tisdag 14 april 2009

Zombies abound!

Så, påsken är över och med den årets hittills längsta bokrast för Nene och Karin. Vi gick hem med varsin hög böcker för att njuta påsken på bästa sätt och överst i högen låg varsitt halvläst exemplar av Pride and Prejudice and Zombies. Vi har pratat om den förut, i fan-girlish anda, och hade stora förväntningar på den.

Och förväntningarna infriades! Vi fick precis det vi hoppades på: Pride and Prejudice med zombies! Boken består till stor del av Jane Austens originaltext, vissa ord är utbytta, vissa meningar tillagda och ibland (men mer sällan) är hela stycken nyskrivna. Mest för att göra plats för horderna av levande döda som vill äta engelsmännens saftiga hjärnor men också för att släppa in den humor som ligger i utkanten av Austens originaltext.

En sann publikfriare är Wickhams öde, som är lämpligt för en sådan kanalj (till skillnad från Austens mesigare variant), en annan är Darcys referenser till vilka "balls" han egentligen talar om. En publikfriare som vi hade hoppats på men som vi inte blev unnade var Mrs Bennets blodiga frånfälle. Nejdå, här var Grahame-Smith tvungen att hålla sig till originalet... *suck*

Nenes vana trogen hade hon redan vid första halvan av boken blivit uppslukad av försök att få ihop kronologin och logistiken i alla dessa resor till Öst. Vid andra halvan av boken var hon uppslukad av historien och tyckte att det var helt logiskt att överklassen åker till Japan och Kyoto medan medelklassen fått nöja sig med Kina och resor landvägen. Det är utmärkta ersättare för the Grand Tour och för dem som fått nöja sig med gamla goda England.

Karin (som inte kunde låta bli att tänka på originalromanen som "den censurerade versionen") jämförde flera gånger med Tom Hollands The Vampyre - här får man samma känsla av att den övernaturliga förklaringen är den mest logiska och begripliga. Vår typ av logik alltså!

Och det var inte bara vi som hade längtat efter Regency-zombies, så tyvärr är boken slut för tillfället. Men fler är på gång från England! Hoppas bara inte att de bär smittan med sig i lådorna...

P.S. Time Magazine har upptäckt att Zombies are the new vampires. Vi kan ju bara säga, Well duh. Det visste vi väl! ;)

5 kommentarer:

Fia sa...

Grrrr aaargh, vad zombigt! Jag måste genast börja på mitt egna exemplar, måste bara läsa ut boken jag håller på med. *speedar igenom*

Fia sa...

Btw, (jag vet inte om ni sett Buffy men jag antar det) är det någon fler än jag som hör Andrew framför sig när man läser titeln "The Vampyre"?? Syftar förstås på slutet av säsong sju... ;)

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Jepp, jag betonar alltid "The VamPYre" :)
/Kapten

Myskoteket sa...

Ser mer ut som varulvar är de nya zombierna!

Nene sa...

Jodå, Andrew med pipan i handen och rökrocken på!