lördag 30 oktober 2010

All Hallow's Read

Vi är mycket glada att hjälpa till att sprida en helt ny tradition: All Hallow's Read. Tanken är helt enkelt att på Hallowe'en ska vi ge skräckböcker till varandra!

Traditionen föreslogs av Neil Gaiman förra lördagen. Han kom på att det finns för få helgdagar där vi ger varandra böcker - i Spanien brukar man ge bort en bok och en ros på Världsbokdagen, men annars är det lite skralt. Så han föreslog:
I propose that, on Hallowe'en or during the week of Hallowe'en, we give each other scary books. Give children scary books they'll like and can handle. Give adults scary books they'll enjoy.
Förslaget har redan fått en egen hemsida och tummen upp av bland andra Stephen King och Joe Hill, spridits i blogosfären och på Twitter. Och här är några av våra rekommendationer:

För att skrämma de yngre:
Coraline av Neil Gaiman, om Coraline som flyttar till ett nytt hus, hittar en liten dörr som hon kryper igenom, och hamnar i ett liv som verkar mycket bättre än hennes vardag ... till en början.
Momo eller kampen om tiden av Michael Ende, om flickan Momo som samlar barnen för att stå emot de kusliga grå männen som stjäl folks tid. Den oändliga historien har en del riktigt läskiga bitar också.
Abarat-böckerna av Clive Barker, om Candy som hamnar i en flodvåg från ingenstans och förs till landet Abarat, där det finns mycket underbart och märkligt, men också mycket farligt.
Den svarta barnkammarboken, rim och sagor med spöken, vampyrer, häxor och monsterpingviner, för de ännu lite mindre.
Tvillingarna Thorntwaites testamente av Gareth P Jones, om två syskon som i bästa familjen Addams-anda försöker ta livet av varandra. När de för en gångs skull sluter fred fortsätter mordförsöken!
Syskonen Baudelaires olycksaliga liv av Lemony Snicket, om tre syskon vars liv är fulla av olyckor och elände och den girige greve Olaf.

För att skrämma de lite äldre:
Joe Hill: Heart-shaped box, om en rejält skrämmande hemsökelse, och Horns, om att vakna med horn och kanske andra djävulska drag också ...
Dan Simmons: Song of Kali, om levande döda i Calcutta, och The Terror, om att sitta fastfrusen i polarisen.
Andreas Roman: Mörkrädd, om att försöka bota sin mörkrädsla i en stuga ute i skogen, och Någon i din säng, om låtsaskompisar som kanske inte vill vara låtsas.
Poppy Z Brite: Drawing Blood, om yttre och inre spöken, och Exquisite Corpse, där kannibalism och nekrofili bara är förnamnet.
Jeff Long: The Descent, där man hittar tunnlar under jordytan - tunnlar som är befolkade. Kanske låg det något i de där myterna om Helvetet trots allt ...
Junji Ito: Spiralerna / Uzumaki, skräckmanga som kryper under huden på en - bokstavligen - och Museum of Terror, samlingar av rysliga skräckhistorier som bl a legat till grund för Tomie-filmerna.
Plus, naturligtvis, allt av Stephen King (nu finns även mycket på svenska igen!) och John Ajvide Lindqvist. Och så finns det förstås en uppsjö vampyrer om man känner att tänderna börjar växa lite oroväckande.

Happy happy Hallowe'en!!

fredag 29 oktober 2010

Frightful fragglig FilmFredag!

Halloween är här och förutom att fira med en läskig bok, en skrämmig utstyrsel och obscena mängder godis så ligger väl film högt på listan?

