fredag 26 februari 2010

Tell a fairy tale day

Idag 26 februari är det som vanligt Tell A Fairy Tale Day! I fjol berättade vi och ni en lång fin saga. I år tipsar vi om andra som berättar sagor ... och avslutar med en början på en saga, som ni får berätta vidare på!

I Fables träffar vi förstås många sagofigurer. Snövit, Askungen, Törnrosa, deras gemensamma ex Prince Charming, Stora stygga vargen, med många fler. Om ni inte redan fastnat för Bill Willinghams mästerliga sagobygge är det hög tid!

Gregory Maguire berättar om Oz:s historia ur olika, tidigare orättvist behandlade karaktärers synvinkel: den "onda" väst-häxans i Wicked, hennes sons i Son of a witch, och lejonets i A lion among men. Maguire har också berättat om Askungen ur en av styvsystrarnas perspektiv i Confessions of an ugly stepsister. En annan Oz-berättelse är Dorothy of Oz i mangatappning.

Fler styvsystrar: i The stepsister scheme drar Askungen, Törnrosa och Snövit ut för att rädda den stackars bortrövade prinsen. I uppföljaren The mermaid's madness berättar de vad som verkligen hände med den lilla sjöjungfrun. Den lilla sjöjungfrun har ju också inspirerat Ponyo!

Prinsessorna har också haft andra inkarnationer. Törnrosa får sin saga omberättad i Beauty och i Spindle's End, Snow White & Rose Red är en eponymt benämnd fantasyroman (av Patricia Wrede som dessutom har skrivit Prinsessa söker drake) och Snövit är också huvudperson i Snow White & the seven samurai.

I Nursery Crime-serien av Jasper Fforde gästspelar flera olika sagor i en osannolik äggröra av Humpty Dumpty, grötsmuggling, psykopaten The Gingerbread Man, deckarhistorier och ordvitsar.

Det gröna träskmonstret Shrek lever i en värld där sagorna är väldigt närvarande, i nya tappningar förstås. Där har vi Mästerkatten i stövlarna, den goda fén, prinsessan och kungariket, de talande djuren och så Pinocchio. Den lilla trädockan som vill bli en riktig pojke får snart sitt eget tecknade album också. Pinocchio the vampire slayer är precis vad det låter som, och grabben har ett oändligt förråd av pålar tack vare lögner och en förhäxad näsa.

The Graveyard Book av Neil Gaiman är en återberättad Djungelboken, den här gången med en kyrkogård istället för en djungel och en vampyr istället för Bagheera.

Once upon a time är spelet för alla som vill ta kommandot över sin egen historia. Med ett slut att arbeta mot och kort som visar välkända karaktärer, händelser och saker ska man få sagan att gå åt det håll man tänkt sig. Samtidigt som man följer sagans regler förstås.

Och nu är det berättardags! Berätta vidare på sagan i kommentarerna ... Sort of go crazy, you know, no rules. Den börjar såhär:

Det var en gång ... en elefant. Som hade en ballong.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ballongen sprack.

Tilde sa...

Och hundra gula fjärilar föll ut.

Anonym sa...

Det tyckte han var spännande på ett underligt sätt och gick för att hitta en artfrände att dela förtjusningen med.

Svärd sa...

Men först var han tvungen att limma ihop ballongen igen. det är ju så svårt att flyga från en bergstopp utan en ballong.

Captain Fluffles sa...

"Snablar vad det blåser här uppe," sa elefanten innan han drog fram sin fruktade limpistol från sitt axelhölster.

Chen sa...

Vill ni ha sagor i modern tappning så kan jag tipsa om Ash av Malinda Lo (en annan variant av Askungen, förstås) och The World More Full of Weeping av Robert J. Wiersema (om en annan sorts skogsrå). Mycket bra böcker, båda två!