before? Hur tror du vi hamnade här? Om astronauterna är framgångsrika och storartade individer så är det bara för att de sitter på axlarna på jättar - grottmänniskorna!

Karin: Som jag sa tidigare så ja, vi utvecklas. Om vi blir renligare men mindre brutala är det väl för att vi kommit på bättre lösningar? Fast, tja, har vi verkligen det?... Och så parafraserar du Coleridge... får jag ändra min röst till poeterna?

...och så vidare i all oändlighet... ett tips till allmänheten: låt inte en arkeolog och en poststrukturalist värma upp sig inför ett ämne, det är omöjligt att hindra framfarten då!

***

Det kommer att komma fler omröstningar! Ungefär varannan vecka bussar vi nya och gamla dödsfiender mot varandra. Vinnarna går vidare för att möta varandra.

1 kommentar:

Åka sa...

Ni verkar ju ha jättekul i er bokhandel. Jag skulle vilja jobba på ett sånt ställe...