TV Fredag
Kanal 5, 22.00 - Scream - Inled skräckhelgen med en metaskräckis.
Kanal 5, 00.10 - Scream Awards - Genrernas Oscarsgala! Se vem som vinner i ett tiotal nomineringar. Kanske Bubo the mechanic owl vann bästa cameoroll?
TV Lördag
Kanal 5, 18.00 - The Mask - Jim Carrey-nittitalsklassiker. Stanley Ipkiss hittar en trämask som visar sig ha vissa transformativa krafter.
TV6, 21.00 - Mars Attacks! - Sci fi-pulp med high tech-specialeffekter. Väldigt underhållande.
TV6, 02.40 - Pumpkinhead Blood Feud - Bättre Halloweenskräck finns väl inte än en demon med pumpahuvud?
SVT2, 22.50 - Ghost World - En väldigt ung Scarlett Johansson som tillsammans med Thora Birch porträtterar Rebecca och Enid.
TV3, 00.45 - Village of the Damned - Wyndhamklassiker. Alla invånare i en liten by svimmar några timmar, och nio månader senare ploppar alla fruktbara kvinnor ut en bäbis. Barn är alltid läskiga. Barn som agerar synkroniserat är läskigare. Blonda, blåögda barn med telekinetiska krafter som kommunicerar genom ett beehive mind är mad shit crazy läskigt.

TV Söndag
Kanal 5, 20.00 - Indiana Jones och kristalldödskallens rike - allas våran Indy svingar piskan i den senaste rullen om en orädd arkeolog och de mystiska saker som gömmer sig i pyramider.

Bio:
Scott Pilgrim vs. The World! Äntligen allmän premiär i vårt avlånga land! Slackern Scott spelar i band, delar lägenhet med sin vän (och säng - dock bara utrymsmässigt) och dejtar en high schooler. Allt vänds upp och ner när Ramona Flowers börjar susa genom hans huvud, kanska bokstavligt talat. En subspace highway går rakt genom Scotts huvud, och efter att Ramona åkt förbi ett par gånger blir han lite besatt. För att kunna dejta henne måste han dock besegra hennes sju ondskefulla ex.
Galet? Ja. Fantastiskt kul? Ja!
Saw 3D - För man vill ju ha blodsplatter i ansiktet på biografen. Avslutande delen i serien, se den om ni vågar.

Happy Halloween!

onsdag 27 oktober 2010

Det finns saker som inte har filmatiserats.

Till skillnad från hur det ser ut ibland så är man inte tvungen att göra remakes. Det finns saker som inte har blivit filmer (eller tv-serier) ännu. Det här är några grejer vi skulle vilja se på stor eller liten skärm:

Filmer:

Good Omens av Terry Pratchett och Neil Gaiman - i regi av Terry Gilliam, plzkthx
Bläckmagi och Bläckdöd av Cornelia Funke (med samma cast som Bläckhjärta)
The Subtle Knife och The Amber Spyglass av Philip Pullman (med samma cast som Guldkompassen)
Takeshi Kovacs-romanerna av Richard Morgan - Blade Runner-mörkret men blodigare och råare
New Amsterdam av Elizabeth Bear - steampunk och en av de bästa vampyrerna
Abarat-böckerna av Clive Barker, med Clive inblandad i produktionen förstås (nu har vi fått releasedatum på bok 3: september 2011)
The lies of Locke Lamora av Scott Lynch - heistfilm i fantasymiljö!
Temeraire-böckerna av Naomi Novik - drakar och brittiska militärer i snygga röda uniformer
Jonathan Strange & Mr Norrell av Susanna Clarke - 1800-talsengland och tidlösa Faerie
Boneshaker av Cherie Priest - steampunk och krig
Tithe, Valiant och Ironside av Holly Black - mörk urban fantasy med utmärkt sense-of-wonder
Territory av Emma Bull - western med Wyatt Earp, Doc Holliday och magi
Perdido Street Station av China Miéville - vi vill se New Crobuzon!
Udda verklighet av Nene Ormes - vi vill se Nenes Malmö!
Fevre Dream av George RR Martin - en annan av de bästa vampyrerna, på hjulångare
fler Lovecraft-noveller, för att komplettera Guillermo del Toros At the Mountains of Madness
Upliftvärlden av David Brin - Space Opera med intelligenta delfiner och schimpanser
The Gone-Away World av Nick Harkaway - surrealistisk postapokalyps
The Portent av Peter Bergting - skulle kunna bli en av de snyggaste animeinspirerade mytologiska fantasyfilmerna nånsin
Santa Olivia - militärt ockuperad stad i ett ingenmansland mellan Staterna och Mexico där boxning är den enda vägen ut och folket behöver en hjälte.

