fredag 16 april 2010

Nördarna rekommenderar: Octavia Butler

En författare jag inte nämnt så mycket förut kanske (hostharkel) är Octavia E. Butler. Vadan detta tjatande, kanske ni tänker? Hon är ju så bra! Det blir inte bättre än så här, om det så är en vampyrroman, postapokalyptisk SF i rymden, tidsresor eller postapokalyptisk SF på jorden. För den som bara vill ha ett smakprov finns Bloodchild: Novellas and stories. Spännande historier med väl utvecklade karaktärer, som även är rena gröngödslet för de små grå.

Seed to Harvest utspelar sig under några århundranden, där mötet mellan två övermänskliga väsen visar sig ha konsekvenser genom kommande generationer. Lojalitet, telepati och herravälde är några nyckelord för denna samling.




Civilisationen går sakta under, bit för bit, men unga Lauren har en vision om ett bättre samhälle och nya mål. Hon tar sig an en mödosam och smärtsam resa. Parable of the Sower är första delen i Lauren Olamina,
som ger en hopp om mänskligheten. Del två är passande döpt till Parable of the Talents. En tredje bok var på väg, men tyvärr avled Butler innan hon hann komma ur sin skrivkramp som satte stopp för Parable of the Trickster. Vi Butlerianer gråter blod både över förlusten av Butler och den oskrivna boken.

Butler drar sitt strå till stacken när det gäller vampyrmytologi, och spinner vidare på teman som sexualitet, identitet och individens plats i helheten.




Over and out from the Butlerian Jihad
/Lina

1 kommentar:

snowflake sa...

Nej men titta, en fellow Butler-lover! Nu blev jag glad.