torsdag 2 april 2009

Internationella Barnboksdagen

2 april varje år - H. C. Andersens födelsedag - firas Internationella Barnboksdagen! Även på SF-bokhandeln finns en massa barnböcker vi kan tipsa om.

Neil Gaimans och Charles Vess Blueberry Girl började som en dikt till Tori Amos när hon skulle bli mamma. Vi får följa blåbärsflickans väg mot vuxenvärlden, skyddad av ljuset och mörkrets drottningar, och alla andra makter som kan tänkas hjälpa henne. Andra av Neils böcker som mer eller mindre kan räknas som barnböcker är bl a Coraline, The Graveyard Book, M is for Magic, The Dangerous Alphabet (med Gris Grimly), The Day I Swapped My Dad For Two Goldfish (med Dave McKean) och den kommande Crazy Hair (också med Dave McKean).

Alice i Underlandet borde självklart alla barn läsa - och alla vuxna. För att fantasi inte har några gränser. Vi har den på svenska och på engelska och ser fram mot Tim Burtons film!

Vi kan även varmt rekommendera alla Tove Janssons muminböcker, bilderböckerna Hur gick det sen? och Vem ska trösta Knyttet? samt den tecknade serien, både på engelska och svenska.

Andra måsten: Den oändliga historien och Momo av Michael Ende; Bläckhjärta-trilogin av Cornelia Funke; Peter Pan av J. M. Barrie; Den mörka materian av Philip Pullman; och många, många fler.

Även om andra - eller rentav du själv - ser dig som vuxen, så har du idag den perfekta ursäkten att läsa barnböcker. Du vet att du vill.

3 kommentarer:

Fia sa...

Of course I want to! Den mörka materian läste jag i samband med att Gyllene kompassen gick på bio... fullkomligt älskade den!

Daniel A. sa...

Eftersom Blueberry Girl nämns måste jag ju lägga till A Circle of Cats, av Charles de Lint och Charles Vess. Också en mysig och trevlig barnbok.

Nene sa...

Och Woves in the Walls av Neil Gaiman och Dave McKean!