tisdag 8 februari 2011

Joyeux anniversaire, Monsieur Verne!

Idag 8 februari är det Jules Vernes födelsedag! En av de första science fiction-författarna och en gateway drug för säkert många av oss. Han skickade ut folk i rymden och runt månen, ner till jordens innandöme (som är mer tättbefolkat än man kanske tror), runt Jorden på 80 dagar medelst alla upptänkliga transportmedel, och ner i havsdjupen i en ubåt. Han visade också hur man kan överleva på en öde (eventuellt hemsökt) ö med hjälp av ett vetenskapligt förhållningssätt och beskrev 1863 hur Paris skulle se ut på 1960-talet. Bland mycket mycket annat. Han använde sig intresserat, engagerat och uppfinningsrikt av naturvetenskap och teknik, förutspådde eller föregrep mycket av uppfinningar och utveckling som skulle ske under 1900-talet och har varit en enorm inspiration för steampunk-genren.

Lite Verne-godis:
Interaktiva bokomslag! gjorda av Jim Tierney.
En hemmabio som hämtad ur Nautilus! av Olly Klassen.
Brädspel och kortlekar baserade på böckerna!
En samling kartor från originalutgåvorna!
Jules Verne Virtual Library med texter på flera olika språk och Jules Verne på Project Gutenberg (hurra för public domain! Alltid nåt att läsa.)
Och så filmerna: En världsomsegling under havet med Kirk Douglas och James Mason t ex. Och David Fincher och Michael Chabon håller på att jobba på en kommande film om hur Kapten Nemo byggde sin Nautilus! Mason var även med till jordens medelpunkt några år senare, Brendan Fraser följde honom dit nyligen, och Ray Harryhausen släppte loss monstren på den hemlighetsfulla ön. David Niven och Jackie Chan har tagit sig runt Jorden på 80 dagar, dock ej tillsammans. En ursnygg Nautilus inkl kapten dyker upp (sry) i The League of Extraordinary Gentlemen, både bok och film.

L'esprit humain se plaît à ces conceptions grandioses d'êtres surnaturels.

2 kommentarer:

Gabi sa...

Grattis grattis! \o/

Även animen "Nadia: Secret of Blue Water" är en sevärd version av Världsomsegling under havet.

Han inspirerade även till byggandet av världens enda och bästa tidsresande DeLorean, det är inte illa det =)

Momiji sa...

Jules Vernes hjärna i egen hög, öh, person är även en av karaktärerna i miniserien Mystery Society! :) http://mangalasaren.blogspot.com/2011/01/serierecension-mystery-society-av-steve.html