fredag 4 januari 2008

Svärd och galenskap

I en (bok-)värld full av serier och trilogier är det här en riktig pärla! Ellen Kushners The Privilege of the Sword är en väl utförd, vackert avrundad och helt fristående bok om en ung flickas möte med den vassa verkligheten.

Grundhistorien är som tagen ur en historisk roman: Galen hertig kräver att ung kvinnlig släkting lär sig svärdskonst mot att arvstvister löses. Underbara förutsättningar för en underbar bok!

Helt utöver att den handlar om en ung människas försök att förstå den bakvända välrden vuxna lever i så är det dessutom en fantastisk lättnad att läsa om en tjej som inte vill vara kille och gå omkring i byxor eller lära sig slåss med svärd. Hon vill helst av allt ha vackra kläder och gå på danser som alla andra tjejer men får inte! Hon tar sitt öde med relativ ro och övertygande tonårstjurighet och är helt fantastiskt trevlig att spendera (läs-)tid med.

Världen som Kushner skriver i känns igen från hennes tidigare bok Swordspoint och flera av karktärerna är återkommande, men för den sakens skull behöver man inte ha läst Swordspoint för att ha glädje av The Privilege of the Sword.

/The Black Rose (Nene)

1 kommentar:

Johan sa...

Dessutom är Swordspoint (och The Fall of the Kings, som skrevs före men utspelar sig efter The Privilege of the Sword) inte lika bra som den här. Lysande bok.

//JJ