fredag 29 februari 2008

Varulvarna slår tillbaka

Varulvarna må ha fått stryk av vampyrerna, men de hämtar sig snabbt när jag killar dem bakom öronen och vi hämnas subtilt med en lista:

Favoritvarulvsböcker

Varulv av Tormod Haugen.
En släktsaga som sträcker sig över några hundra år, från Schwarzwald i Tyskland till Norge. Familjen von Birkenwald är drabbad av en förbannelse: varje son född i oktober förvandlas till varulv vid fullmåne. En stämningsfull berättelse som behandlar skräcken över förbannelsen, men även lockelsen i den frihet varghamnen innebär.






Wolf moon av Charles de Lint.
En vacker roman om varulven Kern. Han är inte slav under en förbannelse utan kan ändra form när han vill och trivs både som varg och som man. Däremot är han ensam, varken accepterad av människor eller vargar. Tills han kommer till värdshuset The Yellow Tinker, där han finner både vänner och kärlek. Men efter honom jagar en mäktig magiker som vill se Kern död, och helst på grymmast möjliga vis.





Fool moon av Jim Butcher.
De flesta långserier verkar ha sin varulvsbok; Huffs Blood-böcker har Blood trail, Thurmans Cal & Niko-böcker har Moonshine, Harry Potter har professor Lupin i The prisoner of Azkaban osv... I Fool moon träffar privatdeckarmagikern Harry Dresden på en uppsjö av olika varulvar: werewolves, hexenwolves, loups-garou, lycanthropes, och rentav en eller annan varg.





Discworld-serien av Terry Pratchett.
En av mina favoritvarulvar, Angua, en tuff brud i vargförpackning, dyker först upp i Men at arms och är sedan med i Feet of clay, Jingo, The fifth elephant, The truth, Monstrous regiment och Thud!








Nu vill Nene ha med Vaughns Kitty-böcker, men Nene röstade på vampyrerna så den gubben går inte.

/Varg-Karin

The fight goes ever on and on...

Jaha, vampyrerna vann. Denna vecka ännu en klassiker:

Who would win in a fight:
Ninjas or pirates?













Karin och Nene (i kör): Piraterna!!
Anji: Men allvarligt, ninjorna skulle...
Karin och Nene (i kör): Aarrrhh! Shiver me timbers! Savvy?

tisdag 26 februari 2008

Bokfemman v 9: glädje

World of Malins bokfemma följer upp tema sorg med tema glädje! Och vad blir då vi glada av? Humor :)

Kamikazekaniner av Andy Riley.
Små gulliga kaniner som helt enkelt inte står ut längre tar livet av sig på häpnadsväckande kreativa vis. Morbid humor av högsta klass. Se exempel här.





The meaning of Liff av Douglas Adams och John Lloyd.
Vi har haft med Liftarens guide såpass mycket att nu får vi variera oss... I den här lilla guldgruvan (som även har en uppföljare) används ortsnamn som ord för företeelser som du vet finns men som inte haft ord förut. "Whaplode Drove: A homicidal golf stroke." "Trantlemore: To make a noise like a train crossing a set of points." "Kalami: The ancient Eastern art of being able to fold road-maps properly."





The gospel of the flying spaghetti monster av Bobby Henderson.
I protest mot att bibelns skapelseberättelse lärs ut i amerikanska skolor grundades The Church of the Flying Spaghetti Monster. Pastafarianerna håller sina mässor på piratiska och förkastar evolution och vetenskap med lika övertygande argument som andra fundamentalister.







World war Z av Max Brooks.
Gravallvarliga ögonvittnesskildringar från världskriget mot zombierna. Vi har överlevt, men vad hände egentligen under "peståren"? Författaren har även skrivit The zombie survival guide, och vi hoppas innerligen att detta är humor.







Everything is under control av Robert Anton Wilson.
Författaren till Illuminatus!-trilogin kartlägger konspirationer, kulter, gigantiska hemlighetsmaskinerier som ondskefullt döljer sanningen från intet ont anande medborgare. Pffff... ursäkta.

måndag 25 februari 2008

BOKREA!!

Tisdag 26 februari börjar årets stora BOKREA! Och vi firar vår första rea i Skåne med att slå på stort:

KÖP 4 BETALA FÖR 3
på ALL POCKET OCH MANGA


Vilket även innebär köp-8-betala-för-6, köp-12-betala-för-9, och så vidare... Vi bjuder på de(n) billigaste.
Erbjudandet gäller under första reaveckan, 26 februari till 2 mars (yes, vi har extra söndagsöppet, kl 12-16). Gäller endast i Malmö-butiken!
Utöver detta specialerbjudande har vi även flera utmärkta böcker på "vanlig" rea, till exempel:

Jonathan Strange & Mr Norrell av Susanna Clarke - på svenska, i storpocket, 59 kr.
Diamantsvärdet och träsvärdet del 1 av Nick Perumov - på svenska, inbunden, 69 kr.
Abarat del 1 och 2 av Clive Barker, på svenska, inbundna, 79 kr / st.
Vargbröder del 1 och 2 av Michelle Paver, på svenska, kartonnage, 59 kr / st.
Narnia - alla 7 delarna i en volym - av C.S. Lewis, på svenska, kartonnage, 149 kr.
Love Hina del 1-14 av Ken Akamatsu, på svenska, pocket, 29 kr / st.
Och mycket mer!











Som alltid när det gäller rea: rea-priserna gäller så länge lagret räcker.

/Cap'n Karin

fredag 22 februari 2008

Mer spel, fler spel!



Som vi märkte härom sistenes så var Dark Heresy en framgång som verkade gå ett snöpligt slut till mötes med nedläggningen av Black Industries. Nu har Fantasy Flight Games gått ut med att de tar över flera olika spel, bland annat Dark Heresy och Talisman.

Så här skriver de på sin sida:
"FFG will take over the production of Talisman, and plan to produce a new printing and expansions for the 4th edition of this ever-popular classic board game. Further, FFG will continue production and new-product support for the Universal Fighting System CCG, the Warhammer Fantasy Roleplay RPG, and the new smash-hit Dark
Heresy RPG. More details on FFG’s publication plans for these titles will be provided in the weeks to come."
... så det ser ljusare ut inför framtiden och framtida expansioner!

/Nene (som hoppas på ett nytryck för Warhammer Fantasy RPG!)

Nästa kamp!

Jaha, ja ja, okej då... Ni såg att frågan inte gällde vem man skulle vilja åka och campa med, utan vem som skulle vinna i ett slagsmål? Men okej: alverna vann!

Denna vecka:
Who would win in a fight: vampyrer eller varulvar?!?














Den stora frågan är ju vilka vampyrer och vilka varulvar? Vad är deras svagheter? (Kors funkar t ex inte mot Henry Fitzroy, som är katolik.) Har de sina krafter hela tiden eller bara under vissa tider? (Dracula kan vara ute på dagen om än försvagad. En del varulvar kan skifta när som helst, andra bara under fullmånen - frivilligt eller motvilligt.) Blir de till genom födsel, förbannelse eller bett? Och hur mycket har de gemensamt egentligen? (Vampyrerna i Fevre dream får ökad blodtörst vid fullmåne.)

Karin: Jag röstar på varulvarna. Angua skulle klå Otto any day of the week. Med tassen bakbunden! Dessutom: Buffy, som spöar vampyrer på löpande band, blev omkringslängd som en trasa av Oz när han var wolfy.

Nene: Tja, min genetiska kod kräver att jag ska vara motvalls (även om vi var rörande överens om att orcerna regerar!) så det är klart att vampyrerna vinner! När varulvarna försöker landa en labbe blir vampyren dimma, och så kan de bli vargar, och fladdermöss, och bitas, och... Jag känner att jag inte är den bästa advokaten här.... Kan det inte handla om vem som är överlägsnast på andra områden? Konst? Litteratur? Människoavel?

Omröstningen är öppen - och kommentarspåret är öppet! Motivera gärna ert val och var med i projekt "Fördjupa vår kunskap om vampyrer och varulvar".

onsdag 20 februari 2008

Nytt i butiken

Vi har fått in en massa påfyllning till hyllorna, och en hel del av det är nyheter! Bland annat:

Deathnote nummer 13!! Har undertiteln "How to read" och knyter ihop lösa trådar, och bidrar med biografier, anteckningar och annat smått och gott. Dessutom Deathnote: Another note novel, en roman med L i huvudrollen som utspelar sig före Deathnote. Vi fick inte jättemånga, så skynda er!

Pet Shop of Horrors - Tokyo, första volymen i en ny serie som spinner vidare på den gotiska mangan Pet Shop of Horrors; och .hack//G.U.+, första volymen i en ny serie som spinner vidare på dataspelsmangan .hack.





Fall of Cthulhu: Fugue samlar de första numren av en tecknad serie inspirerad av H. P. Lovecrafts skräckberättelser. Läs mer hos förlaget.

Och så har vi fått in ett par Darth Vader-plyschisar! Det är bara att hoppas att de kan hålla fred med Yoda-plyschisarna... Särskilt som Yoda har sitt lasersvärd med sig!

/Cap'n

tisdag 19 februari 2008

Fler frågor möter sina öden, jag menar svar

Fler frågor ur vår frågelåda:

Fråga: Införskaffa Civilization Board Game?
Svar: Vi (och framförallt Nene) skulle gärna vilja, men det är tyvärr slut från tillverkaren...

Fråga:
Har ni High School Musical på bok?
Svar: ... Nej. De varken reser i tiden eller blir vampyrer, ju.

Fråga:
Final Destination-böcker då?
Svar: Det har vi faktiskt haft, men de är slut på förlaget.
Dags för ett positivt svar, känns det som:

Fråga: I have been here!?
Svar: Indicierna tyder på det, ja.

Fråga: Böcker om Simpsons (serie)?
Svar: Om du menar den tecknade serien om Simpsons så har vi den här och den här. Om du menar böcker om tv-serien Simpsons så har vi den här inne just idag, men fler förhoppningsvis på väg in.

Fråga: Kan ni inte skaffa Ultima?
Svar: Som nämnt tidigare, vi har inte dataspel. Däremot har vi haft romaner baserade på Ultima, men de är (de också...) slut på förlaget.

Fråga: Varför är just svensk manga så himla uppskattat?
Svar: Eh... för att det är spännande och roligt? Och när det ändå är översatt från japanska så kan man ju lika gärna läsa på ett språk som man kan väl...

Fråga: Ni borde ta in Stoner Fluxx!
Svar: Nej.

Fråga: Skaffa en yaoi-hylla, please?
Svar: Inte för att upprepa mig, men det har vi redan en...

Fråga: Sänk priserna och döda inte mig!
Svar: Tja, det där är ju två helt skilda förfrågningar... ;) (Kom ihåg att bokrean startar nästa vecka, 26 februari!)

Fråga: Varför är ni så barnsliga?
Svar: För att vi kan! Because it's there!!

Kom ihåg att ni jättegärna får fråga oss i butiken också, när det är något ni undrar! Vi bits nästan inte alls, och om ni har med er vitlök och silver kan vi nästan garantera er säkerhet.

/Cap'n Karin

måndag 18 februari 2008

Bokfemman v 8

Bokfemmans tema denna vecka: sorgligt.
Innehåller spoilers! Varför har inte Blogger någon spoiler-täckningsfunktion??

1. Deadhouse gates av Steven Erikson.
Vansinnigt bra bok i en vansinnigt bra serie. Slutet fick tårarna att rinna på ett mycket osmickrande sätt på offentlig plats och det måste väl ändå räknas som sorgligt nog? Det är en av de mest gripande dödsscener jag någonsin läst. I en bok som behandlar krig, exodus, offer och förföljelse så kulminerar det utan att vara känslokletigt i en fantastisk scen!

2. Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist.
Mycket gripande skildring av flera personers sorg, och hur sörjande hanterar den extremaste av situationer: de döda kommer tillbaka. Men är det verkligen dem? Vad vill de? Och kan man någonsin få tillbaka den man förlorat?



3. Harry Potter and the half-blood prince av J. K. Rowling.
Harry sörjer förlusten av vår favoritfigur i hela serien, Harrys gudfar Sirius Black. Harry hanterar sorgen med ilska, precis som läsaren gjorde i slutet av Order of the Phoenix.




4. Strangers in paradise nr. 6 av Terry Moore.
En av huvudpersonerna avlider av sin sjukdom och de andra är tvungna att hantera detta och gå vidare med sina liv trots att dessa är fattigare på grund av förlusten och rikare på grund av att de har varit tillsammans under den här tiden.



5. Fool's fate av Robin Hobb.
"/.../ In that last dance of chances
We shall know each other's minds.
We shall part with our regrets
When the tie no longer binds."

I en historia som spänner över nio böcker med liv som knyts runt varandra och sen slits isär är det här ett utmärkt sätt att avsluta. Jag tycker ändå inte att huvudpersonen förtjänar att få så mycket kärlek, men det hindrar inte att det är sorgligt att de går skilda vägar.

Så vilka böcker gör dig känslosam?

/Nene & Karin

fredag 15 februari 2008

Kampen går vidare

She may not look like much, but she's got it where it counts, kid.

Tusenårsfalken vann överlägset i vår rymd-dogfight!

Nästa rond: alver vs. orcher!















Reglerna: de får lov att vara beväpnade. Alla grepp är tillåtna. Vi tror att det är en ganska oschysst fight egentligen, visdom och skönhet mot brute force, eller kanske kvalitet mot kvantitet...? Och hur brukar det gå? ;) Röstar ni sentimentalt eller pragmatiskt? Aaand... go!
/Cap'n Karin

torsdag 14 februari 2008

Mad, bad and dangerous to know

Det har dykt upp en bok jag har väntat på, som verkar passa in väl i ett av mina favoritteman. Inspirerad därav blir dagens nischade nörd-lista:

Böcker med Lord Byron i.

The Vampyre av Tom Holland.
Berättar den sanna historien om Lord Byron: han var egentligen vampyr. Detta förklarar en hel del av hans mer demoniska beteenden, och gör dikten The Giaour till självbiografi. Gotisk skräck i dimmigt London och i exotiska miljöer runt Transylvanien och Istanbul; spännande, välskrivet och snyggt.



Lord Byron's novel: The evening land av John Crowley.
En roman om - och med - den roman som Byron aldrig skrev, eller som iallafall aldrig hittades. Den romanen är en gotisk skräckroman (vi anar ett tema), och den vävs ihop med historien om hur den hittas i nutid och historien om Byrons dotter Ada, vars liv skiner igenom hennes fotnoter till faderns bok.


Jonathan Strange & Mr Norrell av
Susanna Clarke.
I denna fantastiska alternativhistoriska fantasy träffar magikern Jonathan Strange lorden i Italien. De spelar biljard och diskuterar magi och böcker.





Fevre Dream av George R. R. Martin.
Stämningsfull vampyrroman i 1800-talets amerikanska södern med ångbåtar, plantager, Mississippi-floden och New Orleans. En idealistisk vampyr läser mycket Byron (men uppkallar sin flodångare efter en Shelley-dikt).



The privilege of the sword av Ellen Kushner.
Lord Byron är inte med egentligen, men jag är säker på att det är han som är inspirationen till the Mad Duke Tremontaine.




och så den jag just har fått in då:
The Anubis gates av Tim Powers.
En tydligen fantasirik, bisarr och mörk tidsresehistoria med - bland mycket, mycket annat - en hjärntvättad Lord Byron. Nu är bara frågan om jag ska dyka på den direkt eller läsa boken som står och väntar överst på min short list... Var är vår Magic 8-ball...

/Lady Karin

onsdag 13 februari 2008

Säg det med pratbubblor...

Det blir alltmer populärt att göra tecknade versioner - "graphic novel adaptations" - av romaner och tv-serier. Nästa i raden, har vi precis fått veta, blir Patricia Briggs Mercy Thompson-böcker, som ska produceras i tecknad form av förlaget Dabel Brothers. (Ska bli kul att se hur de gör med Mercys tatueringar, som skiftar form för varje bokomslag...)











Samma förlag ligger även bakom bl a adaptionen av George R.R. Martins The hedge knight och de första delarna av Laurell K. Hamiltons Anita Blake - och i framtiden väntar Jim Butchers Dresden files och Dean Koontz Frankenstein.
En annan stor översättning-till-serieform som är på gång nu är Joss Whedons Buffy säsong 8 och Angel säsong 6 - alla vi som trodde att historien var slut när tv-serierna tog slut får här svaren på frågan: Vad tror ni att det hände sen? Det finns också en stor mängd grafiska romaner om Buffy, Angel och Serenity som utspelar sig i olika förhållanden till tv-serierna.
Mer film-och-TV-läsning finns för bl a Heroes, Star Wars, Star Trek och Aliens & Predator; fler bok-adaptioner finns för bl a Neverwhere, Artemis Fowl och Elric.












tisdag 12 februari 2008

Bokfemman: pjäser

Veckans bokfemma: Din topp fem av pjäser!

Just på den här bloggen fokuserar vi ju på vad vi har i butiken, så den här veckan blir nog vår bokfemma litet skral (kanske mer utförligt på våra privata bloggar, dock) - men vi har nog med åtminstone en pjäs som ingen annan har...

William Shakespeare: The complete works.
Litet fusk med en samling? Men här finns så mycket bra, och inte minst finns det spöken, trollkarlar, häxor och vandrande skogar, älvor och amazoner och en massa annan fantasy ;)





The Klingon Hamlet.
Som vi alla vet skrevs Hamlet egentligen av en klingon. Det är orimligt att tro att ett så pass blodfattigt folk som människorna kan ha skrivit något så blodigt, ärofyllt och sublimt som detta drama. Här presenteras den klingonska orginaltexten tillsammans med den engelska översättningen, i samarbete med The Klingon Language Institute.


Många av Terry Pratchetts Discworld-böcker har dramatiserats av Steven Briggs - t ex Mort, Wyrd sisters (mer Shakespeare! Han är överallt!), Guards! Guards! och Men at arms.






Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams: innan det blev böcker, tv-serier, spel, filmer och handduk var det faktiskt en radiopjäs.