torsdag 18 juni 2009

En bukett midsommarblomster

Varsågoda!

Princess Buttercup.
True love and high adventure! Ni har förstås sett filmen The Princess Bride, men läs boken också! (Den är the "good parts" version av S. Morgensterns klassiska saga...) Den är ganska annorlunda från filmen - men lika rolig! - och väldigt bra på ett helt eget vis. Metafiktion innan metafiktion var trendigt.

Rose Red.
Snövits vilda lillasyster, sedermera chef över Farmen i Fables - den utmärkta Vertigo-serien där sagofigurer och legender drivits ut från sina hemland och skapat sig nya liv i New York. En större bukett rosor hittar du här.


Daisy Steiner.
Författare, globetrotter och nörd i Spaced, genialiskt spelad av Jessica Stevenson. Rumskamrat med ännu nördigare Tim Bisley (Simon Pegg), som skäller ut små barn för att de tror att The Phantom Menace är en riktig Star Wars-film.Poppy Z Brite.
En skräckförfattare man inte får missa, med smak för våld, sex, musik och New Orleans. Mörka vampyrer och mycket blod i Lost souls, skoningslösa spöken i Drawing blood, och bögporrkannibalism (med nekrofili) i Exquisite corpse (som nu även har kommit på svenska!).

Tigerlilja.
Modig indianprinsessa i Landet Ingenstans. Indianerna må vara stereotypa i Peter Pan och Wendy, men i filmen från 2003 (som rekommenderas varmt) spelas Tigerlilja väldigt tufft av Carsen Gray, som (enligt filmbolaget) i verkliga livet är prinsessa i Haida-stammen.Dame Marigold Chanticleer.
En av många med blomnamn i Lud-in-the-Mist, en bok som därtill torde vara perfekt midsommarläsning. Staden Lud-in-the-Mist ligger vid två floder, varav den ena har sitt ursprung i The Elfin Marches och The Debatable Lands. Fairy fruits och wistfulness från 20-talet. Läs mer här!

Remus Lupin.
Lärare på Hogwarts, sedermera kämpe i Order of the Phoenix. Så fick vi en liten anings ordning på jämställdheten också i sista minuten. Och fick med en varulv! Double win!

Enligt vissa traditioner ska man plocka nio blommor, inte sju. Så som parentes för dem som vill ha mer lägger jag till dagens två sämsta ordvitsar:

The Elder Gods.
De blir ju mycket somrigare som flädergudar, eller hur? Läs mer hos Lovecraft. Och glöm inte att worship Cthulhu!


Och så hade jag en orch-idé. Orcher är ju alltid rätt.


Nu behövs bara sju gärdsgårdar också...

/Lady Karin of The Seelie Court

11 kommentarer:

Jörgen sa...

Är det inte straffbart med ordvitsar? :)

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Jag är lite orolig i det här fallet faktiskt...

Tålmannen sa...

De sa att jag var galen, men att leva med ordvitsar har inte skadat mig i alla fall!
/Napoleon

Linnéa sa...

jag kan passa på att lägga till att Linnéa också är en blomma. Jag lever tyvärr inte i en bok men jag tycker om att läsa(= så det blir min blomma nr. 10

Nene sa...

Du kunde ju ha tagit Black Orchid av Neil Gaiman, men då hade det blivit en vits mindre... =)

Glömd sa...

Tack, det var ett fint inlägg.

Magister sa...

Haha!! :)

Dock ledsen att regna på paraden: "Elder Gods" är August Derleths påfund, inte Lovecrafts.

lazy sa...

Cthulhu och gänget är väl Elder Gods oavsett vem som myntade den exakta termen; och om man vill lära känna dem bör man börja hos HPL.
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhlädergn. Iä!

Och det lär ska regna på midsommar i vilket fall... ;)

Andreas sa...

Snyggt inlägg!

tomas sa...

haha!
fint gjort!

Moa sa...

Vilket fint inlägg! Jag tyckte orch-idé var roligt, jag.