fredag 9 maj 2008

Fairy fruit for all!

Den lilla staden Lud-in-the-Mist bebos av praktiskt folk och styrs av köpmän. Det är ett gemytligt ställe, betydligt lugnare och mer civiliserat nu än när det styrdes av adeln för några hundra år sedan. Det är kanske ont om konst och poesi, men stadens borgare låter sig ju inte luras av inbillningar och illusioner.

Men staden omflyts av två floder. På den breda Dawl seglar handelsskeppen som lagt grunden till stadens rikedom. Men den mindre Dapple har sina källor i Fairyland - på andra sidan av The Elfin Marches och The Debatable Lands.

På Hertigarnas tid hölls Faerie i aktning i Lud. Numera låtsas lagen inte ens om dess existens. Ingen erkänner att fairies lever kvar på många små vis i bl a ordstäv och namn, och i mängden rödhåriga Ludites... Men när stadens styrandes egna barn äter fairy fruit och bryter mot alla tabu måste man inse att man inte kan blunda längre.

Lyckligtvis är den nuvarande borgmästaren, Nathaniel Chanticleer, i hemlighet annorlunda än sina ståndsbröder: som ung hörde han en musiknot som han aldrig kan glömma, som gör honom längtansfull, drömmande och grubblande (wistful, för att vara på pricken) - kort sagt är han utmärkt lämpad för att ta itu med problemet. Något som dock inte alla håller med om...

En underbar fantasypärla, skriven 1926 av Hope Mirrlees, en författarinna från kretsen där bl a TS Eliot och Virginia Woolf åt fairy fruit verkade. En märklig blandning av det torrt och prydligt engelska (tänk Jeeves & Wooster?) och det drömt fantastiska (jag förstår definitivt varför Neil Gaiman kallar den "a little golden miracle of a book", det här är hans känsla för Faerie).

Boken ingår i Orion/Gollanczs nya vackra serie med fantasyklassiker. Kolla in: Conan, Lankhmar, Lyonesse, Amber, Elric, The broken sword, The dragon waiting.

/Karin of the Debatable Lands

2 kommentarer:

Urrk sa...

Låter myyyycket intressant. Tack för tipset :)

Anonym sa...

Jag köpte Elric i den serien endast och allena för att omslaget var så mycket fräschare än alla andra Elric-böcker och blev väldigt nöjd över innehållet också. Ska nog ge den här ett försök också, om bara bokhyllorna inte spricker innan dess...