torsdag 11 juni 2009

Syskonskap

Kära läsare! Dags att rycka in! Jag fick idag frågan om jag kunde tipsa om böcker om syskon, gärna inom fantasy. Först fick jag kortslutning. Sen kom jag på bröderna Cal och Niko i Rob Thurmans böcker. Och The Endless i Sandman. Sen tog det slut igen. Väldigt irriterande. Men! Den här bloggen har ju världens mest belästa läsare. Och ni har förstås läst massor av böcker med syskonrelationer i. Så ös på i kommentarerna bara!

När jag nu har hunnit fundera lite har jag även kommit på George RR Martins A Song of Ice and Fire, där syskonen hugger varann i ryggen och förför varann; Nene kan få fylla på med detaljer. Och Johan kom på bröderna i Full Metal Alchemist.

Sen är det ju fasligt mycket vanligare med föräldrar-barn-relationer... eller att syskonskapet är en spoiler/överraskning à la Luke och Leia. Men det måste ju finnas massor av disgruntled yngre prinsessor som aldrig fick en drake, och sjätte sonen till en sjunde son som inte fick bli magiker? Ready, set... kommentera!

/Kapten Karin undrar vart minnet tagit vägen

20 kommentarer:

Nene sa...

Spiderwickböckerna har en syster och två bröder.
Cassandra Clares Mortal Instruments handlar om syskon och invalda syskon.
Rons familj i Potterböckerna är ju många och onekligen syskon (även om de inte är de främsta protagonisterna).
I fantzy-fältet har vi Sookie och Jason, där han är en mycket mer framträdande bit av syskonskapet i tv-serien än i böckerna men ändå.
Charlaine Harris har ju gjort Grave-serien också och där är det Harper och hennes nästanbror som är huvudpersonerna.
I P&P&Z är det systrarna Bennet, i Dresden Files är det Harry och Thomas.
Tja, det var off the top of my head...

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Du skulle varit här! :)

Anonym sa...

Det kanske är att svära i kyrkan, men Narniaböckerna har sin beskärda del syskonkonflikter...

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Den enda som svär över att Narnia nämns är jag, och jag sparkar mig också: det skulle jag ju kommit på på en gång!!

Sen har vi ju också Snow White och Rose Red, både i Fables och i Patricia Wredes version.

Jibril sa...

Angel Sanctuary handlar ju om syskon även om det kanske är lite annorlunda relation. Fortsätter vi på manga så har vi Air gear, Tenjo Tenge och ororon.
Det levande slottet har tre systrar i sig även om filmen bara tar med en.
Anansi boys av gaiman.
Och har ni glömt bort Buffy? Kanske inte ett originalsyskon men Dawn finns med där.
Peter Pan.
För att nämna några..

Jibril sa...

Twilight. Den här jarastaven böckerna. Av Saga Borg.
Eragon.

Haha, jag fortsätter att komma på fler..^^"

Signe sa...

Det är lite knepigt med huvudpersoner men i Spirit Gate av Kate Elliot finns en bror som kämpar för att befria sin coola syster.
Dave och Luis är ju brorsor som bor i tunnelbanegångarna i Holly Blacks Valiant också..
Lemony Snickets fina barnböcker A Series of Unfortunate Events handlar om tre syskon..
John Crowleys Little, big handlar ju om en hel familj och där finns det ju många syskon, Daily Alice och Sophie Drinkwater framförallt.
Hm, det var vad jag kunde komma på.. ^^

Urrk sa...

Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" är en klassiker.
Andrew Wiggin och hans syskon Peter och Valentine i "Enders Game".
Huvudpersonerna i Diana Wynne Jones "Cart and Cwidder" är syskon (minns inte deras namn).
Vad heter Paul Atreides syster i "Dune"? Var det inte Alia?
I John Wyndhams "Den stora hemsökelsen" (the Chrysalids) är det ett syskonpar som jag inte längre minns nanmnen på.

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

*fortsätter sparka mig*
Vi har även systrarna i Shirley Jacksons We have always lived in the castle. Och omg, *ger minnet en örfil*, syskonen Traverse i Pynchons Against the day! Snacka om drama. Och Nick Harkaways The Gone-Away World handlar om... nästan-bröder. Och i mumin-böckerna är det en hel del syskonkänsla mellan i princip alla som får saft av muminmamman :) Och så antagligen-ur-tryck Aprilhäxan av Majgull Axelson: systerdramatik på intensiv nivå.

Helt off topic, dvs mainstream-romaner:
Joyce Carol Oates: We were the Mulvaneys
William Faulkner: The sound and the fury
Salman Rushdie: The moor's last sigh

/Kapten Karin does a late comeback

Åka sa...

I Young Wizards-böckerna av Diane Duane finns två systrar.

Staffan sa...

Dresdenböckerna har ju en hel del familjerelationer. Den första är ju Harry och Thomas, men Thomas har ju även en någorlunda dysfunktionell familj på sitt eget håll. Sedan finns ju familjen Carpenter, även om just syskonrelationer inte står i fokus där.

I Dragonlanceböckerna har vi ju Raistlin och Caramon (även om jag får tillstå att jag bara läst Dragons of Autumn Twilight, jag tyckte det räckte så...)

