fredag 2 juli 2010

Please allow us to introduce this blog.

Jaa, kära vänner, vi hoppas att ni inte lider av hexakosioihexekontahexafobi - för det här är vårt blogginlägg nummer 666. Och det ska naturligtvis firas med stil.

Här gäller det att vara vis; den som har förstånd, han räkne ut betydelsen av vilddjurets tal, ty det är en människas tal. Och dess tal är sex hundra sextiosex.
(Uppenbarelseboken 13:18)
Eller som det heter i den nya översättningen,
Wisdom, I has it. Teh clevar ppl can do dis sum - wat iz 6 hundrad addad 3 tiemz twentey addad six. Taht is teh numbar of teh monstar!
Enligt många forskare ser det nu iochförsig ut som att det omtalade vilddjuret egentligen var en bitter metafor för kejsar Nero. Men genom tiderna och inte minst i nutida populärkultur brukar 666 oftast kopplas ihop med djävulen och/eller Antikrist, så det är vad vi tänkte breda ut oss om idag, genom ett litet axplock av några favoriter.

Djävulen har ju inte bara de bästa låtarna, han är ju också en väldigt tacksam figur att använda sig av i fiktion. Och intressantast när han inte bara är en skräckfigur som personifierar ren ondska, utan istället är en representant för frihet eller uppror på gott och ont, ett verktyg för att ifrågasätta och undersöka sådant som synd, fri vilja, kunskapens frukt, frestelser, makt, "pride and insolence".

Redan de gamla britterna utnyttjade honom (den?) för detta. T ex Christopher Marlowe i Doctor Faustus ... och både Kit Marley och Lucifer återkommer i Elizabeth Bears Promethean Age, framför allt i de tre senaste böckerna. Och t ex John Milton ... som bl a lät djävulen säga "Better to reign in Hell than serve in Heaven", något som Steven Brust plockade upp i To Reign in Hell, hans version av upproret och änglarnas fall. Och till det kan vi lägga svenske Andreas Romans roman När änglar dör.

På 1930-talet kom djävulen till Moskva för att hålla vårbal, som skildrat av Mikhail Bulgakov i Mästaren och Margarita, med paralleller till en viss påsk sådär 1900 år tidigare. På 1980-talet tröttnade Lucifer på att härska över helvetet och lämnade ifrån sig nycklarna till helvetet, och drog för att öppna nattklubb i änglarnas stad Los Angeles, återfinna sina vingar, skapa nya universa, och så vidare med alla komplikationer som följer på sånt.

Djävulen dyker också upp i South Park, Colorado, bland annat för att boxas med Jesus. Djävlar och fallna änglar krånglar till det för pojkarna Winchester i Supernatural. Azazeal i Hex är riktigt ond och läskig. Och nyligen drack Old Nick te i Doctor Parnassus imaginarium.

Några av våra favorit-Antikristi (det måste väl vara pluralformen?) är Damien Thorn, Rosemarys baby och Adam Young. Fast om vi ska välja en av dem att hänga med så får det bli Adam. Och han får gärna ta med sig Crowley och Aziraphale.





Nå men vilddjuren då? Där kan vi glödande rekommendera Hellboy av Mike Mignola, samt filmerna av Guillermo del Toro. Och den söta The Beast i Doctor Who-avsnitten The Impossible Planet och The Satan Pit. Och så naturligtvis Basement Cat, nutidens mesta nommer of soulz!

Ett axplock som sagt. Vi funderade på att samla ihop 666 exempel, men vi skulle liksom hinna packa upp böcker och sälja böcker och så också. Lämna gärna fler tips i kommentarerna! Och i denna anda drar vi också igång vår nya omröstning:

Vilket är ditt favorittal?

1 - Som i The Chosen One, There can be only one, Ensam är stark, Vi är nummer ett!

3 - Det klassiska magiska mystiska tretalet. Alvringar, feer, Zelda, häxor och musketörer. Och alla trilogier(Liftarens guide undantagen)!

Pi - Det berömdaste irrationella talet. Kan ge väldigt snygga tatueringar.

7 - Också ett väldigt magiskt mystiskt tal. Dödssynder, kardinalsdygder, dvärgar och samuraier.

13 - För den som inte lider av triskaidekafobi, det klassiska turtalet. Eller var det otur?

42 - Svaret.

666 - Se ovan.

1337 - Om du inte vet är du antagligen en n00b ^^

x - För den som föredrar variabler.

9 kommentarer:

Anonym sa...

42

Anonym sa...

Ett jävla stort tack för så många förbannat roliga inlägg, då!

Captain Fluffles sa...

Imponerande! *applåderar*

Själv föredrar jag nog 42 (inte Doctor Who-asvnittet - i alla fall inte i detta sammanhanget).

Jag vet inte ens om jag vågar säga detta, men 666 är en felöversättning i bibeln, och djävulens tal är egentligen 616, om jag inte minns helt fel. Rätta mig gärna om jag har fel!

Men 666 inlägg av den kvaliteten som ni alltid håller... Jag bockar och bugar! :D

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Enligt visa Wikipedia är det 616 som står i några av de allra tidigaste handskrifterna. Men tydligen går både 666 och 616 att fås till att betyda Nero... Eller Basement Cat, antar vi.

@Anonym: Varsågod, för fan! :)

Tobias sa...

Helt underbart inlägg! Man undrar varför det mest är hårdrockare som mest tagit fasta på djävulsestetiken vad det gäller musikvärlden.

Åka sa...

Andra bra tal med kultstatus: 17 (det mest slumpmässiga talet, eller kanske det minst slumpmässiga), och 4711 (klassisk au de cologne).

Anonym sa...

Cooolt! Magiska tal: 3,5,7,9 och 13! Säger Slade fan!

Anonym sa...

Jag är en stor fan av talet i, den imaginära enheten.

Ett annat fint tal:

Anonym sa...

Okej, den där länken följde inte med - det borde jag väl inte ha räknat med...

Jag menade i vart fall det Palme-tal som Latin Kings gjort låten "Fördomar 2" av.