måndag 5 oktober 2009

Nåbelpriset i Litteratur 2009: Nominerade

Det finns en liten sammanslutning av svenska författare som varje år delar ut sitt Litteraturpris, och de ska tydligen tillkännage årets vinnare på torsdag. Men här bryr vi oss förstås mycket mer om det årliga Nåbelpriset i Litteratur. (Medaljgravör: Lisa.)

Som väl alla vet patenterade professor Belfred Nåbel i slutet av 1800-talet sådana grundläggande uppfinningar som den ångdrivna mörk-materia-driften och de eterfyllda rymdhjälmarna för drakar, vilka var avgörande för bland annat upptäcktsresorna i den ihåliga jorden och koloniseringarna av Månen och Mars. I sitt testamente lämnade professorn en generös summa för de årliga Nåbelprisen, inom bland annat astrofysik, magi, alkemi, re-animering och cybernetik. Här i bokhandeln fokuserar vi på Litteraturpriset, som ska tilldelas en författare "som inom litteraturen har produceradt det utmärktaste i fantastisk rigtning".

Årets nominerade är:
Thomas Pynchon.
Margaret Atwood.
Umberto Eco.
Ursula K. LeGuin.
Salman Rushdie.
Jeanette Winterson.
Haruki Murakami.
Joanna Russ.
Alan Moore.
Joyce Carol Oates.
Samuel R. Delany.
Marion Zimmer Bradley.
China Miéville.
Diana Wynne Jones.

Övriga nomineringar föreslås i kommentarerna: rösta på dessa övriga måste ni även göra i kommentarerna, eftersom det inte går att ändra omröstningsformuläret när röstningen påbörjats.

/För Nåbelkommittén, Karin och Lisa

27 kommentarer:

Olf sa...

Är det inte Chinas år i år? Jag lägger min röst där.

I. M. Tender sa...

En fråga: Ska Nåbelpriset i likhet det där andra priset, vars namn jag inte gitter minnas, ses som ett life-time-achivement-award, eller gäller det litterära bedrifter under det gångna året?

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Lifetime achievement är det som gäller! I denna och alla andra dimensioner.

Dracaena sa...

Terry Pratchett
- för att under sin livstid, genom Discworld behandlat ämnen såsom filosofi, magi, fysik och universums naturliga och onaturliga lagar på ett underhållande sätt.

Johan Sandberg sa...

Det är ju självklart att Diana Wynne Jones ska ha Nåbelpriset, utan henne inget Howl's Moving Castle och utan Howl's Moving Castle, ja vad ska man då leva för?

Urrk sa...

Hjälp, kan inte bestämma mig! Jag vill dela priset i flera delar? Varför inte ge dem varsin del av ett sigill (och om sigillet någonsin återförenas så händer mysko saker)
/Åsnan mellan hötapparna

Anonym sa...

Terry Pratchett såklart. Vem annars?!

Olf sa...

Vad är det för fel på mig? Jag gillar inte Terry Pratchett. Jag har läst en hel bok och fått en hel del citat lästa högt för mig, men aldrig skrattat. Läste jag fel bok eller är det bara så att väldigt många har väldigt dålig smak?

Martina sa...

Jag lägger min röst på China Miéville av de som redan finns listade i enkäten, men Terry Pratchett förtjänar att få nåbelpriset för sin långa och produktiva författarkarriär.

Anna sa...

Jag är heller ingen fan av Pratchett, men väl en av t ex Peter S Beagle, på vilken jag lägger min röst. Jag menar ta tex "Innkeeper's Song"...ren magi...

Olf sa...

Jag har använt "Science Fiction-bokhandeln Malmös lista på 100 böcker du borde läsa" för att välja min nästa bok ett tag nu. På den saknas Diana Wynne Jones, men nu när hon är nominerad för Nåbelpriset blir jag mycket sugen på att läsa henne. Var börjar man? (Jag har sett Howl's, så det kanske vore roligare att ta läsa någon annan först.)

Urrk sa...

"Med nio liv" var himla bra. "The Game" är också bra, osv, osv... :)

Petter sa...

Joanna Russ.

Anonym sa...

Jag skulle nog vilja lägga min röst på Philip Pullman, trilogin om Lyra är underbar, spännande, rolig, filosofisk, sorglig.

Och trots att jag är en medelålders kvinna är jag hängiven Harry-Potter-fantast. Jag skulle också vilja rösta på JK Rowling, för att hennes böcker gjorde mig så lycklig. Är det inte ett life-time-achievement att få så många barn och vuxna över världen, att läsa en saga?

Malin Sandström sa...

Talar vi lifetime achievement måste det bli Ursula K. LeGuin. Och då kanske inte främst för Earthsea-serien (som nog kan vara den mest kända i Sverige), även om den är bra, utan för riktigt banbrytande böcker som The Left Hand of Darkness och The Dispossessed. Och samlingen The Birthday of the world.

Och så kan hon kanske få en liten bonuschans för sin vassa sågning av Atwoods vägran att kalla det hon skriver för SF?

Jag har länge hoppats att LeGuin faktiskt skulle komma i fråga för det där andra Litteraturpriset, men när turen kom till Doris Lessing - som kan tänkas passa in i en liknande kategori - insåg jag att det nog var kört :(

Glömd sa...

Murakami.

Anonym sa...

Ursula LeGuin

Förutom de redan nämnda bör även Lathe of Heaven nämnas.

nene sa...

Jag vill också ha en sån medalj! Medaljgravören har verkligen lyckats!

Suss sa...

Richard Morgan ^_^

Michael Katsu sa...

Margaret Atwood ska få det för den underbara Oryx & Crake. Kunde inte vi alla identifiera oss med Crake? I alla fall kunde jag det. (Vilket faktiskt är rätt oroande.)

Visst låter väl Nobelpriset i litteratur för övrigt som något ur en fantasyroman? De Adertons Råd har samlats för att välja vilken av De Fem (alltså de fem hemliga slutkandidaterna till litteraturpriset) som är Den Utvalde.En stol i De Adertons Råd står tom, och en medlem i deras sammanslutning syns inte till mycket (Knut Ahnlund). När det står klart vem som är Den Utvalde ska Rådets Högste (Peter) avslöja vem som är Den Utvalde för resten av världen.

Sååå fantasy, inte sant?

Micke sa...

China Miéville får min röst!

Urrk sa...

@Nene
Jag håller med om medaljen. Den är verkligen helfestlig! :D

@Malin
Tack för tipset om sågningen. Intressant läsning.

Tålmannen sa...

Tålmannen blev lovad att få tålamodsmedaljen i scouterna bara jag slutade tjata på scoutledarna och väntade.
Det var 35 år sedan.
Tålmannen väntar fortfarande...

Linnéa sa...

det finns så många bra så jag vet inte vem jag ska välja.
Går det bra att dela upp min röst på alla som är och blir nominerade så att de får vars en lika stor bit?

Tålmannen. jag tyckar att det borde finnas en tålamodsmedalj för att ha väntat i 35 år på en medalj och finns det ingen kan du hitta på en själv, då får du precis den designen som du vill ha! :)

Tålmannen sa...

Bra ide Linnéa. Tålmannen ska genast ta fram svets, slägga, pikyxa, glödande spik, plåster (storlek XL) och börja snickra ihop en egen medalj.

Tålmannen sa...

Tålmannens favoritbok är "Själens ensamhet" så Tålmannen röstar på Joanna Russ

Winterbay sa...

Terry Pratchett, han passar in på alla punkter som priset skall delas ut till :)