torsdag 15 oktober 2009

Steampunk - en lovsång

Hör upp, hör upp! Kliv närmre! Stig på! Låt mig berätta om det bästa som finns att få i en bokaffär nära dig. Det tryckta ordet var menat för dessa böcker, massproduktionen är ett under till för att förse dig med förströelse och förtjusning. Dessa volymer jagar tristessen på flykt med pneumatiska krafter. Läs en, läs två, läs flera!

Det har väl knappast undgått någon trogen läsare att steampunk är vår stora passion? Vi tar en bok med smörjfett, olja, kugghjul, klockverk och ångmaskiner över vilken som helst med svärd och magi eller episka rymdfärder. Nu finns det äntligen tillräckligt mycket att välja på för att inte bli rastlös, och bättre blir det! (Klicka på etiketten steampunk för att få alla relaterade inlägg, flera andra tips finns under listor där vi ofta frestas att ha med steampunk.) Idag kom Nenes text Steampunk, en ångdriven dåtidsframtid upp under Nittonde Stolens Science Fiction-tema, men eftersom det finns så mycket mer att säga så kommer här:

Ett Steampunkinlägg av Episka Proportioner!

(Listan är uppdaterad 31 maj)
Vad är då steampunk? Några ingredienser som brukar vara med är alternativhistoriskt sent 1800-tal, gärna med Victoriana och Brittiska Imperiet, och uppfinningar som tänjer gränserna för vad som är eller var möjligt - luftskepp, automatoner, analytiska hålkortsmaskiner ... Önskvärda accessoarer är kugghjul, goggles, värjkäppar, hattar, korsetter, vetenskap och äventyr, och naturligtvis ångdrift. Steampunk är både en subgenre inom science fiction och en subkultur, med mode och moddade maskiner. Läs Tor.com:s utmärkta grundkurs här!

Termen myntades av K. W. Jeter, och var i början ett samlingsnamn för "viktoriansk spekulativ fiktion", som t ex Tim Powers Anubis Gates, James Blaylocks Homunculus och Jeters egna Morlock Night och Infernal Devices, på 80-talet. Men långt innan dess skrevs romaner som banade vägen och faller under vad steampunk är nu: först var Mary Shelley med Frankenstein, och sedan under den "riktiga" steampunken (dvs science fiction skriven under den period som steampunk idag gärna utspelas under och då kallades de för scientific romances) i slutet av 1800-talet kom t ex Jules Verne, H.G. Wells, Arthur Conan Doyle och Bram Stoker.

En liten boklista:


Steampunk ungefär i vår värld:

Två utmärkta antologier med ångdrivna kugghjulsnoveller: Steampunk och uppföljaren Steampunk Reloaded, sammanställda av Jeff VanderMeer.

The Difference Engine av William Gibson och Bruce Sterling: del av den första vågen steampunk. Spioner och konspirationer i den första informationsåldern.

Infernal Devices av K. W. Jeter är också en av de första och kan nu läsas som retro-steampunk eller en sorts grundkurs med alla tillbehör. Jeter har också skrivit Morlock Night, en "uppföljare" till H. G. Wells The Time Machine.

The Anubis Gates av Tim Powers är också från genrens vilda ungdom; en tidsreseroman med övernaturliga inslag, egyptisk mytologi och Lord Byron.

Newbury & Hobbes-böckerna av George Mann: Har allt som man kan behöva - zeppelinare, automatoner, zombiepest från Indien, Teslaspiraler, mysterier, handgemäng och kronans hemliga agenter.

The League of Extaordinary Gentlemen av Alan Moore: Legendender som Mina Harker, doktor Jekyll, kapten Nemo och Allan Quatermain fanns på riktigt, och det här är deras äventyr.

The Parasol Protectorate-serien av Gail Carriger: bustlepunk! Snappy viktoriansk humorromans med vampyrer, varulvar, luftskepp, märkliga uppfinningar, och en ofashionabelt aktiv huvudperson. Första delen finns även på svenska.

Clockwork Empire-serien av Steven Harper: äventyr fyllda av galna uppfinnare, mystiska organisationer och dödsföraktande luftskeppspiloter, med en tuff hjältinna i huvudrollen.

Burton & Swinburne-serien av Mark Hodder: riktigt skruvad steampunk med märklig teknik och historiska personer som du inte sett dem förr. Våra hjältar är upptäcktsresanden Sir Richard Francis Burton och poeten Algernon Swinburne.

The Bookman Histories av Lavie Tidhar: Arkiv X möter The League of Extraordinary Gentlemen.

The Iron Seas-serien av Meljean Brook: ångande romantik med intrikat och väluppbyggd alternativhistorisk värld.

Blackwood & Harrington-böckerna av Alan Baker: London i slutet av 1800-talet besöks ambassadörer från bebodda Mars och huserar spöken i tunnelbanan.

A Nomad of the Time Streams av Michael Moorcock: tidsresor genom det brittiska imperiet i dåtid och framtid, i tidig steampunk från 70-talet.


The Glass Books of the Dream Eaters och The Dark Volume av G. W. Dahlquist: en värld som är snarlik vår, en tid som är snarlik den viktorianska, en maskin som kan ta dina minnen och pränta dem på blått glas, en hemlig organisation och tre osannolika hjältar. Märklig, överdådig och inte som man väntat sig.

Ministry of Peculiar Occurrences-serien av Pip Ballantine & Tee Morris: actionfylld steampunk med hemliga agenter och hemliga sällskap.

Against the Day av Thomas Pynchon: luftskeppshjältar, dynamitarder, spioner, matematiker, Tesla, Tunguska-händelsen, Etern och ljuset, och mycket mycket mer.

His Dark Materials och Sally Lockhart-böckerna av Philip Pullman: His Dark Materials utspelar sig bl a i en väldigt viktoriansk parallellvärld med luftskepp och mässingsinstrument; Sally Lockharts äventyr utspelar sig i London på 1870-talet.

New Amsterdam och Seven for a Secret av Elizabeth Bear: Den första utspelar sig i en alternativ historielinje, där en vampyr möter en magiker medan de löser mysterier. Den andra lutar mer åt dieselpunk och utspelar sig i ett fascistiskt styrt London.

Whitechapel Gods av S.M. Peters: En sjukdom som ger folk tumörer av urverk och maskindelar, som gör att folk blöder olja. Två gudaliknande varelser i ett London-som-det-aldrig-var.

The Hungry City Chronicles och Larklight av Philip Reeve: ångdrivna städer jagar varandra i De Stora Jaktmarkerna; brittiska imperiet sträcker sig ut i galaxen. Böckerna finns även på svenska.

Never the Bride med flera av Paul Magrs: Blandar en viktoriansk känsla med flygande tefat och eftermiddagsmysterier.


The Prestige av Christopher Priest: illusionister, cabaret och Tesla i slutet av 1800-talet. They do it with mirrors electricity, you know.

The Dream of Perpetual Motion av Dexter Palmer: blandar Shakespeares Stormen med de märkliga händelserna ombord ett enormt luftskepp.

Peshawar Lancers av S. M. Stirling: Efter meteoritkatastrofen 1878 blev hela norra delen av Jorden obeboelig. Britterna tog sin tillflykt till Indien (bland annat). Nu, många år senare, håller imperiet på att utökas igen.


A Study in Emerald av Neil Gaiman: (finns som pdf också, och i Shadows over Baker Street, en samling där den är i illustert sällskap): Om Lovecrafts berättelser hade mött Arthur Conan Doyles, vad hade hänt då? Det här är Gaimans tolkning och den är underbar. De andra tolkningarna finns i Shadows Over Baker Street.

Boneshaker av Cherie Priest: Ett äventyr i vilda ångpunkswestern. Under tiden för guldrushen skapades en borr, The Boneshaker, för att ta sig igenom isen till guldet. Istället raserade den Seattle och släppte lös en gas, the Blight, som har förfärliga effekter. Hittills har tre böcker kommit i serien.

Mainspring och Escapement av Jay Lake: Clockpunk. En klockmakarlärling ska hitta nyckeln som kan dra upp Världsklockans Fjäder, och bordar ett luftskepp för att dra ut på äventyr.

Girl Genius av Phil & Kaja Foglio: Webcomic med "Adventure. Romance. MAD SCIENCE!"

Grandville av Bryan Talbot: En serieroman med grävlingar och rävar i ett steampunk-Paris. Regniga gator, sexskjutare, luftskepp och detektiver. Dessutom står det på framsidan att det är fråga om en scientific-romance thriller.

Queen Victoria: Demon Hunter av A.E Moorat: Om England ska bli det mäktigaste imperium som världen skådat måste drottningen först ta itu med demonerna.



Steampunk i rymden och i andra världar:

Retribution Falls av Chris Wooding: boken för alla som gillar hisnande äventyr, slitna typer, snabba tungor och den som får slå underifrån. Steampunk i rymden! Läs Johans rekommendation här. Två delar till har kommit i serien.

Clockwork Heart av Dru Pagliossotti (med en uppföljare planerad): Urverk, flygande budbärare på mekaniska vingar, ett berg fyllt av en analytisk maskin, ett kastsamhälle och onda planer.

Space Captain Smith-böckerna av Toby Frost: En genomgående känsla av humor, satir, moderna referenser och engelskt afternoontea i en salig röra.


Perdido Street Station och Iron Council av China Miéville: ånglok, vetenskap och människor med maskindelar blandas med taumaturgi och monster i helt unik fantasyvärld.

Crystal Rain av Tobias Buckell: Människor ursprungligen från den karibiska övärlden har hamnat på en planet bakom ett stängt maskhål och tekniken där drivs av ånga. Luftskepp, aliens i gudalika rustningar, aztecättlingar och Loas.



Lite manga:
Full Metal Alchemist av Hiromu Arakawa, D.Gray-Man av Katsura Hoshino och Steam Detectives av Kia Asamiya.

En liten filmlista:
Wild wild west - galna vetenskapsmän, mekaniska spindlar och skottsäkra ringbrynjor.
Guldkompassen - Pullmans alternativ-viktorianska värld blir vacker och rikt detaljerad på film.
Hellboy II - ektoplastikern Johann Krauss fantastiska mask, och jättelika kugghjul!
City of Ember - stad under jorden har varit isolerad så länge att en ny kultur uppstått. Nu börjar den stora generatorn krångla.
Sky Captain and the World of Tomorrow - Uniformer, zeppelinare, flygplan, evil masterminds.
Steamboy - En steampunkhistoria om ett ungt uppfinnargeni, en ny energikälla och industrispionage.
The Prestige - David Bowie som Tesla och fantastisk illusionistisk scenmagi.
Sherlock Holmes (2009) - har med sig ångpunkestetiken och en galen vetenskapsman med mässingsprylar.
Dark City - Identitetssökande i en stad som förändras varje natt.
The Amazing Screw-On Head - Mike Mignolas serieroman om en agent för Abraham Lincoln som ska ta Emperor Zombie tillfånga. Gjordes även som pilotavsnitt till en tv-serie.
Last Exile - en anime om luftskepp, kurirer, hemliga uppdrag, krig och klasskamp.

En liten spellista:
Eberron - Fantasysteampunk med smak av noir.
Mission: Red Planet - Kolonisera den röda planeten med hjälp av astronauter och skyttlar av viktoriansk ångteknologi.
Deadlands: The Battle for Slaughter Gulch - Brädspel, steampunk i gotisk western-miljö.
Iron Kingdoms - Rollspel som utspelar sig i Warmachines värld.
Tannhäuser - Brädspel för två lag, Nikola Tesla figurerar i expansionen Operation Novgorod.

En liten länklista:
Steampunkopedia har bl a en mycket utförlig lista på böcker, filmer och spel med den rätta steampunk-känslan (En Extraordinär Sida av Episka Proportioner!).
En svensk steampunkförening, med en facebooksida också.
Brassgoggles, är en blogg och ett forum "devoted to the lighter side of steampunk" som de själva säger.
Steampunk fashion är ett LiveJournalforum för de som älskar det viktorianska modet med en twist. Finns också på Facebook.
För dem som gillar den tekniska sidan av steampunk och av moddandet av prylar så rekommenderas The Steampunk Workshop.

Sen önskar vi förstås att vi hade åkt på SteamCon och hört det bästa steampunkbandet nånsin, Abney Park! Deras låt Airship Pirates är en garanterad humörhöjare. Och tydligen ska man försöka klämma in en resa till Oxford där museét har en utställning som heter just Steampunk. Den pågår till 21 februari och vill man tjuvkika finns här ett gäng bilder.

