onsdag 10 juni 2009

Kul med klassifikationer

På den gamla tråkiga tiden fanns det science fiction, fantasy och skräck. (Åtminstone tror mugglarna att det var så. Råkade se en bit av Kommissarie Barnaby (tror jag att det var) där en av de misstänkta var en fantasyförfattare - och vad det spöregnade klichéer!! Det är så de ser oss, tänkte jag. Antingen så eller som SyFy Channels kostymnissar ser oss.)

Iallafall, vi vet ju att både vi nördar och det vi läser/tittar på är mer mångfasetterat än the straights anar - och det blir numera tydligare hela tiden. Vi gav oss nyligen på att försöka kategorisera paranormal romance, urban fantasy och vad vi kallar fantzy (chick-litt urban fantasy med kick-ass hjältinna).

Stockholmarna är också med i den roliga klassifikationsleken, som vi ser i senaste nyhetskatalogen som nyss trillade in (och som snart också ligger på våra hallmattor hemma).

Förr i världen fanns rubrikerna science fiction, fantasy och skräck. Men nu har vi t ex Klassisk fantasy, vilket inkluderar historisk fantasy och där vi bl a hittar så trevligen olika författare som humoristiska K E Mills, hårdkokte Richard Morgan, zombies från Carrie Ryan, amerikanska frihetskriget av Charles Coleman Finlay, och drakmästarinnan Robin Hobb.

Därefter kommer Fantasy noir, där det också finns stor spridning: från Kate Griffins A Madness of Angels där magiker vandrar på Londons gator, till Michael Swanwicks The Dragons of Babel som utspelar sig i ett postindustriellt Faerie.

På skräcksidorna finns alla vampyrerna samlade för sig under orden "romans, intriger, mord och blod". Här finns såväl fantzy som romans men även t ex Guillermo del Toros (!!) och Chuck Hogans The Strain. Efter detta får zombierna en egen ruta (förstås), och sedan kommer Romansböcker utan vampyrer, vilket i sig är en väldigt rolig rubrik!

Science fiction-sidorna har underrubrikerna Noveller (exempel: The Mammoth Book of Mindblowing SF. Utmärkt titel!), Space opera & rymdaction (från John Ringo över senaste Dune-installationen till Charles Stross!), Tidsresor & alternativa världar (t ex China Miévilles nya, The City & The City), Konspirationer & thrillers (t ex David Lynn Golemons Ancients) samt Övrig science fiction - med Jacqueline Careys maskerad hämnare-roman Santa Olivia, som Nene utnämnt till Årets Läsupplevelse!

Det är fantastiskt, helt enkelt. Idealet skulle väl iofs vara en rubrik per bok, enligt ungefär samma tanke som att i det ideala biblioteket står alla böcker bredvid varandra. Så vi jobbar vidare mot L-space, vi i den svenska bokhandelskedjan som faktiskt värnar bredd, djup och variation i sortimentet!

/Kapten Karin

1 kommentar:

Tomb sa...

Bra initiativ!