fredag 5 november 2010

Ny film, remake, reboot, sequel, prequel eller Dracula?

Veckans omröstning, som går i Filmfredags anda, är mer en åsiktsundersökning. Med tanke på att den här hösten har varit full av 1) nyheter om företeelser som ska filmas som aldrig har filmats förut och 2) nyheter om remakes av, snart sagt, allt, så undrar vi: när du hör talas om att det är en ny film på gång, vad hoppas du att det är för sorts film?

Vad vill du helst se?

Ny film
En film baserad på ett helt nytt manus, inklusive filmatiseringar av böcker/annat källmaterial som inte filmatiserats tidigare. Detta är ju Allting-ska-filmatiseras-hösten, och vi har många ytterligare förslag och önskemål här.

Remake
Elakt sagt, när man gör en film som har gjorts förut. Remakes på gång är nya versioner av The Crow, Hellraiser, Total recall, Den oändliga historien, Bill & Teds Excellent Adventure. Men remakes kan bli bra också: t ex Dawn of the Dead.

Reboot
1) När man gör en remake men inte vill kalla det remake, men framför allt 2) När man tar ett helt koncept som filmats förut men har ambitionen att gå tillbaka till grundstoryn och börja om på nytt. Till exempel Batman Begins, nya Star Trek-filmen och Sherlock Holmes.

Sequel
En uppföljare helt enkelt. Finns många bra exempel, som Aliens och Terminator 2, men kan också gå ... fel (Highlander 2).

Prequel
Filmen som utspelar sig före första filmen och berättar förhistorien. En Alien-prequel är på gång, och även Alien vs Predator kan väl även ses som en prequel. Annat exempel: The Phantom Menace.

Dracula
Dracula har varit med i hundratals filmer, är i själva verket kanske den mest filmatiserade karaktären någonsin (i konkurrens med Sherlock Holmes och Robin Hood). Han har liksom rest sig ur kistan över begrepp som remake, sequel osv och blivit en helt egen institution.

(Vi kan skicka omröstningens resultat till Hollywood sen ...)

4 kommentarer:

Tomas sa...

Prequel, självklart.

Att se den onde Vlad tortera krigsfångar och sen långsamt korrumperas till det värre.

Olov L sa...

Alla filmer borde handla om Dracula.

Hanna sa...

Det ska faktiskt komma en ny Dracula film The last voyage of Demeter som ska handla om skeppet Demeter som Dracula reste till England med och som enligt legenden inte hade en enda levande passagerare ombord när det nådde hamnen.

Gunnar sa...

Klart att man vill ha en ny film i första hand och då helst Gilliams filmatisering av Good omens.

Men jag vill ju också ha:

Remake
Av massa filmer där första filmen var fel, som League of extraodirna Gentlemen och Dungeons and Dragons.

Reboot
Mer speciefikt på The Prisoner, som film och som gärna får spinna över i en tv-serie. Och självklart vill jag ju ha en reboot på Blakes 7 också.

Sequel
På Highlander såklart, den har ju bara fått en tre och aldrig någon tvåa. Och trots Star Wars I-III så längtra jag lite efter de filmer VII-IX som det pratades om när jag var yngre och sexan hade haft premiär.

Prequel
På Prisoner så klart (om man inte vill se Dangerman som det).

Dracula
Varför inte, det var ett tag sedan jag såg någon bra.