lördag 12 januari 2008

The Walking Dead


Efter att ha blivit skottskadad i tjänsten vaknar polismannen Rick Grimes upp i en värld aldrig hade kunnat föreställa sig. Ensam på sjukhuset inser han att det som han kallar samhälle har försvunnit och kvar finns en hård verklighet översvämmad av zombies. Robert Kirkman, skaparen av Invincible och Marvel Zombies, tar sig an en av de mer bespottade och banaliserade genrer i ett försök att utforska människans väsen. Vem blir vi när civilisationens fasad bleknar och man tvingas ställa sig frågor vardagslivet aldrig har förevisat? Som läsare får man följa Rick i jakten på vänner, familj och trygghet. Med det degenererade samhället som bakgrund visar Robert Kirkman hur snabbt allt kan förändras då människan ställs inför överlevnadens dilemma.

Tony Moore och senare Charlie Adlard lyckas skapa en stämning som är såväl ödesmättad som ljuvligt, mogen ibland men oftast härsken. Valet att inte använda sig av färg skapar en blandning av vardag och ödslighet som perfekt återspeglar karaktärernas försök att skapa ordning i det kaos deras värld har hamnat i.

The Walking Dead är inte klassisk splatter eller skräck för den delen, men givetvis innehåller serien båda dessa element. Robert Kirkmans serie ska istället ses som ett socialt och psykologiskt experiment där vardagens förväntningar smulas sönder i överlevnadens namn.

Constantly hungry....-Johan

Inga kommentarer: