torsdag 30 april 2009

Samarbete i ny svensk serieroman


En av Sveriges mest begåvade tecknare och serieskapare, Peter Bergting, har slagit sig samman med en av de senare årens mest lästa författare Jens Lapidus för att skapa serieromanen Gängkrig 145.

Bergting har tidigare illustrerat för både svenska och utländska rollspelsförlag samt skrivit och tecknat serien The Portent. Jens Lapidus är mest känd för sin debut Snabba Cash som handlar om Stockholms undre värld samt dess uppföljare.

Gängkrig 145 är en forsättning i samma berättarstil som Lapidus tidigare verk, en stil han själv har döpt till "Stockholm noir".

/Johnny B

onsdag 29 april 2009

Obekväma sanningar?

"Metropolis: Efficient society undone by unions."


Hittade en underbar lista med obekväma sammanfattningar av filmers handlingar.
Eller vad sägs om sammanfattningar som de här?

SERENITY: Men fight for possession of scantily clad mentally ill teenage girl.
DOCTOR WHO: Elderly man serially abducts young women.
CUJO: Family neglects to give family pet rabies shots, pays price.
GLADIATOR: Convict murders head of state.
KARATE KID: Boy gains acceptance through violence.
BEOWULF: Colonists hire assassin to drive natives from land.
FRANKENSTEIN: Scientific advancement proves unpopular with general public.

Ja, detta är bara smakprov på den mängd av underbara, citatvänliga, obekväma uttalanden som finns att tillgå. Och så undrar jag - är det bara jag eller kan man ana sig till ett visst tema i beskrivandet av Gaimans filmer?

-Nene i försommarvärmen

lördag 25 april 2009

fredag 24 april 2009

Kommande - nytt från London Book Fair

Kapten Karin seglade till London Book Fair för att träffa bokförlag och få veta om det kommer några nya böcker framöver. Och det gör det! Ett litet urval:

Vi börjar med den som lär komma att sälja mest: Efter många års väntan kommer nu uppföljaren till Da Vinci-koden! The Lost Symbol av Dan Brown utkommer i september och har återigen Robert Langdon i huvudrollen, och det lär vara tempelriddare inblandade.



Och så kommer det en uppföljare till Dracula! En auktoriserad uppföljare, skriven av Bram Stokers ättling Dacre Stoker, som ska heta Dracula: The Undead. Den utkommer i september i England - och filmen som bygger på boken börjar filmas i juni!



Ray Bradburys Fahrenheit 451 ska bli graphic novel. Konstnären heter Tim Hamilton - se hans hemsida här.


Zombietrenden fortsätter, med bland annat The Forest of Hands and Teeth av Carrie Ryan. Den unga Mary bor i en by som är helt omgiven av "The Unconsecrated". Hotet utifrån blandas med hotet från Systerskapet som styr byn, och därtill kommer romantiska förvecklingar. Boken är redan på gång in till butiken!


Guillermo del Toro - regissören bakom bl a Pans labyrint och Hellboy-filmerna, som nu håller på med Bilbo-filmerna - har skrivit en skräckroman! The Strain börjar med ett flygplan fullt av mystiskt döda och fortsätter med att lik försvinner från bårhus, och kommer i juni.

torsdag 23 april 2009

Heja Världsbokdagen!

Res med en hjälte!

SF-bokhandeln är mycket stolta att presentera: Lisa Sjöbloms utställning En hjältes resa! Det är en berättelse om en mycket typisk hjälte, som man får följa från stunden då han blir utvald tills dess att han räddar världen. Utställningen visas i Stockholmsbutiken från idag 23 april, till och med 15 maj. Men om man inte hinner till hufvudstaden, misströsta icke! En hjältes resa kommer även att vara med på Lisas soloutställning i Veberöd, som kommer att hänga hela sommaren. Mer information om detta kommer. Läs mer på Lisas hemsida! Och välkomna in till butiken för att kolla in Lisas och Rikke Bakmans bok Bruna monster.

onsdag 22 april 2009

Ytterligare en mästare har gått ur tiden

Som ni säkert har hört har J.G. Ballard dött. I dödsrunor i DN och på andra ställen omtalas han framförallt för sin Solens rike men också för sin dystopiska science fiction. En science fiction som numer känns som verklighet eller som en alternativ historieskrivning. Själv läste jag hans Concrete Island när jag gick i gymnasiet (precis som Neil Gaiman gjorde, här talar han om Ballard) och gillade den skarpt. Jag önskar förstås att jag läst mer av honom medan han var i livet och därigenom gett honom min uppskattning medan han levde istället för som en hyllning efter han dött.

Jag har gått och funderat på författares förgänglighet sen i måndags och har bestämt mig för att skriva ett brev av uppskattning till en nu levande författare för att tacka för det jag läst. Så att jag har gjort det medan tid fanns. Jag tror det får bli Inger Edelfeldt. Varför inte göra mig sällskap i det?

-Nene, något modstulen

fredag 17 april 2009

Urban fantasy och paranormal romance och zombies

Kapten Karin fick igår frågan om Pride and Prejudice and Zombies enorma framgångar är del av samma trend som Stephenie Meyers enorma framgångar. Nu när tankarna hunnit samlas är det ju guldläge för att svara även på bloggen och passa på att breda ut sig litet om bland annat fantzy, vilket vi nog utlovade för länge sedan.

Det korta svaret på frågan är: nix. Stephenie Meyers framgångar är del av den störtflodsliknande urban fantasy- och paranormal romance-trenden, och P&P&Z:s framgångar är del av den mindre men växande zombie-trenden.

Urban fantasy (storstadsfantasy som det kallats ibland) utspelar sig i nutid i vår egen värld, men med inslag av t ex magi, vampyrer, varulvar, älvor och så vidare. Ofta är det en viktig del av handlingen att en person upptäcker denna andra sida av verkligheten och måste lära sig att hantera det - och överleva det.

Boomen för urban fantasy började kanske med bl a Charles de Lints Newford-böcker, Emma Bulls War for the Oaks och Borderland-böcker, Vertigos Hellblazer och Neil Gaimans Neverwhere och American Gods. Nu är några av de stora namnen Jim Butcher, Holly Black, Caitlín R. Kiernan, Sergey Lukyanenko och Simon R. Green. Några andra av våra favoriter är Cassandra Clare och Rob Thurman.

Paranormal romance (övernaturlig romans) är romansböcker med övernaturliga inslag. Den huvudsakliga handlingen är det romantiska / erotiska spelet mellan kvinnan och mannen (eller kvinnan och männen, eller vilka könskombinationer som helst egentligen, i singular och plural), och en eller båda av dem är t ex vampyr, varulv (eller annan hamnskiftare, kattdjur är populära), demon eller tidsresande högländare.

Väldigt ofta är det just det övernaturliga inslaget som är kruxet mellan de älskande: man borde inte älska en vampyr - men de kan inte låta bli! Stora namn är Stephenie Meyer, Christine Feehan, J. R. Ward och Sherrilyn Kenyon. Och för er som undrar: Smart bitches read trashy books!

Fantzy har vi på SF-bokhandeln Malmö myntat som namn för en kraftigt växande genre som blandar urban fantasy och paranormal romance.

Det romantiska intresset ska finnas där, men det viktiga är den övernaturliga handlingen. Hjältinnan ska ha skinn på näsan, gärna slåss mot monster, ofta komma med kaxiga one-liners och inte definieras av sitt förhållande till männen runt henne. Och det ska vara minst en svettig scen per bok. Bland fantzy-författarna hittar vi t ex Charlaine Harris, Laurell K. Hamilton, Kelley Armstrong, Richelle Mead, Patricia Briggs och Kim Harrison. Buffy, slayer of the Vampyre, passar förstås också in här!

Självklart är gränserna flytande mellan genrena också... Litet siffror på det, från Locus: de började skilja ut paranormal romance som en egen genre 2007, i sin årliga genomgång av utgivningen inom våra områden. År 2007 gavs 290 paranormal romance-titlar ut, 2008 hela 328 titlar. Den enda genren som är större är fantasy, med 460 resp. 439 titlar. (Locus räknar säkerligen fantzy till paranormal romance, Nerd Central Skåne ligger ju litet före...)


Zombies har vi skrivit mycket om - vi visste ju långt innan Time att de är de nya vampyrerna. Den trenden tog nog mest fart med Max Brooks Zombie Survival Guide, som man definitivt bör ha tillhands för att vara förberedd. Vi vill också rekommendera Shaun of the Dead!

/Karin och Nene

onsdag 15 april 2009

En hushållsfråga

Prinsessan Fiona vann nätt och jämnt mot Elizabeth Bennet. Men det kan bero på att alla inte har hunnit läsa P&P&Z ännu?

Denna veckan blir vi litet mer fredliga. Hade tänkt göra det som en "Who would win in a fight", men deltagarna är för... fredliga helt enkelt. Så frågan blir:

Vilken robot skulle du vilja ha hemmavid?

R2D2.
Kan spela 3D-film (och vanliga DVD:er!), öppna dörrar, navigera rymdskepp och stänga av avfallskvarnar, vilket kan vara väldigt behändigt. Kan även i några få fall servera öl och vidarebefordra post.

C-3PO
.
En diplomatrobot som kan sin vett & etikett och över 6 miljoner former av kommunikation. Möjligen litet gnällig.

Marvin.
Deprimerad paranoid android med en hjärna stor som en planet. Nästan oändligt intelligent; 37 gånger äldre än Universum; väldigt gnällig.





Pintsize.
En liten Anthro-PC med småtyket sinne för humor, som gillar kakmix och möjligen planerar att ta över världen.





Tachikoma.
Sprattliga och fulla utav liv, dessutom kan de svinga runt och skjuta på diverse ting.






Wall-E.
"In space no one can hear you clean". Wall-E överkommer de allra svåraste städjobben.








Data.
Sentient android som är andreofficerare på USS Enterprise. Väldigt intelligent men har litet svårigheter med att förstå mänskligt beteende.






GIR.
Den mest avancerade roboten som någonsin har byggts. Genialisk på alla sätt och vis antingen genom sin fenomenala förmåga att samla information eller till att skydda huset från diverse inkräktare.

tisdag 14 april 2009

Zombies abound!

Så, påsken är över och med den årets hittills längsta bokrast för Nene och Karin. Vi gick hem med varsin hög böcker för att njuta påsken på bästa sätt och överst i högen låg varsitt halvläst exemplar av Pride and Prejudice and Zombies. Vi har pratat om den förut, i fan-girlish anda, och hade stora förväntningar på den.

Och förväntningarna infriades! Vi fick precis det vi hoppades på: Pride and Prejudice med zombies! Boken består till stor del av Jane Austens originaltext, vissa ord är utbytta, vissa meningar tillagda och ibland (men mer sällan) är hela stycken nyskrivna. Mest för att göra plats för horderna av levande döda som vill äta engelsmännens saftiga hjärnor men också för att släppa in den humor som ligger i utkanten av Austens originaltext.

En sann publikfriare är Wickhams öde, som är lämpligt för en sådan kanalj (till skillnad från Austens mesigare variant), en annan är Darcys referenser till vilka "balls" han egentligen talar om. En publikfriare som vi hade hoppats på men som vi inte blev unnade var Mrs Bennets blodiga frånfälle. Nejdå, här var Grahame-Smith tvungen att hålla sig till originalet... *suck*

Nenes vana trogen hade hon redan vid första halvan av boken blivit uppslukad av försök att få ihop kronologin och logistiken i alla dessa resor till Öst. Vid andra halvan av boken var hon uppslukad av historien och tyckte att det var helt logiskt att överklassen åker till Japan och Kyoto medan medelklassen fått nöja sig med Kina och resor landvägen. Det är utmärkta ersättare för the Grand Tour och för dem som fått nöja sig med gamla goda England.

Karin (som inte kunde låta bli att tänka på originalromanen som "den censurerade versionen") jämförde flera gånger med Tom Hollands The Vampyre - här får man samma känsla av att den övernaturliga förklaringen är den mest logiska och begripliga. Vår typ av logik alltså!

Och det var inte bara vi som hade längtat efter Regency-zombies, så tyvärr är boken slut för tillfället. Men fler är på gång från England! Hoppas bara inte att de bär smittan med sig i lådorna...

P.S. Time Magazine har upptäckt att Zombies are the new vampires. Vi kan ju bara säga, Well duh. Det visste vi väl! ;)

torsdag 9 april 2009

Glad påsk!

Några påskrelaterade bok- och filmtips:

Mästaren och Margarita av Mikhail Bulgakov är inte bara en underbart rolig absurd rysk fantasy om djävulens vårbal i Moskva, den utspelar sig också delvis under påskhelgen år 33.
The Stone Gods av Jeanette Winterson är inte bara en tankeväckande och väldigt vackert skriven science fiction-roman, den utspelar sig också delvis på Påskön.

Påskhararna får representeras av:
Kamikazekaniner av Andy Riley - se söta små kaniner ta livet av sig själva på utstuderade sätt.
Watership Down av Richard Adams, filmversionen Den långa flykten, och självklart Varulvskaninens förbannelse får kontra med att skildra Bunny Power.
Fluffy är en liten luddig kanin av den gnälligare sorten.
Och så Robert Rankins The Hollow Chocolate Bunnies of the Apocalypse - både bunnies och choklad! Hur kan det bli mer påsk?

För påskkycklingarna: Robot Chicken! Seth Greens reanimerade kyckling finns att få i säsong ett, två och tre och självklart i Star Wars-version.



För påskäggen:
Humpty Dumpty gör en exklusiv gästroll i Jasper Ffordes The Big Over Easy; och som titeln antyder är frågan: trillade han ner från muren - eller blev han knuffad??
Avsnittet Bad Eggs i Buffy säsong 2. "You boiled your young?!"
I Aliens-romanen Steel Egg jagar xenomorpherna möra små människor ombord på ett äggformat rymdskepp.

Och för den påskigaste färgen av alla:
The King in Yellow! Fasan och vansinnet sprider sig i Arkham.
Sin City 4: That Yellow Bastard av Frank Miller. En riktigt nasty guling (pun different than you think).

Trevlig helg! Sol och marsipan åt alla!
/Karin och Lisa, på väg till Blåkulla

onsdag 8 april 2009

Nathan Fillion löser brott

Vi har ju tidigare glatt oss åt att Spike som cowboy ska slåss mot aliens. Och vad Caleb/Captain Mal håller på med efter Dr Horribles Sing-along-blog visar sig vara att han som romanförfattande playboy löser brott i serien Castle. Klart att Nathan Fillion kan få spela playboy precis när han vill! Men han skulle ju förstås ännu hellre få spela Captain Mal igen - för vi vill ju ha fler säsonger av Firefly!!!
(Nyheten hittad via Geek Monthly.)

tisdag 7 april 2009

Who would win in a fight? nummer Påsk.

Tack och lov - de flesta hoppas och/eller tror att människorna kommer att vinna över datorerna. Förvånande att vi fick lov att rösta så, men de vill väl invagga oss i falsk säkerhet.

Denna vecka firar vi vår stora glädje över att Pride and Prejudice and Zombies äntligen har kommit! Och den är allt vi hoppades - återkommer med recensioner efter påsk!
Det visste vi väl alla att Elizabeth Bennet hade en shaolin-mästare i sig? Vem ska vi då pitcha henne mot om hon lyckas göra slut på alla zombies som hemsöker England? Jo självklart en annan som visar att lång klänning inte alls är något hinder för att vara slagsmålskämpe: prinsessan Fiona.

Who would win in a fight?
Elizabeth Bennet vs Princess Fiona

måndag 6 april 2009

Öppettider i påsk

Blåmåndag 6 april - Skärtorsdag 9 april: 10 - 18,30
Långfredag 10 april: Stängt
Påskafton 11 april: 10 - 14
Påskdagen 12 april - Annandag påsk 13 april: Stängt

Lägg ägg! Eller, jag menar, Glad påsk!

torsdag 2 april 2009

Internationella Barnboksdagen

2 april varje år - H. C. Andersens födelsedag - firas Internationella Barnboksdagen! Även på SF-bokhandeln finns en massa barnböcker vi kan tipsa om.

Neil Gaimans och Charles Vess Blueberry Girl började som en dikt till Tori Amos när hon skulle bli mamma. Vi får följa blåbärsflickans väg mot vuxenvärlden, skyddad av ljuset och mörkrets drottningar, och alla andra makter som kan tänkas hjälpa henne. Andra av Neils böcker som mer eller mindre kan räknas som barnböcker är bl a Coraline, The Graveyard Book, M is for Magic, The Dangerous Alphabet (med Gris Grimly), The Day I Swapped My Dad For Two Goldfish (med Dave McKean) och den kommande Crazy Hair (också med Dave McKean).

Alice i Underlandet borde självklart alla barn läsa - och alla vuxna. För att fantasi inte har några gränser. Vi har den på svenska och på engelska och ser fram mot Tim Burtons film!

Vi kan även varmt rekommendera alla Tove Janssons muminböcker, bilderböckerna Hur gick det sen? och Vem ska trösta Knyttet? samt den tecknade serien, både på engelska och svenska.

Andra måsten: Den oändliga historien och Momo av Michael Ende; Bläckhjärta-trilogin av Cornelia Funke; Peter Pan av J. M. Barrie; Den mörka materian av Philip Pullman; och många, många fler.

Även om andra - eller rentav du själv - ser dig som vuxen, så har du idag den perfekta ursäkten att läsa barnböcker. Du vet att du vill.

onsdag 1 april 2009

Even Gods Do

Som vanligt slår Locus till med sina egna aprilskämt.

Kaptens favorit blir nog det här: Pride and Prejudice and Zombies Sets Off Publishing Mashup Frenzy. Vi var redan på g med Röda Rummet Med Vampyrer och Northanger Abbeynormal, men möjligheterna är ju oändliga! (Och leveranstiden på Pride and Prejudice and Zombies från Stockholm till Malmö är också oändlig! Ge oss zombies!!)

Vi oroar oss också över de nefariösa planerna mot det oskyldiga, oundgängliga och allestädes närvarande semikolon; vi som sliter vårt hår över att vi inte hann tillverka karnevalkostymer till Semikolonets Dag sluter upp i kampen!

Världens roligaste skämt

Dagen till ära måste vi ju också publicera världens roligaste skämt. Tyvärr är ju skämtet livsfarligt, så läs bara under spoilertexten om du inte kan tyska. SF-bokhandeln frånsäger sig därmed allt ansvar för kroppsskador/fataliteter.

Wenn ist das Nunstruck git und Slotermeyer? Ja!... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!

Loggor i uppror!

När nu GB-gubben fått en flickvän (säkerligen till John Ajvide Lindqvists och alla andra clownfobikers ohöljda panik) börjar även andra loggor protestera att de känner sig ensamma.

Penguin-pingvinen går i stå-strejk tills den fått en flickvän - eller pojkvän, ska gå lika bra.
Dark Horse-pållen undrar om någon kan lämna över en chans-lapp till vilken som helst av de här ponnysarna.
Wahlströms drake undrar var alla ekonomi- och latin-kunniga prinsessor håller till nuförtiden.
Bantam-tuppen däremot brände sig i sitt tidigare förhållande med Firebird-fågeln och håller sig gärna på sin taknock.


Men Studio Ghiblis Totoro-troll (säg det snabbt på rövarspråket!) har inte några som helst problem med att skaffa nya vänner!

Citytunneln försenad

Arbetet med Citytunneln i Malmö kommer att bli försenat. Kommunen tvingades idag även erkänna att tunneln inte alls ska sträcka sig under Malmö utan i själva verket till jordens medelpunkt, när ett stort antal dinosaurier ur jordens inre dök upp ur byggarbetsplatsen vid Triangeln.
Ett hastigt tillkallat team av paleontologer lyckades stoppa dinosaurierna vid Triangeln. De hade försökt ta sig uppför Davidshallsgatan, och ett ögonvittne påstår att flera av dinosaurierna hörts vråla: "Men vi ska ju bara till SF-bokhandeln!" "Vi har redan läst Jules Verne 7000 gånger, vi behöver något nytt!"

Manga i färg!

Det amerikanska mangaförlaget Viz Media, som bl a ger ut Bleach, Naruto och Deathnote, har nu utvecklat en tryckpress som gör det möjligt att läsa deras mangaböcker i färg! Det enda man behöver göra är att trä en nylonstrumpa över bokuppslaget, så ser man genast färgläggningen tack vare bläckteknologin Sockolor (R). Bäst resultat får man med hudfärgade strumpor, men röda ger extra dramatik i bilderna.

Dark Horse, som ger ut bl a Lone Wolf and Cub och Ghost in the Shell, hälsar i en press-release att de trivs alldeles utmärkt med svartvita sidor som det alltid har varit, tack så mycket.

TokyoPop däremot, som ger ut bl a Fruits Basket, lär enligt konfidentiella källor arbeta på en produkt de kallar iNylon (TM). Samma källor hävdar att arbetet med iNylon (TM) påbörjades låångt före Viz Media ens hade tänkt på Sockolor (R), så det så.