lördag 30 oktober 2010

All Hallow's Read

Vi är mycket glada att hjälpa till att sprida en helt ny tradition: All Hallow's Read. Tanken är helt enkelt att på Hallowe'en ska vi ge skräckböcker till varandra!

Traditionen föreslogs av Neil Gaiman förra lördagen. Han kom på att det finns för få helgdagar där vi ger varandra böcker - i Spanien brukar man ge bort en bok och en ros på Världsbokdagen, men annars är det lite skralt. Så han föreslog:
I propose that, on Hallowe'en or during the week of Hallowe'en, we give each other scary books. Give children scary books they'll like and can handle. Give adults scary books they'll enjoy.
Förslaget har redan fått en egen hemsida och tummen upp av bland andra Stephen King och Joe Hill, spridits i blogosfären och på Twitter. Och här är några av våra rekommendationer:

För att skrämma de yngre:
Coraline av Neil Gaiman, om Coraline som flyttar till ett nytt hus, hittar en liten dörr som hon kryper igenom, och hamnar i ett liv som verkar mycket bättre än hennes vardag ... till en början.
Momo eller kampen om tiden av Michael Ende, om flickan Momo som samlar barnen för att stå emot de kusliga grå männen som stjäl folks tid. Den oändliga historien har en del riktigt läskiga bitar också.
Abarat-böckerna av Clive Barker, om Candy som hamnar i en flodvåg från ingenstans och förs till landet Abarat, där det finns mycket underbart och märkligt, men också mycket farligt.
Den svarta barnkammarboken, rim och sagor med spöken, vampyrer, häxor och monsterpingviner, för de ännu lite mindre.
Tvillingarna Thorntwaites testamente av Gareth P Jones, om två syskon som i bästa familjen Addams-anda försöker ta livet av varandra. När de för en gångs skull sluter fred fortsätter mordförsöken!
Syskonen Baudelaires olycksaliga liv av Lemony Snicket, om tre syskon vars liv är fulla av olyckor och elände och den girige greve Olaf.

För att skrämma de lite äldre:
Joe Hill: Heart-shaped box, om en rejält skrämmande hemsökelse, och Horns, om att vakna med horn och kanske andra djävulska drag också ...
Dan Simmons: Song of Kali, om levande döda i Calcutta, och The Terror, om att sitta fastfrusen i polarisen.
Andreas Roman: Mörkrädd, om att försöka bota sin mörkrädsla i en stuga ute i skogen, och Någon i din säng, om låtsaskompisar som kanske inte vill vara låtsas.
Poppy Z Brite: Drawing Blood, om yttre och inre spöken, och Exquisite Corpse, där kannibalism och nekrofili bara är förnamnet.
Jeff Long: The Descent, där man hittar tunnlar under jordytan - tunnlar som är befolkade. Kanske låg det något i de där myterna om Helvetet trots allt ...
Junji Ito: Spiralerna / Uzumaki, skräckmanga som kryper under huden på en - bokstavligen - och Museum of Terror, samlingar av rysliga skräckhistorier som bl a legat till grund för Tomie-filmerna.
Plus, naturligtvis, allt av Stephen King (nu finns även mycket på svenska igen!) och John Ajvide Lindqvist. Och så finns det förstås en uppsjö vampyrer om man känner att tänderna börjar växa lite oroväckande.

Happy happy Hallowe'en!!

1 kommentar:

Maria sa...

Åååh, John Ajvide! Aldrig förut hade jag trott att GB-gubben kunde bli skrämmande