tisdag 15 februari 2011

Förflytta energi

Kära läsare, nu har vi en fråga att vidarebefordra till er igen: är det någon som har läst en science fiction-roman som beskriver tillfällen då man förflyttar energi? Ungefär som vår vän Tesla gjorde. Det är ju lätt att hitta skönlitterära skildringar av hur man flyttar föremål eller personer i t ex överljushastighet eller genom maskhål - men energi? (Och Tesla är ju med i The Prestige, men där är det ju mest hattar och magiker som förflyttas, och i Against the Day, men i den händer ju allt.) Så, fastän jag blev stumped så här på morgonkvisten, så räknar jag med att det finns massor av er därute som har läst drivor av romaner om att förflytta energi. We can has helpz?

9 kommentarer:

DcastEye sa...

Har för mig att de förflyttar energi i Ett veck i tiden. Om jag minns rätt så användes ordet energi när de beskrev tidsvecken :)

Staffan sa...

Den första romanen jag kommer att tänka på är The Gods Themselves, även om man där flyttar energi från en annan dimension i stället för från plats till plats i denna.

Sedan innebär ju alla stories där man har FTL-kommunikation av icke-post-typ (alltså att någon faktiskt levererar meddelandet) att man flyttar energi, men det är oftast inte det som är huvudpoängen.

Urrk sa...

Tålmannen har länge sökt efter en metod att skicka energi från en tidpunkt på dagen till en annan. Tålmannen är nämligen morgontrött.

Socialistsimon sa...

Julie Czerneda skickar man energi trådlöst, ungefär som wifi i Spiecies Imperative serien

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Fler kommentarer, från vår Facebook-sida:
**
I Peter F Hamiltons "Commonwealth"-serie använder de "niling d-sinks", ett slags subspacebatteri. Bara att peta in oändlig mängd energi i.
**
The Science of Star Trek har ju ett helt kapitel om teleportation som borde kunna användas.
**
‎"Hur" som i "teknobabbelbeskrivningar av hur det går till" eller som i "överföringen av energi spelar roll i handlingen"?

I det senare fallet: The Secret of the Ninth Planet av Donald A. Wollheim. Elaka utomjordingar stjäl solens energi och...(tharr be more) skickar den till Pluto.

Anonym sa...

Eftersom E=mc2 så är det ju bara att kolla efter böcker där saker teleporteras!

Åka sa...

Överföring av energi i form av mikrovågor från satelliter i omloppsbana är en idé jag är säker på att jag måste ha läst om i någon sf-bok. Minns inte riktigt vilken det skulle vara. Något av Robert Forward? Tror annars att det stod om det i Gerard O'Neills bok om rymdstationer, inspirationskälla för många sf-författare.

Anonym sa...

Jag säger som Ture Sventon; "ständigt denna Tessla"

Magister sa...

Någon av Heinleins romaner -- kan det ha varit The Unpleasant Profession of Jonathan Hoag?