fredag 23 maj 2008

Har sett Indy!!

Igår var vi på premiären av Indiana Jones och kristalldödskallens rike! Vår gamle hjälte från Raiders of the lost ark, The temple of doom och The last crusade är tillbaka!

Och vad tyckte vi då? Well, åsikterna är delade.

Karin och Nene är överens om att detta är helt enkelt en äkta Indiana Jones-matiné (mycket mindre underbar än ettan; mycket, mycket bättre än tvåan främst pga frånvaron av blondiner och barn), precis som det ska vara, med alla de rätta ingredienserna! Hatten, piskan, flinet, biljakterna och de märkliga urgamla byggnaderna som öppnas när man knäcker gåtan.

Okej, Indy är äldre, men inte gammal. (Det pratas mycket mer om allt han har hunnit göra i sin äventyrskarriär.) Karin accepterar t o m överraskad den nye pojken (Shia LeBeouf): han kan fäktas, allt är förlåtet. Nene flinade belåtet när han dök upp i perfekt Marlon Brando-stil och älskar knuttar-mot-brats fajten. T o m Anji var nöjd där. Dessutom är jakten som bara råkar ta omvägen förbi ett bibliotek en njutning. Och Cate Blanchett kan man äta med sked.

Anji är däremot huvudsakligen besviken. Vi hörde t o m jämförelser med Spider-Man 3 och The phantom Menace...
- Jag trodde aldrig att jag skulle kompilera ihop en mening där Spindelmannen och Stjärnornas krig (Det mörka hotet) skulle beblandas med något så monumentalt som Indiana Jones... Den innehöll alldeles för många onödiga sekvenser och slutet lämnade mycket att önska för att inte spoila alltför mycket... Men! Harrison Ford och Cate Blanchett bar upp filmen tillräckligt mycket för att jag inte skulle bryta ihop och gråta som en bäbis.

Vi är däremot inte säkra på ifall vi vill ha fler Indy-filmer. 50-talet är snyggt, men inte i närheten av 30-talet. Vi har kommit fram till att våra favorit-Indys är:
Nene- ettan och tv-serien Unge Indiana Jones.
Karin- ettan och trean (Connery!).
Anji- ettan, ettan, ettan, och tv-serien.

Mer om Indy i butiken: The complete making of Indiana Jones, en maffig fotobok om alla fyra filmerna. Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull, romanen som bygger på filmen. The lost journal of Indiana Jones, Indys fältdagbok.

Och för övrigt är det populärt med kristalldödskallar i år... Se t ex The crystal skull och Night keepers.

Inga kommentarer: