Internet är inte bara till för kattungar, oavsett vad världen i stort säger, det är också till för skrivande. Författande har problemet att det är ett rätt tyst yrke. Författaren sitter hemma långa perioder, ihopsjunken över sin dator med huvudet ordentligt begravt i den kvicksand som romaner är och om det inte var för internet så skulle den enda kontakten med läsarna och resten av världen vara efter boken var klar, när det är dags att åka på konvent, göra intervjuer, reklam och annat.
Som det är nu så kan författare tack vare bloggar och internet hålla sig i kontakt med sina läsare även under tillblivelsefasen av boken. De har fått en större personkult och förhoppningsvis har det ökat läsarsiffrorna. I slutet av dagen är det ju trots allt antalet böcker som säljs som betalar hyran.
Vi har tidigare länkat till ett par favortiförfattares bloggar, och till listan kan vi lägga mycket nätflitiga Jeff VanderMeer och Charles Stross.
Enligt vissa legender ska flera stora författarskap rentav ha börjat med skrivande på internet snarare än med ett vanligt inskickat manus. Och även om det känns som askungesagor så är det förstås hoppfullt. Om det är någon som har några exempel får ni väldigt gärna fylla på i kommentarerna!
En som håller just det hoppets fana högt är Scott Lynch. Hans författarlegend började på nätet där han blev upptäckt efter att ha lagt upp några sidor för allmänhetens läsglädje. En redaktör hittade, läste och skrev kontrakt med honom innan boken var klar. (länken går till en bokblogg som rapporterat om det tidigare och här summerar det hela tillsammans med en recension av första boken i serien)
Fanfiction som inkörsport till författarskapet är en annan möjlighet internet erbjuder. Jaida Jones och Danielle Bennett, som i år debuterar med den lovprisade drakfantasyn Havemercy, har varit väldigt aktiva inom Harry Potter-fandom.
Cassandra Clare, som nu slagit igenom med urban fantasy-trilogin Mortal Instruments, gjorde sig också först ett namn inom Harry Potter- och Lord of the Rings-fanfiction ("The Draco trilogy" och "The very secret diaries"...)
Twitter är det senaste sättet att göra sig synlig på internet. Neil Gaiman är en av de mest närvarande författarna där, men även Stephen Fry, Elizabeth Bear, Holly Black, Tobias Buckell, Ellen Kushner, Lilith Saintcrow, Cory Doctorow, Caitlin Kiernan och Richelle Mead har konton. Och säkerligen hundra till som vore roliga att läsa.
Och så har vi China Miéville, som har så många idéer att han inte hinner skriva dem allihop. Så han skickar ut en lista på nätet: Five things somebody else should totally do.
Har ni fler exempel på författare som lever aktiva liv på nätet? Lämna gärna en kommentar!
/Nene och Karin
onsdag 24 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
George R R Martin har något som uppenbarligen inte är en blog på Not A Blog.
Hans senaste post är att han haft den mest produktiva perioden gällande A Dance With Dragons på över ett år... han har skrivit (om) tre kapitel på tre dagar. Med den här takten kanske, KANSKE boken kommer ut det här decenniet.
Alaister Reynolds har en blog. Han brukar även svara på kommentarerna han får.
http://www.alastairreynolds.com/teahouse/
William Gibson - http://www.williamgibsonbooks.com/blog/blog.asp
Dave McKean twitter - http://twitter.com/Davemckean
Warren Ellis - blog/twitter - http://twitter.com/warrenellis och http://www.warrenellis.com/
http://twitter.com/JohnCleese
http://twitter.com/scottmccloud
http://twitter.com/DAVID_LYNCH
http://twitter.com/Templesmith
är några
Har runt 200 comicförfattare som jag följer.. Ja, som tex. Warren Ellis. :P
Men någon författare som verkligen har ringat in det där med internet är Scott Sigler.
http://www.scottsigler.com/
Startade på internet och kan nu leva på sina böcker och sponsorer.
Lina Neidestam! http://linakanritafint.blogspot.com/
Skicka en kommentar