lördag 29 mars 2008

Lästrion - Deckarhjältar

Vi upptäckte World of Malins bokfemma när den redan sjöng på de sista verserna. Men nu har Petra tagit på sig att fortsätta förse bokbloggare med ämnen att göra listor efter - under rubriken Veckans lästrio. Det första ämnet är deckarhjältar/-hjältinnor!

1. Dirk Gently
ur Dirk Gently's Holistic Detective Agency och The Long Dark Tea-Time of the Soul av allas vår Douglas Adams. "Sherlock Holmes once said that once you eliminate the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth. I, however, don't like to eliminate the impossible." Dirk letar efter försvunna katter - inklusive Schrödingers - hjälper spöken och elektriska munkar att hitta hem, och reder ut hur en het potatis hänger ihop med asagudarna. Tydligen har böckerna även blivit teater och radioteater på BBC!

2. Thursday Next
ur Thursday Next-böckerna av Jasper Fforde. Thursday är litterär detektiv: hon jagar Shakespeare-plagiatörer och räddar Jane Eyre när denna kidnappas ur sin roman. Så småningom blir Thursday även involverad i Jurisfiction, som löser brott som begås i böcker. Omtumlande metalitterära och väldigt roliga böcker som utspelar sig i ett alternativt 1980-tal där folk har drontar som husdjur, Krimkriget fortfarande pågår och ost smugglas ut ur Fria Republiken Wales.

3. Jack Fleming
ur The Vampire Files av P.N. Elrod. Jacks första fall som privatdeckare är att lösa mordet på sig själv. Sedan han träffade den där bleka vackra kvinnan visar det sig att kulor inte biter på honom - han kommer i själva verket att leva för evigt. Om han överlever de övernaturliga skurkarna, vill säga. Och tänk om han bara slapp dricka det där läbbiga blodet... Noirvampyrdeckare i klassisk 30-tals-Chicagomiljö.

/Karin, SpecOps-31 (Cheese Enforcement Agency)

Sponsored by The Toast Marketing Board!

fredag 28 mars 2008

Apropå trollkarlar...

Imorgon, 29 mars, är det Smoke And Mirrors Day! Detta kommer möjligen leda till att det finns något fler magiker än vanligt i butiken... They do it with mirrors, you know. (The smoke blurs the edges of things.)

Nästa fight!

Japp, de andra häxorna smyger nu tysta omkring och gör a nice cup of tea åt Granny.

I jämställdhetens namn ska nu pojkarna få vara med och slåss: hattarna fortfarande spetsade, trollspöna fortfarande vässade.

Who would win in a fight?

Merlin
Den arketypiske trollkarlen, utbildade kung Arthur och var hovmagiker i Camelot, fick stryk av en eller annan tjej. Böcker, böcker, böcker, böcker, böcker, filmer, filmer...








Gandalf the White
Den siste store trollkarlen i den tredje åldern. Och av Tolkiens trollkarlar tycker vi att Sir Ian McK... ursäkta, Gandalf är coolast. Läs och se.








John Uskglass - The Raven King
Den siste magikerkungen i Storbritannien regerade i 300 år över tre kungariken: ett i norra England, ett i Faerie och ett på andra sidan Helvetet. Läs boken!!








Harry Dresden
Chicagos tuffaste trollkarl/privatdeckare, nuff said! (Jag har ju kvittrat över honom förr, trots allt...) Läs böckerna, och läs serietidningen snart.









John Constantine Hellblazer
Johns stora fördel i den här fighten är att han kommer att fuska. Och spela fult. Gotta love that bastard.









Men vem ska man nu rösta på då? En sån plethora av härliga wizards...
/ Karin of North England och Nene Constantine

onsdag 26 mars 2008

Sista bokfemman- Favoritskurkar och Antihjältar

Malin påstår att det här är den sista bokfemman eftersom hon hållt på i ett år(vi hoppas att hon ångrar sig) . Dessvärre har vi inte varit med lika länge och vi kommer förstås att sakna de regelbundna chanserna att göra listor. Nu kommer det inte att hindra oss från att göra listor i framtiden... Eftersom det är sista chansen så har Malin gett oss möjligheten att välja tema själva. Hon har valt science fiction (!) och vi har valt (Favorit)skurkar och (Anti)hjältar! Eftersom det är sista bokfemman har vi tagit oss ytterligare friheter och blandat in andra medier än rena romaner.
1. Jaime Lannister (ur serien A Song of Ice and Fire av George R.R. Martin)
Denna underbara man är självgod, högfärdig, snygg och obrottsligt lojal med sin likaledes skurkaktiga syster. Hans utveckling under seriens gång är en av de stora anledningarna till att läsa de här böckerna. (det finns många andra anledningar men lovsången måste sluta någonstans...)

