onsdag 6 augusti 2008

Istället för OS - Omstart

När man tjuvstartar blir det tydligen omstart, så vi kör ännu en Istället för OS-post innan invigningen.

Dagens tema är, helt osökt, Kina.

China Miéville är en av de bästa fantasyförfattare vi har läst. Karin är nyförälskad i Iron Council och Nene blir alldeles stjärnögd när hon minns Perdido Street Station. Bilden här till vänster är på staden New Crobuzon i Miévilles värld Bas-Lag. Det är en svindlande fantasirik blandning av steampunk, high fantasy, 30-tal och western på ett unikt och vackert språk.


Interesting times av Terry Pratchett utspelar sig på The Counterweight Continent, ett uråldrigt kejsardöme där makten pendlar mellan släkterna Hong, Sung, Tang, Fang och McSweeney. Där hamnar stackars Rincewind och Cohen Barbaren och ställer till kaos med Röda Armén (av terrakotta) och i Förbjudna Staden.
There is a curse.
They say: May You Live In Interesting Times.


Mer kinesisk stämning får man av att spela till exempel mah jong, go eller kinaschack (med långhopp!).





Och här finns ett utmärkt (eller inte) ställe att börja för den som vill lära sig språket: ett uppslagsverk över de kinesiska slanguttryck som används i Firefly och Serenity. Känsliga personer varnas...






Klicka här för en lista på vårt utbud av kinesisk film! Allt möjligt från Crouching tiger, hidden dragon till Lust, caution (två väldigt olika filmer - av samma regissör...)



/Ordförande Karin

Inga kommentarer: