torsdag 29 juli 2010

Nördarna Rekommenderar: Naoki Urasawa

Naoki Urasawa är en japansk mangaartist som står bakom en del av mina favorittitlar på mangahyllorna - Monster, Pluto: Urasawa x Tezuka och 20th Century Boys. Urasawa-sensei debuterade tidigt åttital, och har sedan dess lyckats samla på sig en inte helt oansenlig mängd priser och utmärkelser.

Monster handlar om Dr Kenzo Tenmas jakt på en psykopat som han räddade livet på när denne var barn. Serien handlar om Tenmas jakt efter Johan, och de som drabbas och har drabbats av hans gärningar. J-Fi har en fin recension av den för den hugade. Mangan finns samlad i 18 volymer, och animen finns än så länge bara att få tag i avsnitt 1-15 av sammanlagt 74 avsnitt.


Pluto: Urasawa x Tezuka är Urasawas mest ambitiösa arbete. Det är en återberättande av Osamu Tezukas Astro Boy, en av de stora klassikerna. Stilen är mer seriös, ritandet mer detaljerat och handlingen lite mörkare. Väldigt Urasawa. På J-Fi var de lyriska och avslutade recensionen med "Pluto är helt enkelt för bra för att missa!". Samlad i endast 8 volymer!

20th Century Boys hittar man i 24 volymer, varav de två sista heter 21th Century Boys. Den engelska utgivningen har kommit till nummer tio som kommer nu i tidig höst. Alltså något att prenumerera på! Det finns även en trilogi med spelfilmer som täcker serien, med vissa avvikelser. Det är en välberättad historia som hoppar mellan tidsepoker. Den har ett brett och starkt persongalleri. J-Fi säger bland annat "Slutresultatet är ett av de mest magnifika eposen som någonsin har skrivits i Japan, eller kanske i serievärlden överhuvudtaget."Stora ord, men väl valda.

/Lina, begraven under en gedigen hög med Urasawamanga.

2 kommentarer:

Michael Katsuro sa...

Ah, 20th Century Boys... Jag älskar den serien. Jag är glad att den fått en så fin utgåva på engelska. Önskar bara att den kunde komma ut oftare...

Gabi sa...

Jo. Urasawa är bäst.