2. Artemis Fowl (ur Artemis Fowls äventyr av Eoin Colfer)
Den mycket unge, och vansinnigt intelligente, Artemis ovillighet att vara hjälte är helt fantastisk att läsa om. Han börjar som en skurkaktig hjälte i de första böckerna och blir så småningom mer och mer hjältelik, om än motvilligt.
3. The Mad Duke (ur Swordspoint och Privilege of the Sword av Ellen Kushner)
Dessa böcker har vi pratat om förut men de tåls att tas upp igen. Den galne hertigen är både lätt att tycka om och förfärlig att behöva vara med. Han har en dödslängtan som är frustrerande, en bristande moral och ett liderligt leverne. (bilden är kung James II, hittad här, men ser ut som jag föreställer mig honom.)

4. John Constantine (ur Hellblazer av bland andra Mike Carey, Vertigo)
Fjärran från den tvålfagre Keanu i filmen Constantine är originalet en oborstad, oftast orakad, kedjerökande halvgangster. Han snubblar in och ut ur de mest osannolika situationer, hans magi är opolerad och han verkar komma på hälften av den i när det kniper som värst. Hans förhållanden är misslyckade och han är en mycket opålitlig vän. Ändå läser man album efter album med honom.

5. Excel (ur Excelsaga av Rikdo Koshi) (manga)
Excel är en av dom två fotsoldaterna i organisationen ACROSS, vars syfte är att ta över väääärlden, men för att göra det så måste man börja småskaligt, med t ex staden man bor i.
De jobbar under diktator Il Palazzo (allt som allt är dom alltså bara tre personer), som bestämmer vad deras nästa steg ska vara, inte för att något av deras steg någonsin lyckats. Allt dom gör är att ödelägga staden och dess inevånare bit för bit. Excel och hennes kompanjon Hyatt är underbara antihjältar som gör så gott dom kan utan att ifrågasätta. Underbar japansk galenskap.

/Nene Constantine & Fotsoldat Tomas

tisdag 25 mars 2008

The Age of Unreason


1681 upptäcker den store vetenskapsmannen Sir Isaac Newton att världens väv inte är vad den har trotts vara. Hans upptäckt av Filosofens Kvicksilver förändrar snabbt världen då de fyra elementen med hjälp av detta ämne kan betvingas och formas. Krig rasar i Europa och dess monarker söker med ljus och lykta efter vapen som skall ge dem övertag på slagfältet.

På andra sidan Atlanten, i de engelska kolonierna sliter en pojke vid namn Benjamin Franklin i sin broders tryckeri. Upptäckarlust och nyfikenhet får honom att intressera sig för vetenskap och de nya upptäckter som har gjorts i det gamla landet. Plötsligt finner den begåvade gossen sig mitt i en maktkamp mellan vetenskap och svartkonst, himmel och helvete.

Vid Ludvig XIV hov finner den unga Adrienne deMontchevreuil att det är svårt för en kvinna att ta plats inom den vetenskapliga sfären, för att få vara nära sina kära böcker och uträkningar tar hon tjänst som sekreterare åt en av Sir Newtons före detta elever, något som kommer att förändra hennes och världens öde för evigt.

J Gregory Keyes har med sitt fyrdelade verk The Age of Unreason skapat en alternativ verklighet där science fiction och fantasy väver samman ett stort galleri av kända historiska personer. Genom böckerna få man stifta bekantskap med såväl kapten Svartskägg som Karl XII och Voltaire. Andra kändisar som figurerar är Cotton Mather mest känd från Salems häxrättegångar, Tsar Peter den Store, härskare över Ryssland och även vår egen Carl von Linné.

Med såväl vetenskapliga teorier, teologiska funderingar, en skvätt romans och en hel del fäktning skickas läsaren in i en fantastisk värld vilken efter Benjamin Franklins upptäckter aldrig kommer att vara sig lik.

/ Johanus Ordo Newtonium

lördag 22 mars 2008

Something wicked this way comes...

Nanny Ogg sopade banan med motståndet - så nu är arenan klar för nästa fight. De har varit på Blåkulla och laddat upp: trollspöna är putsade, hattarna är stärkta och kvastarna är trimmade.

Who would win in a fight?

"It could be witches
Some evil witches,
Which is ridiculous 'cause witches, they were persecuted, Wicca good and love the earth and women power, and I’ll be over here."
(Once more with feeling)


I pentagrammets första hörn: Granny Weatherwax.
Granny Weatherwax skrämmer små barn och stora troll på Skivvärlden, genom stolthet, headology, en spetsig hatt och lite praktisk magi när det kniper. Om ni inte tycker att detta låter imponerande behöver ni läsa fler böcker om Granny.