TV-serier:

Fables - vi har castat tv-serien här
Morganville Vampires av Rachel Caine - den tv-serien skulle lätta vår Buffy-abstinens
Ripper - tv-serien om Rupert Giles vilda ungdom
Mouse Guard - som gjord för tecknade intriger och äventyr i den New England-inspirerade skogen.
Gothham Central - Följ polisarbetet i staden fylld av galningar och mördare, samt den där fladdermusen som alltid lägger sig i.
B.P.R.D - Hellboyfilmerna var ju tjusiga, skulle vara trevligt med en tv-serie om de andra karaktärerna i det universat.
Dogs - mangan är super, animen borde bli lika bra.

Ni kommer säkert på flera bra ni också, eller hur?

tisdag 26 oktober 2010

Ett trefaldigt leve!

Idag firar vi treårsjubileum! Kom in och fira med oss, vi bjuder på massor av godis! Vi bjuder också på gratis serietidningar! Kom in och rota i fyndlådan (så länge de räcker). Vi hade ju velat bjuda på en av de här tårtorna också men tyvärr hann vi inte baka ...

fredag 22 oktober 2010

Fantabulös fin framtids-filmfredag

Biopremiär:
Legenden om ugglornas rike - Ugglor i rustning i 3D!
Paranormal Activity 2 - Uppföljaren till den stora skräcksuccén från förra året.

TV:
Lördag, SVT 2 21.15 Persepolis - film baserad på Marjane Satrapis självbiografiska serie vid samma namn.
I brist på annat än nittitallsrullar deluxe i action/thriller/dramagenren på TV så rekommenderar vi valfri TV-seriebox istället, kanske någon av dessa? Bland veckans nyheter finns även Dollhouse säsong 2, Samurai Deeper Kyo Complete Collection (alla 26 avsnitt), Doctor Who-samlingen Revisitations 1, och en box med alla 13 avsnitt av Haibane Renmei, en lågmäld, vacker och annorlunda anime-serie som rekommenderas av Nahal här.

Filmmiscellaneous:
The Hobbit har äntligen fått grönt ljus - och huvudpersoner!! Som Bilbo Baggins ska vi få se Martin Freeman! Bland dvärgarna finns Richard Armitage, Aidan Turner, Rob Kazinsky, med flera. Rykten pratar om att även bland andra David Tennant, Stephen Fry och Bill Nighy ska vara med - bara att hålla tummarna!


Idag 22 oktober är det Christopher Lloyds födelsedag! Stort grattis till Dr Emmett Brown, flux capacitorns uppfinnare, tillika Judge Doom och onkel Fester. Och i samma veva är det idag mindre än fem år kvar till framtiden så som den skildrades i Tillbaka till framtiden 2 - och io9 gör en genomgång av hur våra kök kommer att se ut då!


Remakes under produktion vi inte tänker prata om:
- Den nya The Crow som vill vara en "whole relaunch of the franchise, much more of a dark superhero type", med en huvudperson som ska vara "a much more present day character, someone more relatable to everybody", och som denne vill de ha ... Mark Wahlberg.
- En remake av Total Recall. De tittar på Colin Farrell.
- En remake av Hellraiser. Inblandade är regissör Patrick Lussier and manusförfattare Todd Farmer, som verkar gilla att göra 3D-filmer.

torsdag 21 oktober 2010

Grattis Carrie Fisher!

Hjärtliga gratulationer på födelsedagen, Carrie Fisher!

onsdag 20 oktober 2010

En lista över våra Stora Episka Poster.

Ibland tar vi oss tiden att breda ut oss rejält om särskilt kära ämnen. Det här är de epos vi har kallat våra Stora Episka Poster:
* Om genrer
* Det episka Neil Gaiman-inlägget på hans 50-årsdag
* Det episka inlägget om postapokalyps
* Nåbelpriset i litteratur - med alla tidigare vinnare
* Vår nördiga Spotify-spellista
* Inlägg nr 666 - the inlägg of the Beast
* Mors Dag-inlägget
* May the 4th be with you - det episka Star Wars-inlägget
* Det episka inlägget om Rymden
* Vårt förslag till casting av Fables - TV-serien
* De största nördögonblicken under 00-talet
* Det episka inlägget om Buffy the Vampire Slayer
* Nördar vs mugglare
* Det episka inlägget om steampunk
* Science Fiction-bokhandeln Malmös lista på 100 böcker du borde läsa
* "När vi pratar om vampyrer pratar vi om:"
* En utredning av urban fantasy, paranormal romance och kick-ass chick-litt fantasy
* En ytterligare utredning av urban fantasy, paranormal romance och kick-ass chick-litt fantasy
* Vi berättar en saga
* Mytologi i science fiction och fantasy
* En rant om science fiction och "Mundane-SF"
* Urban fantasy - det okända i det välkända, ett föredrag från Bok & Bibliotekmässan 2012.
* Det nördiga bokstaveringsalfabetet med ABC-rim.
Kom ihåg att kolla in kommentarerna också, det är de som kompletterar inläggen!

tisdag 19 oktober 2010

The end of the world as we know it.

Till vår fasa och förfäran upptäckte vi att vi inte har skrivit ett episkt inlägg om postapokalypsen! (Postapokalypserna?) Så kan vi inte ha det, alltså presenterar vi här vårt episka postapokalypsinlägg: vad som hände efter Katastrofen.
Var ska man börja? Med antologierna End of the World kanske, eller Wastelands, eller The Mammoth Book of Apocalyptic SF?
I den första hittar du t ex George R.R. Martin, Orson Scott Card, Arthur C. Clarke och Neil Gaiman, i den andra bl a George R.R. Martin, Orson Scott Card, Stephen King och Gene Wolfe, i den tredje Stephen Baxter, Alastair Reynolds, Cory Doctorow, Robert Silverberg, bland flertalet andra favoritförfattare.

Om man fastnar för en författare i antologierna så kanske man har turen att personen skrivit hela romaner med postapokalypsen som tema, som t.ex. Octavia E. Butler. Lilith's Brood tar avstamp i postapokalypsen, och då pratar vi om minuterna efter att jorden smällt sönder sig själv, och det utvecklas till en historia om människans överlevnad och till vilket pris den kommer.

I Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij hittar vi världen i spillror efter ett kärnvapenkrig. Moskva är en övergiven stad, och de som överlevde har bosatt sig i metrotunnlarna. De är inte de enda som bor där dock, strålningen har skapat mutanter som finns både ovan jord och under. Efter att ha läst den här lovar jag att ni aldrig kommer att kunna se på en bibliotekarie igen utan rysningar ...

S. M. Stirling har skrivit inte bara en utan två bokserier som båda utspelar sig i det postapokalyptiska Amerika. Historian börjar med Dies the Fire där en mystisk puls går över jorden och slår ut alla elektriska apparater. Efter är inget sig likt, det är som om naturlagarna har förändrats. Utan ström och teknologi börjar samhället snabbt falla sönder och huvudpersonerna ställs inför flera hot som livet efter katastrofen för med sig, hur ska de få föda och värme, och hur ska de försvara sig mot dem som vill använda olyckorna till sin egen fördel? Stirling har skrivit en krönika som sträcker sig över mer än en mansålder.

En riktig klassiker inom genren är David Brins The Postman. Efter att ha blivit rånad på sina egendomar lyckas historieberättaren Gordon Krantz söka skydd i en övergiven postbil. Iförd brevbärarens jacka och med en säck brev på ryggen reser han in i Oregon där människor desperat söker efter något att tro på efter att samhället har kollapsat och makten hamnat i händerna på män och kvinnor som endast tror på den starkes rätt. Detta är en riktigt bra roman som tyvärr har fått ett något skamfilat rykte på grund av den misslyckade filmatiseringen med Kevin Costner.

I am Legend av Richard Matheson (som nu även finns i svensk nyöversättning) handlar om Robert Neville, som tror att han är den sista levande människan. Alla andra har förvandlats till blodtörstiga, monstruösa vampyrer. Neville tillbringar sina dagar med att experimentera fram sätt att decimera de oräkneliga fienderna, och söka efter mat och vatten. På nätterna sitter han barrikaderad, och utanför väntar vampyrerna och mässar: "Neville ... Neeville ..." Finns också som film (med mycket ändrat).


The Road av Cormac McCarthy är kanske den mest realistiska - och därmed kanske den mest deprimerande - av skildringar av livet efter katastrofen. En far och en son, med en pistol och några få ägodelar, är på väg genom ett helt ödelagt landskap. Överlevnad är det enda som gäller, till vilket pris som helst. Dialogen kommer att krossa ditt hjärta. Finns också som film.

Jeanne duPrau - City of Ember. En liten del av mänskligheten kom undan katastrofen och bosatte sig under jorden - och blev kvar där för länge. Nu börjar turbinerna hacka, glödlamporna flimra. Men finns det någon som vet hur man tar sig upp till ytan längre? Någon som minns att det ens fanns en yta? Finns också som film.

Kortare om fler titlar:
Stephen King - The Stand. Ca 99,4% av mänskligheten dör i superinfluensan Captain Trips. De som är kvar kämpar för överlevnad, och - delade i två läger - mot varandra. Finns även som graphic novel och tv-serie.
Walter M Miller - A Canticle for Leibowitz. Efter det stora kriget som sånär utplånade mänskligheten, samlar en grupp munkar ihop fragment av den kunskap som finns kvar. Men kommer historien att upprepa sig?
Mary Shelley - The Last Man. En av de tidigaste postapokalypserna (1825) skildrar mänsklighetens sista tid under utrotning i en världsomfattande pest. Läs mer här.

John Wyndham - Day of the Triffids. Klassiker från 1951. Efter att nästan hela mänskligheten blivit blind är människor lätta offer för varandra - men framför allt för de köttätande växterna triffiderna. Finns som gammal film och ny tv-serie.
Nevil Shute - On the Beach. Klassiker från 1957. Efter det stora kärnvapenkriget är Australien en av de få platser på jorden där det fortfarande finns liv ... men hur länge till? Finns också som film.
Nick Harkaway - The Gone-Away World. Utspelar sig efter The Go-Away War efter vilket verkligheten aldrig riktigt blir sig själv igen. Läs mer här!

Steven R Boyett - Ariel. Istället för "a boy and his dog" har vi här "a boy and his unicorn" i en postapokalypsfantasy, där modern teknik gått under och magin återkommit. Uppföljaren Elegy Beach, andragenerationspostapokalyps, har precis kommit ut.
George Stewart - The Earth abides. En mystisk pest har utplånat nästan hela mänskligheten, som de tenderar att göra. De få överlevande försöker skapa sig ett nytt, enklare, liv, utifrån de resurser som står dem till buds.
José Saramago - Blindheten. Ännu en version av att nästan alla blir blinda, och samhällskaoset som följer.
Sedan finns det förstås mycket inom subgenren zombie-apokalyps, vilket vi lär återkomma i med en särskild post för sig.

Spel!
I slutet av november släpper förhoppningsvis WotC sin nya version av klassikern Gamma World. I det 25e århundradet finns det ingen plats för civilisation, däremot finns det plats för radioaktivitet, laglöshet, mutationer. Nu kan du dungeoncrawla med ett järnrör, en laserpistol, en muterad jätteskalbagge och en mohikanfrilla. En av inspirationerna till sveriges egna Mutant släpps igen som komplett spelvärld till DoD4.

Svenska rollspelet Mutant är ju nu tyvärr helt ur tryck. Men Henrik Örnebrings roman Blodsmak som utspelar sig i Mutants värld-efter-katastrofen finns fortfarande att få!

Tecknat!
The walking dead - OK, vi skulle vänta med zombieapokalypsen men kan inte utelämna det bästa som har hänt serievärlden på de senare åren. The Walking Dead utforskar hur människan förändras när hon inte längre har det samhälle som vi har vant oss vid som stötta. Om du är utlämnad till dina egna kunskaper i kampen mot de levande döda och de rester av människor som vandrar på jorden, vem kommer du att bli? En suverän serie om världen efter zombiekatastrofen, men ännu mer om det mänskliga sinnet. Kommer snart som tv-serie!

Old man Logan - Kampen är över och hjältarna förlorade! Efter massiva slag mellan superhjältar och superskurkar stod de senare som segrare. Hela USA delades upp mellan vinnarna och de få hjältar som överlevde drog sig tillbaka. Vår kära Logan lever som en enkel bonde med sin familj på Hulkfamiljens ägor. Hans tidigare liv är ett dåligt minne tills han en dag måste följa med den numera blinda Hawkeye på en resa genom det förstörda landet. Detta är ett epos där större delen av Marvels galleri finns representerat på ett eller annat vis, Wolverine goes Mad Max!

Y the last man - I en oförklarlig händelse dör samtliga manliga varelser på jorden ... utom Yorick Brown och hans tama (ganska) apa Ampersand. Kvinnorna börjar mödosamt bygga upp samhället igen, självklart inte utan strider om makten, och hemliga agendor, och olika sätt att hantera den nya värld de finner sig i. Och under tiden är Yorick lovligt byte - kanske är han nyckeln till mänsklighetens fortsatta överlevnad, men hur, och varför? Och vem vet varför det som hände hände?

Eden It's an endless world - Vi får följa några unga överlevare av epidemin som förvandlat nästan alla människor till sten. De som finns kvar måste bli nästan lika hårda för att klara sig, men det finns också välbehövliga glimtar av mänsklighet och kärlek. Både gripande och tänkvärd. Läs mer här!

Tank Girl - En flicka, en stridsvagn och hennes muterade kängurupojkvän drar genom den australienska öknen på äventyr fyllda av svordomar, öl och punk. En serie som har blivit en ikon. Kom även som film 1995.

DVD!
Mad Max - Filmtrilogin som introducerade den stora publiken till nitar, motorer och vilda frisyrer i den postapokalyptiska framtiden. En fjärde film är nu i startgroparna.
Twelve Monkeys - "5 billion people will die from a deadly virus in 1997 ... The survivors will abandon the surface of he planet ... Once again the animals will rule the world..." - Excerpts from interview with clinically diagnosed paranoid schizophrenic, April 12, 1990 - Baltimore County Hospital.
Jericho - Livet i Småstad, USA efter att en kärnvapenexplosion synts på horisonten och alla kommunikationer klippts av.
Survivors - Virus. Nästan alla döda. Överlevare som måste vänja sig vid en helt ny värld. Remake av serie från 70-talet.
Waterworld - Den bättre av Kevin Costners besök i en dystopisk framtid. Polarisarna har smält och täckt klotet med ett oändligt hav. På detta hav seglar "The Mariner", en muterad enstöring som av en slump räddar en flicka med en speciell tatuering som kanske kan leda dem till land. Dock är han inte den enda som är på jakt efter land..
The Book of Eli - Denzel Washington som mänsklighetens kanske sista hopp, en ensam krigare på vandring genom ett postapokalyptiskt Amerika, jagad av Gary Oldman.
Omega Man - också löst baserad på I am Legend, med Charlton Heston som den siste mannen.
La Dernier Combat - En tidig film av Luc Besson. En svartvit framtidsvision där en man tar sig fram i ett förstört landskap med stumma människor, tystnad, ensamhet och en ung Jean Reno.


Ja, vi vet, det finns mer. Mycket, mycket mer. Vi har bara skrapat på ytan. Och dessutom glider gränserna mellan postapokalyps och dystopi, och mellan postapokalyps och skildringar av själva katastrofen. Ytterligare en bra lista med fler tips finns hos AbeBooks, och självklart hyser Wikipedia en lååång lista. Ge oss gärna era egna tips i kommentarerna!

/Hela besättningen, packade och klara och på väg mot bunkern och säkra på att vi glömde spisen på ...

Augustpriset, fjärde kategorin.

Igår presenterades de nominerade till Förläggareföreningens Augustpris inom tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Idag, på moderskeppets hemsida, presenterar SF-bokhandeln via Maths de nominerade inom kategorin Icke-realistiskt! De nominerade är:

Lars Jakobson: Vännerna (Bonniers)
John Ajvide Lindqvist: Lilla stjärna (Ordfront)
Nene Ormes: Udda verklighet (Kabusa)
Karin Tibeck: Vem är Arvid Pekon? (Man av skugga)
Karl Johnsson: Mara från Ulthar (Kolik)
Johannes Heldén: Science fiction (Bonniers)

Salut för initiativet och grattis till de nominerade från Malmö!

lördag 16 oktober 2010

Vad man gör när man skrivit klart en episkt lång episk fantasy-serie

Episk fantasy har ju en tendens att bli riktigt lååånga serier av böcker. När en författare lyckats ro en sådan i hamn - vad ska de då ta sig för därnäst? Här är några aktuella exempel på vad man kan hitta på:

Göra något helt annat!
Katharine Kerrs långa Deverry-saga har nu nått sitt slut med 15 böcker; den sista boken, The Silver Mage, har nyss kommit in i pocket. Och Kerrs nästa projekt blir - kick-ass chick-litt urban fantasy noir! License to Ensorcell (februari 2011) utspelar sig i San Francisco där övernaturliga agenten Nola O'Grady får en ny partner och ger sig ut på jakt efter en seriemördare som siktat in sig på varulvar.



Göra något helt annat - och sen gå tillbaka!
Terry Goodkind avslutade 11 böcker långa Sword of Truth-serien med Confessor 2008. Därefter kom han med The Law of Nines (nu kommen i pocket) - en bladvändarthriller i vår värld i nutid. Och efter detta kommer nu Richard och Kahlan tillbaka! The Omen Machine (februari 2011) är första boken i "a new cycle of tales" som utspelar sig direkt efter Sword of Truth men kan läsas fristående.



Göra något minst lika episkt!
Nästa år kommer Brandon Sanderson att ha avslutat Robert Jordans The Wheel of Time, vilket kommer att göra 14 böcker varav Sanderson spökskrivit de tre sista (bok 13, Towers of Midnight, kommer i nov 2010). Och den gode Brandon verkar ha fått blodad tand: i år kom också hans egen The Way of Kings, vilket är första delen i en episk serie som ska bli tio episka böcker av episk tjocklek, som ska ta upp alla de vanliga episka ämnena och några nya.


