tisdag 20 april 2010

Nördarna rekommenderar: Cherie Priest

Cherie Priest har kommit ut med sju romaner men det var inte förrän hon släppte Boneshaker som jag tog mig samman och faktiskt läste dem. Jag har inte ångrat det ett ögonblick.

Eden Moore-serien är tre böcker (Four and Twenty Blackbirds, Wings to the Kingdom, Not Flesh Nor Feathers) om spöken, syner, familjehemligheter och vildvuxna släktträd i Florida med omnejd. De är fina och långsamma i berättandet med en högeligen sympatisk huvudperson. (Finns inte på Moderskeppets hemsida för tillfället men går att beställa i butik!)

Boneshaker är ett mörkt och smutsigt steampunkäventyr i Seattle efter guldrushen (även om den inte helt sammanfaller med den faktiska historien). En jättelik borr, The Boneshaker, tänkt att ta sig igenom is till guldfyndigheter, öppnar en gasfyndighet under Seattle. Gasen är trögflytande och zombiefierar alla som kommer i kontakt med den. Resultatet är ett inmurat centralt Seattle och en marginaliserad befolkning utanför som kämpar för att inte gasen ska sprida sig. Men innanför murarna lever fortfarande folk, de som inte kunde eller ville lämna stan vid evakuering och de som sökt sig dit av ljusskygga skäl.
Boneshaker är den första i en serie steampunkböcker och nästa, Clementine, kommer redan i maj medan ytterligare en steampunkhistoria, Dreadnought, kommer i oktober. Goda tider för oss som vill ha vår steampunk smutsig och spännande.

Fathom är en helt annan slags bok. Den utspelar sig under tidigt 1900-tal i Florida där två kusiner träffas för första gången på väldigt länge och den ena visar sig vara fullständigt instabil. Mystiska saker händer och de två flickorna blir hantlangare till varsin entitet som båda försöker åstadkomma något med världen. Den är vacker och klingar av både Lovecraft och bibelreferenser.

-Nene i lästagen

1 kommentar:

Captain Fluffles sa...

Tack för tipset, ska lätt införskaffa en eller två av böckerna! :)