torsdag 2 februari 2012

Årets bästa 2011, kapitel 1

Vi har skrivit årets bästa-listor med det mest fantabla vi läste 2011; de kommer att komma upp på hemsidan också, tillsammans med våra kollegors i Stockholm och Göteborg listor, men vi dubbelpostar på bloggen för att kunna ha kvar dem under Nördarna rekommenderar-taggen.

Och kolla: Locus har också lagt upp sin 2011 Recommended Reading List!

Idag: Karins bästa 2011.

Årets bästa nya bekantskaper:

Zoo City av Lauren Beukes, årets Arthur C Clarke Award-vinnare, något så ovanligt som en sydafrikansk urban fantasy/dystopi. Något har hänt som förändrat livsförutsättningarna för alla människor: alla som begått ett grovt brott bär sin skuld fullt synlig för alla andra, i form av ett djur. I Zoo City i Johannesburg bor "the animalled", de skyldiga, och deras djur. Men man får även en gåva tillsammans med sitt Djur. Zinzis gåva är att hon kan hitta förlorade saker, och hon brukar sälja sina tjänster för att hitta borttappade småsaker. Dock aldrig saknade personer, av princip. Tills den dag då hon misstänks för mord och blir tvungen. Jag skulle vilja mynta termen “bister urban fantasy” för denna mörka roman där det övernaturliga inte alltid är det farligaste.

Anno Dracula av Kim Newman (från 1992) kom i omtryck i år för att visa hur en riktigt bra vampyrroman ser ut. Året är 1888. Van Helsing & co misslyckades med att besegra Dracula, som nu sitter som prinsgemål och Lord Protector i Buckingham Palace, och styr England med brutalt stöd av sitt karpatiska garde. I detta redan mörka läge börjar en mördare härja i Whitechapel. Han mördar prostituerade och styckar dem omsorgsfullt och blodigt - och hans offer är alla vampyrer. Kort sagt har Newman tagit allt det bästa från klassisk skräck och skrivit en mörk historia på tätt dimmiga gator, full av referenser till litteratur och historia, men utan att det stoppar upp historiens kuslighet, tidskänsla och smarta intrig.

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren var årets svenska sträckläsningsbok, i genren vi dubbat till glesbygdsfantasy (en systergenre till urban fantasy). Sex sinsemellan mycket olika tjejer i gymnasiet i Engelsfors, i Bergslagen, dras samman av en tragisk händelse och flera märkliga, svårförklarliga händelser. De får veta att de är de enda som kan stoppa en mörk kraft som är på väg - en mörk kraft som gör allt för att hindra dem. Att lära sig magi, att lära sig komma överens med varandra, och, visar det sig snart, att hålla sig vid liv, försvårar allt jäkelskap det redan är att vara tonåring. Ett kanske klassiskt upplägg som blivit en gripande, beroendeframkallande berättelse med mörker och mod.

The Unwritten av Mike Carey och Peter Gross var lätt årets graphic novels. Intelligent meta-litteratur och trollkarlar! Tom Taylors far Wilson skrev en superframgångsrik bokserie om den unge trollkarlen Tommy Taylor. Nu är Wilson Taylor försvunnen sedan ett par år och Tom hankar sig fram på sin andrahandsberömmelse, och är trött på att säga “Jag är inte Tommy!” Men när han börjar förföljas av Tommys ärkefiende och får sin egen identitet motbevisad är det början på svindlande äventyr där gränserna mellan litteratur och verklighet upprepade gånger rivs och möbleras om.

Årets bästa uppföljare:

The Cold Commands av Richard Morgan, uppföljaren till The Steel Remains. Mästaren av noir-sf är numera mästaren av bister fantasy. I andra boken om ärrade och märkta veteranen Ringil fördjupas karaktärerna och världsbyggandet och det läggs upp för att allt ska gå åt helvete på fascinerande sätt i kommande bok tre, The Dark Defiles.

The Red Glove av Holly Black, uppföljaren till The White Cat. Urban fantasy med alternativhistoria, i en värld där magianvändande är olagligt och alltså sköts av maffian. Om hur jäkligt det är att ha vuxit upp i en magi-/maffiafamilj där man inte kan lita på någon och man kan vara helt maktlös fastän man har tillgång till den mäktigaste magin.

The Wild Ways av Tanya Huff, uppföljaren till The Enchantment Emporium. Magisk och inspirerad urban fantasy av “mythic fiction”-slaget à la Charles de Lint och Emma Bull. Gitarristen och häxan Charlie Gale hjälper en klan selkies i kampen mot ett oljebolag som vill borra där de bor.

The Tempering of Men av Elizabeth Bear och Sarah Monette, uppföljaren till A Companion to Wolves. Ulvakarlarna är krigare som bildar band med vargar för att försvara människorna mot troll, svartalfer och annat oknytt - men detta är inte din lillasysters bonda-med-djur-magi: det är dyrköpt och fullt av svåra val och hårda strider.

(Tur att de två sista kom med där, annars hade man kunnat tro att jag valde böcker utifrån en viss omslagsestetik.)

3 kommentarer:

Reutermo sa...

Ingen "A Dance With Dragons" som bästa uppföljare? :O

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Inte på min lista - jag är skam till sägandes inte ikapp ännu ...
/Karin

min andra blogg är en TIDSMASKIN sa...

Attans, ännu mer bra tips på böcker att lägga till på den växande "Att läsa listan"...