måndag 1 november 2010

Nördarna Rekommenderar: Svenska novellsamlingar

Nyligen har två varmt rekommenderade novellsamlingar från svenska debutanter nått våra hyllor: Svenska kulter av Anders Fager och Vem är Arvid Pekon? av Karin Tidbeck.

Svenska kulter av Anders Fager

I de mörka svenska skogarna lurar gudar från bortom stjärnorna, på stadens gator och torg rör sig människor som sedan länge glömt sin mänsklighet och nu maniskt söker svaren på frågor som aldrig borde ställts. Längs landsvägar färdas monster, arga och rädda, rädda för människorna, rädda för sig själva, rädda för sin moder.

Likt de fasor H. P. Lovecraft skapade rör sig Anders Fager genom tid och rum, platser och tider i Sverige ligger till grund för den fantastiska skräck som genomsyrar alla berättelserna. Med ett enkelt och korthugget språk förmedlas bland annat stämningen på en tonårsfest, det tråkiga och öde landskapet längs autobahn eller rädslan för svenska knektar i sjuttonhundratalets fjällbyar. Till och med de korta embryon kallade fragment, där författaren delar med sig av en ofärdig idé, lyckas greppa dig och fånga läsaren i en baksidestext utan tillhörande verk.

Det känns uppfriskande och kul med mythosrelaterade noveller i det svenska samhället, ett måste för alla intresserade av skräck, rädsla eller uråldriga varelser från bortom stjärnorna.

Vem är Arvid Pekon? av Karin Tidbeck

Du kan vara lite vimmelkantig när du tittar upp från att ha läst någon av novellerna i den här samlingen. Du blinkar och tänker att nähej, verkligheten var alltså inte som du trodde. Det är mycket troligare att verkligheten är som Karin Tidbeck beskriver den, tänker du, och tittar dig omkring med antingen krypande paranoia eller dristig, nästan trotsig nyfikenhet; verkligheten har ställt sig ett stycke vid sidan av där den stod nyss.

Sedan kanske du drar ur telefonsladden och gömmer dig bakom soffan, eller också kanske du går ut i garaget för att snickra på en något rundlagd flygfarkost med oscillerande vingar. Du börjar titta på luftskepp och ångmaskiner med något som överskrider vanligt socialt godtagbart intresse. När du väntar på bussen har skyltarna du förut bara slött vilat blicken på hemliga meddelanden till dig. Du får en obetvinglig lust att skaffa stora krukor, planteringsjord och en eller ett par överraskningspåsar med blandade, omärkta fröer. Och det är innan vi ens börjat prata om vad du kommer att drömma.

I Tidbecks noveller händer det märkliga och fantastiska - det skruvade, skeva och surrealistiska - oftast med ganska små medel, men väldigt effektivt. Lyd Jeff VanderMeer och läs!

/Johan och Karin

1 kommentar:

Pål Eggert sa...

"svenska kulter" är fruktansvärt bra, även om jag kan tycka att Fager kunde kopplat loss hela Lovecraftbagaget och muterat det hela till något helt eget.
Vill man läsa mer om Lovecraft på svenska mark kan man söka sig till antologin "Necronomicon i Sverige" som har några år på nacken (och där jag INTE medverkar om någon nu trodde det :))