tisdag 23 juni 2009

Joss Whedon is our master now

Titania vann fighten - det enda tänkbara resultatet. En annan tid på året kanske the Witch Queen hade haft en chans, men på midsommar? Icke.

Nå. Nu behöver vi en ny fight. Och vad visar det sig vara den 23 juni, om inte Joss Whedons födelsedag. Ah, the possibilities! Väljer mellan olika awesome möjligheter, och fastnar helt enkelt för det mest episka:

Who would win in a fight?

Buffy & the scoobies.
Angel Investigations.
Serenitys besättning.Dr Horrible.The Dolls.
Alla medel tillåtna. Nuff said. Aaand... go!

13 kommentarer:

Nic sa...

Jayne och River i combo... inget kan slå det. :)

lazy sa...

Hi hi. Buffy vs Edward. http://blip.tv/file/2261825/

Moralkirurgen sa...

Ok, nu kommer folk döda mig, men kan någon med lite länkar och annat förklara vad som är så bra med herr Whedon? Kan erkänna att jag sett väldigt lite av Buffy och Angel, men Firefly (som ska vara hans magnum opus) är inte särskilt upphetsande, och Dollhouse är helt enkelt SJUKT zdåligt (Eliha Dushku kan dessutom vara en av världens absolut sämsta skådisar)

Staffan sa...

Skeppet heter ju Serenity - Firefly är modellen. Och jag tror den besättningen skulle vinna - de har River som kan döda de andra med sin hjärna, Jayne som har extra brutalpoäng, och Book som förvirrar de andra med sitt mystiska förflutna. Dessutom slåss de FULT.

Staffan sa...

Till herr (doktor?) Moralkirurg:

Jag skulle inte kalla Firefly för Whedons "magnum opus" - den äran tillfaller Buffy/Angel (det är lite svårt att skilja dem åt eftersom Angel är en spinoff). Firefly hade förvisso potential, men hann inte utveckla den ordentligt innan den lades ner. Och Dollhouse... de första avsnitten är lite sega, men runt avsnitt 6 så kommer den igång rejält med en massa intriger bakom intriger och så vidare.

Men Whedons stora verk är Buffy, där genialiteten ligger i att leka med klichéer (den lilla söta blondinen som blir överfallen av ett monster i en mörk gränd... OCH SPARKAR SKITEN UR DET), och att använda det övernaturliga som metafor för en tonårings uppväxt. Du har t ex mammas nya pojkvän som kommer in i hennes liv och visar en helt annan sida mot Buffy än mot Joyce och polarna (och som visar sig vara en robot), du har klasskompisen som blir ignorerad och därefter osynlig, och pojkvännen som byter natur efter att han fått komma till och visar sig vara ett riktigt arsle.

Buffy tappar lite i kvalitet när hon lämnar high school (och därmed överger den bakomliggande metaforen "high school is hell") och ska börja bli vuxen, framför allt i de två sista säsongerna som är väldigt ångestladdade, men som helhet är Buffy något av det bästa som visats på TV.

Moralkirurgen sa...

Staffan:

Gillar svaret, ska definitivt se mer av Buffy och Angel. Det ska nog mycket till dock, vad det gäller Firefly och Dollhouse kan inte mycket få mig att ändra mig (har trots allt sett alla avsnitt... självplågeri ftw :))

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Staffan - du har ju rätt! *facepalm* Har rättat till Serenity i bloggposten, men det går inte att ändra i själva omröstningen eftersom vi redan har börjat rösta...

Fia sa...

När det gäller listighet och ihärdighet är Buffy och company nog överlägsna. Tyvärr har de Xander och Dawn som svaga länkar... Trots att jag verkligen älskar Buffy och hennes kumpaner måste jag tyvärr erkänna att Firefly-gänget vinner stort. "No power in the 'verse can stop me!" säger River och jag tror hon har rätt... =)

Anonym sa...

Evil Geniuses For A Better Tomorrow!

Tomb sa...

Inprints med Buffygänget och fireflygänget.. Poff in i The Dolls.. Tada.. De vann.

Martina sa...

The Slayer is always the Slayer.

Men som vanligt går det egentligen inte att välja.

Staffan sa...

Apropå Firefly så har Steven Brust tydligen skrivit en Firefly-roman och lagt ut i diverse format här. Har inte hunnit läsa den själv än så jag vet inte om den är något att ha.

Anders sa...

Rent objektivt hade ju Angel-gänget med Illyria sparkat röv med de andra(i alla fall innan hon blev av med vissa features), hon är ju en av de mäktigaste gudarna som funnits på jorden. Buffy klarade ju inte ens av Glory innan Willow gjorde lite trix.