onsdag 30 juli 2008

Pride kapitel 4: I trans

Nästa regnbågstema är transor. Och eftersom det här är SF-bokhandeln finns det många märkliga sätt att vara trans på...

Doctor Frank-N-Furter.
He's just a sweet transvestite (sweet transvestite) from Transsexual Transsylvania. And in just seven days he can make you a man!


Orlando.
Det är kanske inte helt självvalt, men Orlando tar sin förändrade kropp med jämnmod och gör bästa möjliga av den. Inte nog med att boken är fantastisk, filmen är sagolik och Tilda Swinton får allas hjärtan att klappa extra.


The Fool.
Beloved, från Robin Hobbs serier, lever som man eller kvinna efter eget tycke och när han/hon blir tillfrågad om sitt kön bara svarar- det har ingen annan med att göra! Förutom att välja hur han/hon blir uppfattad av omgivningen föddes Beloved som albino och mörknar under tiden som de tre trilogierna utspelar sig. En transformation i sig.

Monstrous Regiment.
Alla unga män har dragit ut i krig och ändå kräver armén fler rekryter. Är det då underligt att den nya gruppen behöver lite extra hjälp i sin uniformering? Hjälp som består av ett par listigt ihoprullade sockar. Naturligtvis är de inte ensamma om att ha tagit till denna extra utrustning, det finns många likasinnade.

Four-BEE.
I denna märkliga stad är befolkningen uppdelad i de vuxna och "the Jang." The Jangs liv går ut på att leva så vilt, depraverat och utsvävande som möjligt. Och om det skulle råka ta livet av någon är det inga problem: det är bara att kvittera ut en ny kropp. Manlig eller kvinnlig lika valfritt som lila hud eller diamanthår. Å andra sidan är kärleksparen udda nog alltid heterosexuella - om man skulle råka få samma kön som den man är förtjust i så väntar man tåligt till nästa kroppsbyte... Tanith Lees
Biting the sun är en SF-klassiker från 70-talet.


Vi märker att vi börjar upprepa våra rekommendationer, förresten... Boktips mottages tacksamt! Önskemål om temalistor också!

/Janet & Magenta (It's just a jump to the left!)

Inga kommentarer: