torsdag 12 mars 2009

De vanligaste frågorna i butiken

- och våra svar och/eller spekulationer.

När kommer nästa Robert Jordan?
> Efter Jordans död 2007 valde förlaget Tor Brandon Sanderson som den författare som ska färdigställa A Memory of Light, som tolfte och sista boken i The Wheel of Time ska heta. Han håller på nu och jobbar för fullt, efter Jordans efterlämnade planer och i samarbete med Jordans änka. Tor har angivit november 2009 som utgivningsdatum, men det verkar som att boken kan komma att publiceras i flera delar. Läs mer på Wheel of Time-sidan Dragonmount och på Sandersons blogg. (WoT ska dessutom bli graphic novel - det är Rand till vänster här.)

När kommer nästa George R. R. Martin?
> Det senaste datumet för A Dance with Dragons, bok fem i A Song of Ice and Fire, är oktober 2009. Utgivningsdatumet har skjutits fram flera gånger under ett par år. Martin har inte skrivit klart boken ännu, så vitt vi vet. I vanliga fall behövs minst sex månader av förlagsarbete efter det att manus lämnats in tills boken finns i butik. Det är ungefär vad vi kan säga i dagsläget. (En Jamie-bild till Nene.)

När kommer uppföljaren till The Name of the Wind?
> Boken är inte färdigskriven ännu. Läs gärna Patrick Rothfuss kommentar på hans blogg.





När kommer bok 3 i Clive Barkers Abarat?
> Enligt den senaste intervjun så är han "väldigt, väldigt, väldigt nära" att vara klar med skrivandet av Absolute Midnight. Vilket betyder att den kanske, kanske kan komma i år. *håller tummar* På Clives officiella hemsida läser vi också att det fem böcker, och fyran ska heta The Dynasty of Dreamers. (På Wikipedia läser vi dessutom att Absolute Midnight kanske kan bli 1800 sidor...)

I vilken ordning ska man läsa Marvel Civil War?
> I fullständigt valfri ordning. Det är inte en storyline som går från bok till bok, utan varje bok fokuserar på olika aspekter och vinklar på inbördeskriget mellan superhjältarna. Om man vill kan börja med The Road to Civil War, eller volymen som bara heter Civil War, men egentligen är det alltså helt valfritt.

I vilken ordning ska man läsa Star Wars-böckerna?
> Även här kan man i stor utsträckning börja på det som intresserar en - vill man helst läsa om Darth, eller Han, eller Yoda, så är det bara att dyka in. Timothy Zahn skrev de första bra berättelserna om vad som hände efter Star Wars-filmerna. En översiktslista med tidslinje finns här!

Kan man välja franskt tal på Det var en gång - Rymden?
> Det står inte på boxen - men en kund kom tillbaka efter att sett den och berättade att ja, det kan man. Tack!

I vilken ordning ska man läsa Isaac Asimov?
> En hjälpsam lista finns här.

Varför har ni inte Drakborgen?

> För att den inte går att få tag på längre... :(

Är det hela säsong 4 i Battlestar Galactica Säsong 4-boxen?
> En litet knepig fråga. I boxen ingår de avsnitt av säsong 4 som hade sänts i USA före författarstrejken. Samt långfilmsavsnittet Razor. BSG började gå igen i USA i januari - de avsnitten är inte med i boxen. Vi hade hört att de hade döpt om årets avsnitt till säsong 5, men Sci Fi Channel kallar det fortfarande säsong 4. Alltså: i boxen finns 2008 års avsnitt av säsong 4.

Har ni [infoga manga-titel här]? Kan ni få tag på den?
> Om ni letar efter manga - på svenska, engelska eller japanska - som vi inte har: hör bara av er med så mycket information som möjligt: titel, författare/tecknare och ISBN-nummer, så undersöker vi saken. Och ha tålamod - det kan ta ett bra tag att få hem böcker från Japan och USA. (Missa inte heller J-Fi, SF-bokhandelns Mangaklubb.)

Varför har inte ni den när den finns i Stockholm / i Göteborg?
> Vi har litet mindre sortiment i Malmö, helt enkelt på grund av platsbrist. Men väldigt många gånger när vi får den här frågan så är varan redan på väg till oss också. I andra fall kan vi nästan alltid beställa hit den - ibland får vi ner den från Stockholm, annars läggs den på en vanlig beställning, inhemsk eller från England/USA.

/Kapten Karin

11 kommentarer:

Anonym sa...

"Kan man välja franskt tal på Det var en gång - Rymden?"
Är detta verkligen den sjunde vanligaste frågan i butiken? S känner sin nördighet sjunka till sjukligt låga nivåer i jämförelse. Respect, Nördcore

/s

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Oj, nej, de står inte i vanlighetsordning faktiskt! Då skulle BSG kommit över Det var en gång. ... Fast bara strax över... :)
/Nerd Central

Urrk sa...

Voici le grand ordinateur!

Vissa frågor här i livet är viktigare än andra ;)

Anonym sa...

Kan man få den inslagen?

Har ni några böcker på engelska?

Var står fantasy?

Har ni några DVDer? Grattiskort? Rökelse? Penslar? Kopiatorer?

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

"Har ni några böcker på engelska?"

Japp, den är en favorit! :) Särskilt reaktionen när man visar...

Staffan sa...

Brukar inte BSG-boxarna, och en del andra serier som går på Sci-Fi, ges ut först som säsong X.1 (första halvan), sedan X.2 (andra halvan), och till sist X (hela säsongen)? Jag har för mig jag har sett ett sådant förfarande på en del andra serier, som t ex Stargate SG-1/Atlantis.

Grejen är väl delvis att Sci-Fi är en relativt liten kanal, så de passar på att visa nya program när de stora drakarna har uppehåll (sommar/vinter i stället för vår/höst). Det gör att de får rätt stora uppehåll mitt i säsongerna, nästan som två halvsäsonger i stället. Det märks ju framför allt på Stargates berättelsestruktur, med maffiga cliffhangers både mitt i säsongerna och som säsongsavslutningar.

Nene sa...

Mmmmjamie....

Anonym sa...

jag vet att femte boken inte är klar men finns/när kommer/kommer George R. R. Martins 4:e bok på svenska?

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Varken det svenska förlaget, Forum, eller vår leverantör av böckerna har någon datum för nästa bok. Tyvärr. Jag har den djupaste förståelse för att man vill läsa vad som finns! så fort vi får besked kommer vi att lägga upp det här på sidan.

/Nene

Anonym sa...

Varför är sverige så efter vad gällande utbud av serietidningar? Det måste väl ändå vara den viktigaste frågan! Marvel/DC alla andra liknande ger ut massor men ändå är det manga som får tio egna sidor i reklamen från SFbok. Medan Marvel och DC får två sidor. Var av halva är om Watchmen.

Fråga två.. Kommer ni köpa in The Walking Dead Compendium One när den kommer ut maj 6?

Anonym sa...

Forum lade ju ned översättningen av Martin? Den fjärde boken lär inte komma över huvud taget?

http://www.catahya.net/nyhet.asp?id=2246