Är ni inte övertygade än? Kom in och prata med oss, vi har övertygelse mellan pärmar för de som behöver! Kom hit! Kom och se! Kom och läs!

/Nene, Karin och Johan

20 kommentarer:

Lina sa...

steamy!

Anonym sa...

Awesome. Jag gillar steampunk men det finns alltid mer att upptäcka. Vilket jag även är säker på att jag gör tack vare denna underbara artikel. :)

Anonym sa...

Grym artikel! Man blir sugen på allt. Som tur är har jag "New Amsterdam" väntandes därhemma. Oläst.

En liten sak skulle jag vilja ändra på, bara. "Steamboy" är väl inte gjord av Miyazaki? Det känns inte riktigt som hans stil.

Förlåt att jag är petig.

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Oups. Steamboy rättat. Det är ju Ghibli studios, men inte Miyazaki. Tack!

Och tack för kommentarerna, det är alltid trevligt!

Urrk sa...

Tjoho, jätteintressant. Men, åååh, nu måste jag ännu en gång prioritera om i högen med böcker jag vill läsa och filmer jag vill se!

Petter sa...

Det finns rätt många tecknade serier i genren.
Steampunk av Cris Bachalo, Sebastian O av Grant Morrison, Aetheric Mechanics av Warren Ellis är tre bra.

Tomb sa...

Tyvärr är Airship Pirates deras enda bra låt. :P

David Borgström sa...

Vänta här nu... Var ser du att Steamboy är en Ghibli-produktion? Mig veterligen har filmen ingenting med studion att göra? Det är Otomo (Akira) som skrivit och regisserat. Däremot har Ghibli arit med och gjort den gamla tecknade tv-serien Thundercats, vilket är helt hysteriskt kul när man tänker efter.

Nene sa...

Nej men attans! Steamboy ändrad för andra gången. Skönt att någon i friman har ögonen med sig!

Tomb: då har du inte hört skivorna tillräckligt många gånger. De är toppen! Holy War? Herr Dresselmeyers Doll? Toppengrejjer!

Tomb sa...

Det stämmer nog rätt bra Nene!

Nene sa...

Tomb: Jag är ju lite skadad också. Jag har alla deras låtar (med lite annan steampunkmusik) i en spellista som går på repeat medan jag skriver. Det kan mycket väl vara så att jag inte kan avgöra längre. Men de är utmärkt musik att skriva steampunk till!

Tomb sa...

http://www.myskoteket.se/bocker/steampunk-via-posten

Kan ju inte vara en slump!

LiteratureVixen sa...

Vill bara tipsa om en steampunk bok
Soulless av Gail Carriger.

Lite annorlunda i och med att förutom luftskepp så har man också varulvar och vampyrer(!?).

Beskrivs some en urban fantasy/steampunk/romantisk/ bok.

Min kopia kommer vilken dag som helst nu^^

Anna sa...

Såg filmen Stardust igår, kapten Shakespeares luftskepp är klart steampunk, även om boken inte var det. Många goggles var det.

Åka sa...

Tjohej! Tack för länken till Eximia, visste inte att de fanns. Jag har ju spanat lite efter svenska steampunk-uttryck eftersom jag tänkte göra ett temanummer av mitt fanzine (Landet Annien). Får väl se när det blir av. För övrigt kom panelen om subgenrer på ImagiCon igår att handla väldigt mycket om steampunk. Kom på nästa kongress (Åcon, eller Swecon nästa år i Göteborg) och prata steampunk med mig! Vi är säkert inte överens om allt, och det är ju det som är förutsättningen för en diskussion!

Siuan sa...

Världens bästa bröllopstårta?
http://www.greatwhitesnark.com/2009/10/08/steampunk-wedding-cake-geeky-cake/

Anna sa...

Siuan: vilken tårta. Först trodde jag bara någon byggt den i trä och kugghjul som en modell, men sedan såg jag att den var 100 procent ätbar. Det fanns en bild på brudparet också...snygga mustascher.

Siuan sa...

Hittade också en Stempunk Cylon tävling:
http://dvice.com/archives/2009/03/steampunk-cylon-10.php

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Grasp My World sa...

Ett tips till spellistan är ju Warmachine från Privateer Press, de säljer ju till och med det som "Steam-powered miniatures combat".

Och är det i särklass bästa figurspel jag någonsin spelat.