Kapten Karin fick igår frågan om Pride and Prejudice and Zombies enorma framgångar är del av samma trend som Stephenie Meyers enorma framgångar. Nu när tankarna hunnit samlas är det ju guldläge för att svara även på bloggen och passa på att breda ut sig litet om bland annat fantzy, vilket vi nog utlovade för länge sedan.
Det korta svaret på frågan är: nix. Stephenie Meyers framgångar är del av den störtflodsliknande urban fantasy- och paranormal romance-trenden, och P&P&Z:s framgångar är del av den mindre men växande zombie-trenden.
Urban fantasy (storstadsfantasy som det kallats ibland) utspelar sig i nutid i vår egen värld, men med inslag av t ex magi, vampyrer, varulvar, älvor och så vidare. Ofta är det en viktig del av handlingen att en person upptäcker denna andra sida av verkligheten och måste lära sig att hantera det - och överleva det.
Boomen för urban fantasy började kanske med bl a Charles de Lints Newford-böcker, Emma Bulls War for the Oaks och Borderland-böcker, Vertigos Hellblazer och Neil Gaimans Neverwhere och American Gods. Nu är några av de stora namnen Jim Butcher, Holly Black, Caitlín R. Kiernan, Sergey Lukyanenko och Simon R. Green. Några andra av våra favoriter är Cassandra Clare och Rob Thurman.
Paranormal romance (övernaturlig romans) är romansböcker med övernaturliga inslag. Den huvudsakliga handlingen är det romantiska / erotiska spelet mellan kvinnan och mannen (eller kvinnan och männen, eller vilka könskombinationer som helst egentligen, i singular och plural), och en eller båda av dem är t ex vampyr, varulv (eller annan hamnskiftare, kattdjur är populära), demon eller tidsresande högländare.
Väldigt ofta är det just det övernaturliga inslaget som är kruxet mellan de älskande: man borde inte älska en vampyr - men de kan inte låta bli! Stora namn är Stephenie Meyer, Christine Feehan, J. R. Ward och Sherrilyn Kenyon. Och för er som undrar: Smart bitches read trashy books!
Fantzy har vi på SF-bokhandeln Malmö myntat som namn för en kraftigt växande genre som blandar urban fantasy och paranormal romance.
Det romantiska intresset ska finnas där, men det viktiga är den övernaturliga handlingen. Hjältinnan ska ha skinn på näsan, gärna slåss mot monster, ofta komma med kaxiga one-liners och inte definieras av sitt förhållande till männen runt henne. Och det ska vara minst en svettig scen per bok. Bland fantzy-författarna hittar vi t ex Charlaine Harris, Laurell K. Hamilton, Kelley Armstrong, Richelle Mead, Patricia Briggs och Kim Harrison. Buffy, slayer of the Vampyre, passar förstås också in här!
Självklart är gränserna flytande mellan genrena också... Litet siffror på det, från Locus: de började skilja ut paranormal romance som en egen genre 2007, i sin årliga genomgång av utgivningen inom våra områden. År 2007 gavs 290 paranormal romance-titlar ut, 2008 hela 328 titlar. Den enda genren som är större är fantasy, med 460 resp. 439 titlar. (Locus räknar säkerligen fantzy till paranormal romance, Nerd Central Skåne ligger ju litet före...)
Zombies har vi skrivit mycket om - vi visste ju långt innan Time att de är de nya vampyrerna. Den trenden tog nog mest fart med Max Brooks Zombie Survival Guide, som man definitivt bör ha tillhands för att vara förberedd. Vi vill också rekommendera Shaun of the Dead!
/Karin och Nene
fredag 17 april 2009
Urban fantasy och paranormal romance och zombies
Etiketter:
fantzy,
genrer,
stora episka poster,
urban fantasy,
zombies
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Tackar! Behövde en genre att placera det här boken under:
http://www.myskoteket.se/bocker/a-madness-of-angels-trailer
Får helt enkelt bli Urban!
Vad bra ni reder ut begreppen för oss! Jag visste det inte tidigare men jag måste ju vara en paranormal romance-junkie. *skriver ned alla författartips*
Paranormal Romance är det som växer starkast i Staterna just nu så du lär inte vara utan framtida läsning Fia!
Tomb: jo visst är det en urban fantasy-bok!
Skicka en kommentar