Andas ut!
Steven Erikson har skrivit klart The Malazan Book of the Fallen; tionde och sista boken, The Crippled God, kommer i februari 2011. Så här skrev han på sin Facebook:
GASP! That would be me, coming up for air. How long was I down there? About twenty years, from conception to completion. The Malazan Book of the Fallen is done. Sure, editing and all that crap to follow. But ... done. I don't know who I am. Who am I again? What planet is this? Three months of butterflies ... maybe this double whiskey will fix that. Hmm. No. Delayed reaction going on here.
Men såsmåningom kommer det att komma mer. Han har kontrakt på två nya trilogier i Malazan-världen: Toblakai-trilogin (uppföljare) och Kharkanas-trilogin (prequel). Men för tillfället är förstås några månader med fjärilar mycket välförtjänta.

fredag 15 oktober 2010

Nördarna rekommenderar - Eureka och Warehouse 13!

Vissa serier vet verkligen hur man ska tillfredställa sin nördmålgrupp. Efter att ha maratonat mig igenom Warehouse 13 och Eureka senaste dagarna så måste jag rekommendera båda!
Förutom att de är späckade av referenser till andra serier och filmer, både subtila och lite mer explicita, så tar de in helt rätt extraskådespelare - Eureka har haft en uppsjö av Battlestar Galacticaskådisar, medan Warehouse 13 i säsong två satsar på Whedonverseskådisar - bl.a. dyker Kaylee och Simon från Firefly upp tillsammans. Dessutom dyker det upp två från Eureka i Warehouse 13, och som det inte vore nog med det har de gjort en cross-over mellan de två också.

Eureka är inne på sin fjärde säsong, och fått klartecken för en femte. Eureka är en hemlig stad där USA:s största snillen samlats för att göra stordåd (fast snarare odåd) och få tillgång till spjutspetsteknologi. Till den lilla staden trillar Jack Carter in, med sin dotter Zoey. Genom lite missöden slutar det med att han blir stadens nya sheriff, även om han kanske inte är lika knivskarp som resten av invånarna. En varning bara: försök inte ens hålla reda på parallella tidslinjer och dimensioner.


Warehouse 13 är Eurekas mer magiska lillsyskon, inne på två säsonger än så länge. Två Secret Service-agenter blir, efter en liten fadäs med en Aztec-blodsten och mordförsök på presidenten, rekryterade till Warehouse 13, en organisation som söker upp artefakter som har övernaturliga egenskaper och neutraliserar dem i lila gegga. Därefter arkiveras de i det oändligt stora lagret där agenterna även har sitt högkvarter. Även om de är arkiverade betyder det inte att de inte ställer till problem längre.

Saker som ställer till problem jorden runt är till exempel Edgar Allan Poes skrivbok och fjäderpenna (mayhem), Alice Liddells stora spegel (en agent fastnar på andra sidan spegeln..), Sylvia Plaths skrivmaskin (suger livslusten ur en), kameleontbomber (man märker dem bara på deras kolalukt), spökbollsboll som klonar sig vid träff (aj), magiska shorts (ökar bärarens densitet..) och en massa andra mer eller mindre användbara prylar.
Serier har jämförts med Arkiv X, vilket inte är så konstigt, men Warehouse 13 är lite mer oskyldig och inte riktigt så mörk. För det mesta.

Den gemensamma faktorn för Eureka och Warehouse 13 är just att de är mysiga tv-serier som passar alla och har en lagom dos av allt, och är fullspäckade med nördreferenser åt alla håll.

/Lina - med fyrkantiga ögon

torsdag 14 oktober 2010

No, Mr Bond. I expect you to fight!

Dags för en ny fight! Och jag säger bara en sak: Råger Mååre! Det är nämligen hans födelsedag idag. Grattis! Och därför hävdar vi bestämt att James Bond är science fiction (Moonraker! Och jetpacks! Och i nån av de nya kör han en osynlig bil) och ger oss in i en klassisk fråga (som ju dessutom har en Buffy-koppling. Andrew gillar Timothy Dalton).

Who would win in a fight?

James Bond (Sean Connery)











James Bond (Roger Moore)











James Bond (George Lazenby)











James Bond (Timothy Dalton)







James Bond (Pierce Brosnan)











James Bond (Daniel Craig)








James Bond (David Niven)