måndag 6 februari 2012

Årets bästa 2011, kapitel 3

Dagens "Det här var bäst 2011" kommer från Johan. (Kompletta länkar kommer när hemsidan åter vaknar till liv ...)

Among Others av Jo Walton
Om du ännu inte har läst Jo Walton är detta ett utmärkt tillfälle att stifta en ny bekantskap som förmodligen kommer att vara resten av ditt liv. I hennes senaste bok Among Others möter vi Mo, en flicka med en svår barndom där hon skadades i en olycka som tog hennes tvillingsysters liv. För att undkomma sin sjuka och ombytliga moder skickas den tonåriga Mo till sin far i England. Det enda Mo och hennes far delar är deras intresse för science fiction-litteratur vilket han starkt uppmuntrar. Men det passar sig inte att en far uppfostrar sin dotter och snart skickas hon iväg av sina fastrar till ett internat där hon som Walesiska inte passar in. Men det de andra inte vet är att Mo kan se och kontakta landets småfolk, och det kommer hon behöva om hon ska klara sig undan sin mors onda blick.
Walton skapar en fantastisk värld i denna semibiografiska historia där skotten mellan fantasi och verklighet luckras upp. Paralleller kan dras till Ray Bradburys Dandelion Wine.

The Damned Busters av Matthew Hughes
Chesney Artstruther har aldrig sett sig som speciellt extraordinär. Visst är han bra på siffror, men människor har han däremot aldrig förstått sig på. Han kan läsa dem i bland, och har lärt sig hur man förväntas reagera på olika situationer, men innerst inne fortsätter mänskligheten vara ett mysterium för honom. När han en dag försöker konstruera ett femkantigt pokerbord till sin enda återkommande sociala tillställning så går det ganska snett. Av misstag åkallar Chesney en demon som raskt erbjuder honom en önskan i utbyte mot hans själ. När Chesney lyckas förklara för demonen att han inte är intresserad av ett byte sätter han igång en kedja händelser som resulterar i att strejk bryter ut i helvetet, ett och annat har de lägre demonerna och plågade själarna lärt sig av Jimmy Hoffa. För att sätta stopp för strejken lovar självaste den Mörke att Chesney får en önskan utan att behöva betala priset. Med inspiration från sin samling serietidningar bestämmer sig Chesney för att be om verktygen för att bli en superhjälte - det han får är en demon iklädd kritstrecksrandig kostym med ett huvud likt en vessla. Två timmar per dag måste demonen lyda Chesneys befallningar och de två ger sig ut i staden för att bekämpa kriminalitet. En annorlunda skildring av en superhjälte med hjärtat på rätt ställe.

The Iron Jackal av Chris Wooding
Äventyren för besättningen ombord Ketty Jay fortsätter i den tredje boken om Kapten Freys äventyr. Efter att ha kommit på fötter erbjuds gruppen med luggslitna helgpirater ett enkelt jobb av Trinica Draken. De skall bara resa in i fiendeland och där råna ett tåg, hur svårt kan det vara? Svårt nog för att Frey ska dra på sig något läskigt och besättningen igen bli jagade av halva den kända världens makthavare.
Serien om de ombordvarande på luftskeppet Ketty Jay är riktigt bra matinéäventyr, som stöpt för de som inte kan bli av med den där klumpen i magen när det inte finns mer Firefly att tillgå.

2011 var också året då jag fick upp ögonen för Daniel Abrahams vackra och vemodiga fantasyserie The Long Price. Med precist och genomtänkt berättande låter han historierna ta sin tid både berättarmässigt och kronologiskt, då det går ca 15 år i världen mellan varje bok.
I en fantasyvärld inspirerad av Asien på samma sätt som klassisk fantasy tar bitar från anglosaxisk tradition får vi möta invånarna i stadsstater som lever på att generera handel med hjälp av förslavade väsen kallade Andat. Dessa är ett koncept som har fångats och gjorts levande, t. ex. Göra-Sten-Mjuk eller Avlägsna-Det-Som-Forsätter. Varelserna hålls i schack av magiker kallade poeter. Vi får följa hur Andat och poeterna konstant kämpar om kontrollen och alla de människor, stora som små som kommer i kläm. Vuxen och tänkvärd fantasy när den är som bäst.

Om du är ett fan av Sherlock Holmes äventyr och liv, så är Kim Newmans Professor Moriarty: The Hound of the D'Urbervilles något du icke får missa. “The Napoleon of crime” som han blygsamt tituleras figurerar som en av huvudkaraktärerna i boken med hans namn. Berättare är hans vänstra hand Colonel Sebastian “Basher” Moran. En vidrig och kantig millitär som efter en karriär kantad av våld och krig ser sig som en frilansande våldman. På samma vi som Dr Watson tecknar Sherlock Holmes liv, präntar Basher Moran ned sina upplevelser med den hyperinteligente och skräckinjagande Professor Moriarty. Med en finurlig text och ett stort kunnande om kanon lotsar Kim Newman läsaren genom ett London som man vid det här laget känner igen, fast ändå inte. Allt är förbytt och berättelsens huvudpersoner står på andra sidan lagen. Likt hans tidigare böcker är Moriarty fullspäckad med fotnoter och små blinkningar åt samtiden.

Batwoman: Elegy av Greg Rucka och J. H. Williams III
En av DC:s absolut bästa serieskapare levererar precis vad vi vill ha. Batwoman är nyskapad och den nya skepnaden har inte kvar något av de tidigare Batman-suktande dragen. Istället är det en ung marinkadett som på grund av sin sexuella läggning fått lämna försvaret. Katherin “Kate” Kane blir vittne till en konfrontation mellan några brottslingar och Batman, detta inspirerar henne till att själv ta på sig manteln och ge sig ut på Gothams gator. Snabbt finner hon sig indragen i den undre världens intriger och en ny gudmoder kallad Alice verkar ha intresserat sig för Kate.
Med J. H. Williams III:s teckningar som är starkt inspirerade av art nouveau och dess nestor Mucha är Batwoman:Elegy ett av de vackraste albumen DC har släppt på länge.

Till sist måste jag dela min glädje över att det äntligen finns ett rollspel som utspelar sig i J.R.R. Tolkiens Midgård igen. The One Ring ges ut av Cubicle 7 och har än så länge gett allt de har lovat. Med stort fokus på spelgruppen och dess överhängande moral och kampvilja blir äventyrande i Midgård till slut så jobbigt och utnötande som det ska vara. Mörkret lurpassar överallt och för att klara sig från total korruption gäller det att sjunga, spela och älska när tid finns. Om du inte äter upp dina lembas kommer du sluta ditt liv som Ormtunga.

Inga kommentarer: