fredag 2 maj 2008

Iron Man...


Igår tog vi på bokhandeln tillfället i akt att gå på premiären av Iron Man. Iron Man är en av många superhjältar som Stan Lee har varit med och tagit fram för Marvel. En rik, brilliant affärsman och som slåss mot de onda i en dräkt av stål. Sedan jag var en liten parvel har jag gillat hela konceptet kring Iron Man som superhjälte, dock verkar jag vara en av ett fåtal...

I filmen får vi följa geniet Tony Stark som spelas av Robert Downey Jr som äger och driver vapenföretaget Stark Industries. Stark är rik, arrogant, charmig och en playboy och han drar sig inte för att visa det. Filmen följer serien förhållandevis troget då manusförfattarna låtit mycket av orginalhandlingen vara kvar.

Vi får se hur det superrika geniet Tony Stark, ägare till vapenföretaget Stark Industries, genomgår en förändring i sitt liv. Han blir kidnappad efter en vapendemonstration där han visar upp ett helt nytt missilsystem och blir tvingad att återskapa sin senaste produkt med hjälp av en assistent och ett förråd av sitt företags egna produkter. Detta leder till att Tony Stark väljer att bygga någonting helt annorlunda, en rustning fullspäckad med tillräcklig arsenal för att frita sig från den militanta gruppen.

När Tony väl återvänder efter att varit kidnappad under flera månader väljer han att lägga ner vapenproduktionen, vilket göra att hans partner vill omyndigförklara honom. Detta leder till att Tony Stark i hemlighet bygger en ny förbättrad variant på rustningen.

Filmen är oerhört välgjort och den har en väldigt bred skådespelarskara som gör filmen till en helt suvären filmatisering av en Marvel-hjälte. Väntar man sig en tung och psykologisk handling får man vända sig någon annanstans, vill man ha snygga effekter, action och bra skådisar har man kommit helt rätt!

/Anji, Agent of Strategic Homeland Intervention, Espionage Logistics Directorate (a.k.a. S.H.I.E.L.D.)

2 kommentarer:

Staffan sa...

Jag såg Iron Man häromdagen, och den var en av de bästa superhjältefilmerna jag sett. Svårt att avgöra "bäst", men helt klart i klass med X-men II och Spiderman II.

Och stanna gärna kvar till efter eftertexterna för ett litet påskägg.

Anji sa...

Jag kan inte annat än att hålla med dig. Själv skulle jag gå så långt som att säga att det är den bästa filmatiseringen på Marvel-fronten iaf.

Mmm, det lilla klippet gjorde mig oerhört glad.

Tony Stark (Robert Downey Jr) kommer att dyka upp i den nya Hulken filmen också. Samt än någon från S.H.I.E.L.D. ^_^