fredag 16 maj 2008

Mer steampunk.

Trogna läsare kan vid det här laget ha lagt märke till en viss fokusering på just ångans tidevarv. Det är inte en slump. Har man inte insett vilken fantastisk genre steampunk är så har man mängder av underbar läsning!

När jag (och det här är min alldeles personliga upplevelse av genren) letar efter en bok med ånga vill jag ha luftskepp, upptäckare, mystiska maskiner, vackra kläder, vett och etikett (som det gärna får brytas mot senare), revolverviftande, mysterier och i bästa fall - övernaturligheter! Här under följer ett gäng som är klart läsvärda!
New Amsterdam av Elizabeth Bear
Den här boken har allt jag kan önska mig- vampyrer, thamaturger, viktoriansk heder, luftskepp, mord och mysterier. Som om det inte var nog utspelar sig hela sista novellen i samlingen i ett Paris som fått den nya ledningslösa elektriciteten tack vare världens coolaste uppfinnare: Nikola Tesla. Jag var i extas! Bara den inte tagit slut så fort...

The Difference Engine av William Gibson och Bruce Sterling
What if... Tänk om Charles Babbages analysmaskin hade dragit igång datoråldern i mitten av 1850-talet? Tänk om Lord Byron som premiärminister hade uppmuntrat framväxten av modern vetenskap och industri i Storbritannien? Då hade vi fått detta helgjutet alternativhistoriska steampunk-London med spioner och äventyrare, upptäckare och arkeologer.

Larklight av Philip Reeve
Inte bara luftskepp den här gången, utan rymdskepp! Kombinerat med ett brittiskt imperium som sträcker sig ut i galaxen, i en viktoriansk anda med rymdpirater! Jag säger bara det- viktorianska pirater! I rymden!

The League of Extraordinary Gentlemen av Alan Moore och Kevin O'Neill
En riktig klassiker! Även den här har det där lilla extra i form av extraordinära individer och gott om miljöer, intriger och spänning. I det här sällskapet behöver jag väl knappast sjunga Alan Moores lov?

Whitechapel Gods av S.M. Peters
I ett fiktivt Whitechapel sträcker sig tornen hundra våningar upp, sammanbundna med gångbroar. En sjukdom har spridit sig bland folk- de fylls av maskinolja och urverksdelar. Hela området bevakas av Boiler Men som slagit ner alla upprorsförsök. Det finns en motståndsrörelse, två mekaniska gudar varav Grandfather Clock kan se dig genom vilken urtavla som helst. Mörk, oljig och fantastisk.

Against the Day av Thomas Pynchon.
De käcka unga hjältarna The Chums of Chance far jorden runt i sitt fantastiska luftskepp The Inconvenience på spännande uppdrag och för goda gärningar. Detta är alltså en av trådarna i denna tegelsten... Förutom dynamitarder, scenmagiker, matematiker och många andra ingår även bl a eldritch fiends, Nikola Tesla och Tunguska-händelsen.

Som om det inte räckte har vi The Glass Books of the Dream Eaters, The Somnambulist, The Prestige, Never the Bride, De vandrande städerna, Blodsmärkt, Perdido Street Station och förstås uppföljare till ovan nämnda böcker i förekommande fall.

Sen finns det förstås filmer... men det får vi ta en annan gång!

/Governor Constance Emerson och Vice Admiral Ava Belcher (dvs Nene och Karin enligt Brass Goggles Steampunk Name Generator)

6 kommentarer:

Erika sa...

Man får ju inte glömma Girl Genius ( www.girlgeniusonline.com ) av det fantastiska paret Phil och Kaja Foglio! En mycket bra serie som både publiceras i döda-träd-format och tre gånger i veckan online. Kaja har kallat den "Gaslamp fantasy" men steampunk är också en bra beskrivning.

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Ja, Girl Genius kan man inte plussa för mycket för! Helt i enlighet med fokuseringen (nämnd ovan) har vi med den i vårt inlägg om onlinecomics som du hittar här.
/Nene

Erika sa...

Asch vad dum jag är. Det där inlägget såg jag ju när jag läste igenom i förra veckan. Så kan det gå...

Åka sa...

Jag är också lite steampunk-fixerad numera. Ni läser väl Steampunk Magazine, och lyssnar på Abney Park?

Finns det några i Sverige som sysslar med att skriva/bygga/klä sig efter steampunk-inspirerat manér?

Jag tänker definitivt göra ett steampunk-nummer av mitt fanzine (det svenska). Fast det blir nog ett apokalyps-och-katastrof-nummer först.

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

åka- nja, jag kan inte säga på rak arm om det finns några grupper i Sverige, men det finns nordiska medlemmar i de flesta steampunk-grupper på nätet så nog finns vi alltid! Själv gillar jag Abney Park och drömmer om en egen steampunkmod av min laptop. Men skrivande steamers finns det! Nätfiction och så fröstås Oktoberlandet- rollspel med fefolk, agenter och klasskamp i steampunkstil. Om du snubblar över något så hör gärna av dig och om jag hittar nåt nytt så kan du räkna med en post här!
-May Milhaven (Nene)