I andra hörnet: The wicked witch of the West.
Hon är grön och hon har en armé av flygande apor. Vi har i och för sig bara partiska påståenden (av the "good" witch of the North) om att hon är ond, men hon får berätta sin egen historia i Wicked.



I tredje hörnet: Morgan LeFay.
Hon förförde Merlin himself, lärde sig allt han kunde och låste in honom i ett träd (möjligen en sten). Och sen har vi den där lilla businessen med Arthur och Mordred... Beroende på vem man lyssnar på föralldel; filmen eller boken eller boken eller boken eller andra källor...





I fjärde hörnet: Minerva McGonagall.
Head of Gryffindor House och en jäkel med trollspöet - duckar inte för en duell. Kan förvandla sig till en katt med glasögonen kvar på plats och lär de oregerliga unga trollkarlarna och häxorna transfiguration med tålamod och stränghet.







I femte hörnet: Willow Rosenberg.
Från datornörd till maginörd till mäktig häxa till ond till mäktigare häxa, och numera kan hon flyga också. "I'm talking! Don't interrupt me! Insignificant man. I am Willow. I am death. If you dare defy me, I will call down my fury, exact fresh vengeance, and make your worst fears come true. Okay?"




Och på avbytarbänken, Karin och Nene som spetsar hattarna ivrigt och vill vara med och leka.

Hejja!

Anji och hans lag vann lag-turneringen på GothCon! Bravo!! Och kick ass idag i den individuella turneringen!!

torsdag 20 mars 2008

Hejja, hejja!

Idag börjar GothCon i Göteborg och vår Anji är på plats. Vi vill ta tillfället i akt att hejja på honom i alla spel han kan tänkas ge sig på- men särskilt i UFS-turneringen.

Nene & Karin: Hejja Anji! *viftar med pom-poms, gör bensparkar, dansar runt i häxmunderingen för dagen*
Karin: *svänger sitt trollspö* A curse upon your opponents!

onsdag 19 mars 2008

Slutet på en era

Först gick Gary Gygax bort och nu Arthur C. Clarke. Vart är världen på väg?! Jag känner mig gammal och ledsen när jag inser att mina hjältar och idoler, mina husgudar har gått ur tiden. För ledsen för att ens försöka lätta upp med en kommentar.

/Nene

Bokfemman 12: främmande kulturer

*Malins* bokfemmatema denna vecka: Främmande kulturer/resa med böcker. Vi kan tänka oss en uppsjö av tolkningar av detta fantasieggande tema, men vi nöjer oss (kanske) med två bokfemmor: en inom fantasy och en inom science fiction.

Fantasyfemman: Genom-garderoben/spegeln-temat
- resan till en annan, sagolik och ofta farlig värld som man måste lära känna, och så småningom hitta vägen hem igen. Klassikerna på området, som vi t o m nämnt temat efter, är förstås sådana böcker som Narnia-serien och Alice i Underlandet, och t ex Peter Pan och Trollkarlen från Oz. Men femman består av böcker mer från vår egen generation...

1. Den oändliga historien av Michael Ende.
Bastian hittar boken Den oändliga historien och läser sig in i sagolandet Fantásien, befolkat av märkliga varelser och hotat av en stor fara. Så många gånger jag koncentrerat läste denhär boken och önskade att jag, också, kunde hitta vägen dit och få hjälpa till att rädda fantasin mot hotet från Ingentinget...



2. Abarat-böckerna av Clive Barker.
Candy hittar ett fyrtorn på en äng mitt i inlands-USA - och strax kommer en flodvåg som bär bort henne till världen Abarat. Abarat domineras av havet Izabella, och i det ligger 24 öar: en ö för varje timme på dygnet. Precis som det ska vara lurar faror och skurkar i denna myllrande, fantastiskt befolkade värld.



3. The drawing of the three och The waste lands av Stephen King.
I andra och tredje böckerna i Dark Tower-sviten hämtas tre nya gunslingers från vår värld till Mid-world, en märklig värld som har mycket gemensamt med vår men också är mycket annorlunda. De tre får veta att de är utvalda att delta i sökandet efter det mörka tornet, ett sökande som kan rädda inte bara Mid-world utan alla världar.