Om man tittar på serietidningar så räcker ju Scott Summers familjeträd till en mindre doktorsavhandling. Han har ju dels två bröder (Alex och Gabriel), och dels avkomma från diverse olika tidslinjer, som alla har en tendens till att migrera in i nutid/det "normala" Marvel-versat (Rachel Summers, Cable, Nate Grey).

Hmm... just mutantserierna tenderar att vara fulla av syskon, kanske beroende på att mutationer är genetiska. Vi har Pietro och Wanda Maximoff (Quicksilver och Scarlet Witch) - eventuellt med Lorna Dane (Polaris) som halvsyster, Jean-Paul och Jeanne-Marie Beaubier (Northstar och Aurora), Andrea och Andreas von Strucker (Fenris, sedermera Swordsman efter att Andrea dött), Charles Xavier och Cain Marko (Prof. X och Juggernaut, styvsyskon), hela klanen Guthrie med Sam och Paige i spetsen (Cannonball och Husk), och diverse andra. Ja just det, inte att förglömma Marvels primära syskonpar: Susan Richards och Johnny Storm (även om de inte är mutanter).

Om man i stället tittar på mytologi så dräller det ju av syskon där. Zeus, Poseidon, Hades, Hera, Demeter, och Hestia är ju alla syskon, för att inte tala om alla andra gudar och halvgudar som Zeus har ynglat av sig. I nordisk mytologi har vi ju Oden, Vile, och Ve å ena sidan, och Frej och Freja å den andra. Loke är ju även fosterbror till Oden, och har ju en del intressanta barn själv: Fenrisulven, Midgårdsormen, och Hel (och dessutom är han ju mor till Sleipner vid sidan av).

Lisa Wool-Rim Sjöblom sa...

Askungen har syskon som man kan läsa om i Gregoy Maguires "Confessions of an Ugly Stepsister" och Joanna Rubin Drangers serie "Askungens syster". Diana Wynne Jones Charmed Life (1:a delen i serien om Crestomanci) har ett föräldralöst syskonpar, och (det handlar inte så mycket om syskonrelation ifs men) Howl's Moving Castle av samma författare gör ju en poäng i att handla om den äldsta systern i en syskonskara. Michael, John & Wendy är syskon i Peter Pan ... och nu måste jag springa ut och parkera om bilen.../Lisa

Nene sa...

The Stepsister Scheme av Jim Hines handlar ju om vad det låter som. =)

Snöfrid sa...

Om jag inte minns fel så har ju Polgara en tvillingsyster.. David Eddings böcker om Belgaraths dotter alltså.

J-h:n sa...

Roger Zelaznys Amber-serie, för i jösse namn! Fantasylitteraturens värsta syskonrivalitet!

Martina sa...

D.W. Jones "De sju makterna" handlar dels om syskonparet Howard och Hemskan och dels om de sju syskonen som är titelns sju makter.

I Tad Williams Otherland-serie beger sig Renie in i Otherland för att rädda sin bror som ligger i koma.

Anonym sa...

Försökt komma på lite fler mangasyskon...

I Ah! My Godess är Urd, Skuld och Belldandy gudomliga systrar som kommer och stannar på jorden hos en kille.
Peace Maker Kurogane handlar främst om den yngre brodern, Tetsunosuke, som går med i Shinsengardet men hans storebror hänger med på ett (oroat) hörn och blir deras ekonomiansvarige.

Code Geass Lelouch Lamperouge är bland annat motiverad att handla av kärlek till sin handikappade syster Nunally och han slåss dessutom en hel del mot sina kungliga halvsyskon.
I D.Gray-Man har vi på den goda sidan systrarna Lee, galna chefen Komui och demonsparkande Lenalee. Sedan tror jag att klanen Noah kan räknas som syskon, Tyki Mikk och de andra.

Kaori Yuki tycker om syskon, förutom i Angel Sanctuary så tar syskonrelationen i God Child/Count Cain upp en del tid.

I X är det framförallt förhållandetriangeln mellan Kamui och syskonen Fuuma och Kotori som sätter igång allt. Och i en annan CLAMP-manga, Tokyo Babylon, är huvudpersonerna ett tvillingpar och en mystisk veterinär som blir kompis med dem.

Sedan en animerad variant: Totoro! Där har vi ju två underbara systrar

Linn The Pink Viking sa...

Det första som slår mig är Eragon och hans bror Murtagh. Sen finns ju också syskonen Oella och Herm i Sejtes skatt, Dina och Davin i Skämmerskans dotter-serien, trollsyskonen Ruska och Mini-Tott i Kopparnyckeln (plus några fler syskon i Landet Innanför-serien), syskonen Dolg, Taran och Villeman och Danielle och Rafael i Häxmästaren-serien och en hel massa dvärgbröder i Bilbo.

Linnéa sa...

i Locke Lamoras lögner finns det tvillingarna som jag tror heter Calo och Galdo och böckerna om Septimus Heap innehåller många syskon

Autumn sa...

Jo Waltons Tooth and Claw, underhållande bok med viktorianska influenser om draksyskon och deras skilda liv ifrån varandra.

Maria Gripes Glasblåsarens barn, vacker berättelse om syskonpar som stulits iväg, passar även yngre läsare.

I mangaväg...Yotsuba&!, charmig och skruvad vardagsmanga om en familj med tre döttrar, och hur deras liv vänds på ända när de får en härlig men spritt språngande galen, grönhårig grannflicka.