torsdag 4 februari 2010

You are now entering L-space

Vi fick ett mejl från en student i Biblioteks- och informationsvetenskap, som ska skriva sin masteruppsats om bibliotekariens roll i fantasylitteratur!

Hon tänker använda Bibliotekarien i Pratchetts böcker om the Discworld, och ber oss om hjälp att hitta böcker han spelar en mer framträdande roll i? Jag har själv inte läst alla, men minns bland annat att han lirar trummor i Soul Music, ingår i Stadsvaktens "Specialare" i Thud! och färdas genom L-space framför allt (?) i Small gods. Men det var ett tag där jag läste en massa Pratchett-böcker efter varandra, och de flyter liksom in i varandra en anings aning ... så om det är någon som har mer att tillägga så är ni väldigt välkomna!

Fantasy-bibliotek och -bibliotekarier är ju för övrigt ett utmärkt ämne som även vi vill fördjupa oss i. Ni som har fler att lägga till, ös på i kommentarerna!

Lucien, bibliotekarie hos Dream of the Endless - i biblioteket som innehåller alla böcker som någonsin drömts om, inklusive de som aldrig skrivits...

Cheshirekatten förestår The Great Library i Thursday Nexts värld. Det Stora Biblioteket samlar samtliga utgåvor av alla böcker, inklusive den utgåva som ligger till grund för de böcker vi läser ute i världen (om något ändras i den ändras alla utgåvor). I Det Stora Biblioteket ligger också The Well of Lost Plots, där man hittar opublicerade och ännu icke färdigskrivna böcker.

Elinor Loredan, Meggis gammelmoster i Bläckhjärta, är snarare boksamlare än bibliotekarie, men hennes privata bibliotek går sannerligen inte av för hackor - och nåde den som ruckar på böckernas ordning eller är oförsiktig med dem.

Bufkin, en bevingad apa från Oz, har hand om biblioteket i Fabletown och finns oftast på plats i the business office för att förse Snövit, Prince Charming och de andra med lämpligt källmaterial... om han är på humör. Och nykter.

Och självklart måste vi ha med Babs Gordon, även känd som Batgirl - librarian by day, spirited crimefighter by night!

Och biblioteket i The Librarian-filmerna, som inte bara samlar böcker utan också artefakter. Hur coolt är det inte att ha Teslas dödsstråle, Graalen och gåsen som lägger guldägg i sitt bibliotek? (Det är dessutom väldigt coolt att ha Sputnik i sitt bibliotek, som somliga har... vi är inte alls avundsjuka... jo, det är vi...)

Biblioteket i Rosens namn är ju ett annat drömbibliotek, även om det sköts av onda munkar. Inte bara innehåller det böcker som troddes försvunna - som Aristoteles poetik om komedi - det är dessutom uppbyggt som en labyrint. Bonuspoäng för alla bibliotek som är uppbyggda som labyrinter.

Som Det Stora Biblioteket i novellen Biblioteket i Babel av Jorge Luis Borges, som utspelar sig i "Universum (som andra kallar Biblioteket)" med sina ändlösa hexagonalgallerier sammanbundna med spiraltrappor, där alla tänkbara böcker finns... läsliga eller inte.

Fler boktips mottages tacksamt!

Ook.

/Kapten Karin, bibliotekarie

10 kommentarer:

Carlsson sa...

Cheshire-katten är faktiskt också bibliotekarie, i Jasper Ffordes böcker om Thursday Next. Läs mer på http://en.wikipedia.org/wiki/Characters_in_the_Thursday_Next_Series#The_Cheshire_Cat.

Gabi sa...

Det finns många böcker, antikvariat, bibliotek, galna boksamlare och annat bibliofilt i det absurda äventyret "The City of Dreaming Books" av Walter Moers.

Discworld-bibliotekarien tycker jag har en framträdande roll i bland annat The Science of Discworld II, som behandlar Shakespear, älvor och mänskligheten som "pan narrans" - den berättande apan ;)

Han blir sjuk i The Last Continent, åker till månen i The Last Hero, blir kidnappad av en gigantisk kvinna i Moving Pictures och är med på ett bröllop i Lords and Ladies.

Gabi sa...

Man ska inte heller glömma Madame Pince, hon som strängt blänger på studenter som stör lugnet i Hogwarts bibliotek.

Warped sa...

Kanske inte en litterär figur, men man får ju inte glömma Rupert Giles!

Warped sa...

Glömde ju Brandon Sanderson.

http://www.awfulagent.com/images/art/alcatraz.jpg

J-h:n sa...

Men fantasylitteraturens förnämsta bibliotek måste väl ändå vara Citadellets bibliotek, som förestås av mäster Ultan, i Gene Wolfes The Book of the New Sun (visserligen nära besläktat med Borges bibliotek i Babel). Missa inte kapitlet "The Library of the Citadel" i volym 3, där biblioteket inte nämns rent ut annat än i kapitelrubriken. Wolfe är en lurig typ.

Andreas sa...

Jag kommer att tänka på Ninth Gate, fast de är kanske mer antikvarier än bibliotikarier....

Mackan sa...

Bibliotikarier är onda, har jag lärt mig i Historikern av Elisabeth Kostova (de är i maskopi med Dracula...)

Brtoman sa...

Världens hårdaste bibliotekarie är Rex i Rex Libris

http://www.jtillustration.com/rex/issues.html

queera bibliotekarien sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.