4. UnLunDun av China Miéville.
I ett annat London, ett IckeLondon, möter två flickor en mängd personer och föremål som är allt annat än vanliga. Köttätande giraffer, ninjaliknande soptunnor, en mjölkkartong vid namn Curdle och, min personliga favorit, en björn i en rock som grälar på en bisvärm i form av en man! Där finns en superskurk, en värld att rädda och äventyr, äventyr, äventyr! (med fantasieggande bilder)


5. Bläckmagi av Cornelia Funke.
I fortsättningen på Bläckhjärta - där folk lästes ut ur en bok till vår värld - läser flickan Meggie sig in i sin favoritboks sagovärld. Men hur välbekant hon än är med boken så blir det en utmaning att ta sig fram i "Bläckvärlden".





Science fictionfemman: Möta en annan kultur/ras/värld via rymdskepp eller teknologi

1. The Sparrow av Mary Doria Russell.
Jorden har tagit emot en signal från yttre rymden, det första beviset för utomjordiskt liv och jesuiterna är de första att skicka iväg folk för att möta det nya okända (och frälsa dem förstås). Med på asteoridskeppet finns jesuiternas bästa lingvist, men inte ens för honom är mötet med den nya kulturen helt lätt.



2. The Telling av Ursula LeGuin.
Ett möte mellan en byråkratisk härskarkultur och ett folk som blivit berövat sitt skriftspråk, sina böcker och delar av sin kultur. En kvinnas upplevelse av det nomadiska folkets försök att bevara de sista resterna av sin identitet. Boken kan ses som en kommentar på Kina-Tibet situationen och är extra läsvärd nu.



3. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.
Klassikern inom genren. Om man inte har läst den än så är det verkligen hög tid att stifta bekantskap med Arthur Dent när han evakueras från gamla goda Jorden och får möta resten av universum.





4. Selling Out av Justina Robson.
Stenhårda, supercoola agenten Lila Black blir stationerad i demonernas dimension för att lösa problem, ta reda på information och hamna i trubbel. De första kapitlen där hon befinner sig i Demonia är speciellt underbara och ger en ingående bild av hur demoner leker med människor och alla andra som kommer i deras väg.



5. Allt om och med Star Trek.
"The Prime Directive, Starfleet's General Order #1, is the most prominent guiding principle of the United Federation of Planets. The Prime Directive dictates that there can be no interference with the internal affairs of other civilizations." (citat från Wikipedia) Ändå hinner Kirk och gubbarna träffa och interagera med massor av aliens...

/Karin of Gilead och Nene Black

måndag 17 mars 2008

Sláinte!

Det är Saint Patrick's Day! Och vi firar med att lista några favoritirländare!

Bram Stoker, författaren till bland annat vampyrernas vampyr, Dracula. Det finns även en novellsamling på svenska, Domarens hus och andra noveller.

Cassidy, pastor Jesse Custers hårtslående, hårtdrickande vampyrpolare i Preacher.

Angel, en annan vampyr som var irländare från början (även om David Boreanaz inte är irländare...). Ni har väl inte missat att säsong 6 finns som comic?!











Bernard Black, bokhandlare extraordinaire i Black Books är en alldeles underbar irländare! Han viftar ut kunder med kvast, talar om för kunder att böcker är fruktansvärda men korta och att det därför är kortvarigt lidande. Han kommer garanterat att fira St Patrick's Day. (Vi har aldrig Black Books i lager för det är alltid någon i personalen som köper den så fort den kommer in, men den går att beställa.)

Captain Holly Short, fältagent i LEPrecon och omväxlande fiende/allierad till brottsgeniet Artemis Fowl.

Mad Sweeney, en något mer oborstad leprechaun i American Gods.

Och tja, hela Tír na nÓg och allting Sídhe och så i allmänhet förstås (även om vi redan har gjort en lista med faerieböcker)...

Karin vill även ha med Conchobar fastän vi inte har tv-serien av Witchblade - eller ens den ursprungliga tecknade serien. Bara mangan och animen...







/Sinéad Nic Charthaigh och Caitlín Nic an t-Saoir (Irish Name Generator!)

Öppet i påsk

Annorlunda öppettider i påsk:
Skärtorsdag 10-17
Långfredag stängt
Påskafton 10-14
Påskdagen stängt
Annandag påsk stängt.

lördag 15 mars 2008

Lördag

Istället för den gamla vanliga uniformen kör vi idag vinglördag i butiken. Visade sig passa utmärkt med att det enligt Lady Cottington's Pressed Fairy Journal är Dumbstruck Day... (och fler högtider att fira hittade vi här!)

torsdag 13 mars 2008

Nästa eggande kamp!

Folket har talat, Cthulhu segrar! Why settle for the lesser evil?

Nästa fight blir på tema påsk! Vad vi nu kan ha fått det ifrån...
I det första hörnet, representerande påskhararna: Påskharen från Alice i Underlandet! Fördelar: han är spritt språngande galen. Och antagligen är han väl bra på språng också, om han orkar och kan slita sig från teet.
I det andra hörnet, representerande påskäggen: Humpty Dumpty! Eller som han föredrar att kallas i The Big Over Easy, Humpty Stuyvesant van Dumpty III. Han må vara litet bräcklig, men är nog svår att få grepp om!
I det tredje hörnet, representerande påskalammen, Shaun the sheep! Han är smart, liten, ullig och söt. Därtill kan han säkert få käcka tekniska gadgets av Gromit.
I det fjärde hörnet, representerande påskkärringarna, Nanny Ogg! Hon har ju katten (och inte vilken katt som helst!), och hennes kvast fungerar... ibland! Och om inget annat funkar har hon igelkottasången.
Och i det femte hörnet, representerande påskkycklingarna, The vicious chicken of Bristol! Brave Sir Robin "nearly stood up to" denna kyckling, så den kanske inte är jättetuff, men den låter farlig... och den verkar vara för kuslig för att fånga på bild? (bild från bgok.net)


(Vi ber väldigt mycket om ursäkt för rubriken.)

Har sett Sweeney Todd!

Johnny Depp sjunger kärleksvisor till rakhyvlar, Helena Bonham Carter brister ut i sång om att hon bakar de sämsta pajerna i London, Alan Rickman är riktigt ond och blodet sprutar, skvätter och flödar.

Visuellt är Sweeney Todd hur underbart Tim Burton-snygg som helst. Svart, vitt och rött; Todd och Mrs Lovett är som hämtade direkt ur Halloweentown och Depp och Carter i rollerna är mordiska och bra. Däremot är musiken tyvärr inte i Danny Elfman-klass. Den är såvitt jag vet tagen direkt från musikalen, och det är liksom typisk musikalmusik, pampig och litet enformig (fördomar, jag?). Det blir en stark trea (på en femgradig Burton-skala) till den demoniske barberaren.
Andra anledningar att älska Tim Burton är förstås bland andra:
The nightmare before Christmas och The corpse bride, de underbara dockanimerade musikalfilmerna om död, skräck och dans.
The melancholy death of Oyster Boy, Burtons roligt morbida diktsamling.
Edward Scissorhands, Ed Wood, Sleepy Hollow och Kalle och chokladfabriken, andra exempel på när Burton och Johnny Depp har haft lekstuga ihop.
De två första Batman-filmerna i ett mörkt och gotiskt Gotham.












Och för den som vill ha ännu en riktigt nära rakning har vi även Sweeney Todd-filmen från 1936! The original barber of Old London Town...

/Karin, the demon bookseller of Storgatan

onsdag 12 mars 2008

I kristallkulan

Många efterlängtade böcker är äntligen på gång... Hoppas vi alltså. Peppar peppar!












Nästa del i The Malazan book of the fallen av Steven Erikson kommer att heta Toll the hounds och kommer ut i juni. Boken är del 8 av planerade 10.

Nästa bok av Neil Gaiman blir en ungdomsbok som vi får härligt kusliga Coraline-vibbar av. The graveyard book - med omslag och illustrationer av Dave McKean! - kommer i juli.

Alastair Reynolds nya rymdopera/-deckare House of suns kommer ut i april. Håll även utkik efter att herr R kommer att besöka Stockholms- och Göteborgsbutikerna i vår.












Vi har äntligen datum och omslag på tredje delen i Eragon Inheritance-serien av Christopher Paolini. 20 september kommer Brisingr! Och enligt förlaget kommer den svenska översättningen redan till jul!

Stephenie Meyers populära vampyrromansserie om Bella och Edward fortsätter med del 4: Breaking dawn kommer i augusti. (Inget omslag än.)

Richard K Morgan byter kostym helt och hållet och går från hård sf till episk fantasy. The steel remains beräknas släppas i augusti.

Nästa Temeraire-bok av Naomi Novik kommer att heta Victory of eagles. Drakarna lyfter igen i juli.
George R R Martins Song of ice and fire: ja, vi har ett datum för bok 5 (av planerade 7). Vi vågar väl inte sätta huset på det, men vi har ett datum. A dance with dragons kommer sista september. Kanske.

Och ännu mer osäkert: allas vår Robert Jordan. Vad vi vet är att de har valt en författare - Brandon Sanderson - som ska skriva klart A memory of light, som blir sista boken i Wheel of time. Planerat vagt datum är hösten 2009.

Gå och läs nu! Det kommer massor av nytt!!
/Cap'n Karin